SON DAKİKA
SON DEPREMLER

430 Milyara Onardılar Ama..

A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Niyazi Mahallesi’nde bulunan “Karakaş Konağı” kamulaştırıldıktan sonra, 2002’de 430 milyar lira harcanarak “onarıldı”.. “Etnoğrafya Müzesi” olarak düzenlenen konak, “kullanılamadığı” için dökülmeye başladı.. Şimdi de, “koruma alanı” olarak düşünülen çevresindeki arsalar, 100 milyar lira bulunup kamulaştırılamadığı için inşaata dönüştü.. Ancak, son inşaat durduruldu. Çünkü, “koruma alanı”nda kalan, ancak kamulaştırılamadığı için “özel proje”lerle imarına izin verilen arsalardan, sonuncusuna yapılan inşaat için izin alınmadığı ortaya çıktı.

Kültür ve Turizm Bakanı Atilla Koç’ın da, Ağustos ayında Malatya’ya yaptığı ziyarette gezdiği, bakımsızlığı nedeniyle eleştirilerde bulunduğu ve “İçine insan koymazsanız, yaşatamazsınız.”diye tepkisini dile getirdiği Karakaş Konağı, Malatya’nın bir türlü yararlanamadığı “kültürel” mekanlardan birisi.

Niyazi Mahallesi Niyazi Mısri Camii civarında bulunan bu alan, 1990’lı yıllarda “Etnoğrafya Müzesi” yapılmak üzere kamulaştırıldı. 2002 yılında da, 430 milyar liralık harcamayla onarımı yapıldı. Ancak, Malatya iklim koşulları ve yapı tekniğine göre onarılmadığı, çatısı bulunmadığı için yağış vs. gibi doğal yıpranmalara açık olduğu öne sürülen konak, iddia edildiği gibi bir süre sonra yeniden “dökülmeye” başladı.

“Etnoğrafya Müzesi” olarak planlanan bu alanın çevresinde bulunan özel şahıslara ait 6 arsanın ise, konağın “koruma alanı” kapsamına alındığı, bu durumunun da Adana Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından tescillendiği belirtilirken, söz konusu 6 arsanın kamulaştırılması için çeşitli girişimler oldu. Onarımına 430 milyar lira harcanan konağın çevresindeki bu arsaların toplam 100 milyar lira bedelle kamulaştırılması için 2002 yılında İl Genel Meclisi’ne yapılan teklif uygun görülmedi ve bu paranın bakanlık tarafından karşılanması gerektiği konuşuldu. Ancak, bakanlık da ilgili fonda ödenek bulunmadığı gerekçesiyle, bu kamulaştırma bedelini karşılamayınca, arsalar kamulaştırılamadı.

Bir süre sonra arsa sahipleri, yapılaşma için girişimlerde bulundular. Bunlardan bazılarına, Adana’daki kurul tarafından, belirli yükseklik ve konağa yakınlık mesafesi koyarak izin verdi. Son olarak Niyazi Mısri Caddesi’ne yakın bölümündeki büyük arsada inşaat faaliyetine başlandı. Ancak bu inşaat için hazırlanmış projenin Adana’daki kuruldan onay görmediğinin anlaşıldığı, bunun üzerine yapılmış olan hafriyata ve temel atma çalışmasına rağmen, belediyece müdahalede bulunulup durdurulduğu öğrenildi.

Sadece onarımına 430 milyar lira verilip, çevresi için 100 milyar kamulaştırma bedeli bulunamadığı için bitişik arsalarında yapılaşma başlayan Karakaş Konağı’nın durumu tartışma konusu oldu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız