SON DAKİKA
SON DEPREMLER

4/B Borçlarına da Otomatik İcra..

0
Güncellendi - 2015-12-27 12:53:43
4/B Borçlarına da Otomatik İcra..
A- A+ PAYLAŞ
 
Sosyal Güvenlik Kurumu ( SGK) İl Müdürü Mustafa Yılmaz,  kurum binasında düzenlediği toplantıda, yeni uygulamalar, denetimler ve istatistiki bilgiler hakkında bilgiler aktardı.
 
4/B PRİM BORÇLARINA DA OTOMATİK İCRA
 
İlk olarak yeni uygulamaları anlatan SGK Müdürü Mustafa Yılmaz,  “Kurumuz, aldığı primleri sigortalara emeklilik ve sağlık olarak geri döndermektedir.  Daha önce işverenlerin, sigortalılar adına ödediği primleri zamanında ödememesi halinde, bunlar otomatik icra yolu ile cebren tahsil edilmekte idi. Bu sistem tüm sigortalılarımız adına yeniden düzenlendi. Artık,  4/B sigortalıları, yani Bağ-Kur’lu dediğimiz sigortalılarında, primleri zamanında ödememeleri halinde otomatik tahsil yoluna gidilecek. “ dedi. 
 
SGK İl Müdürü Mustafa Yılmaz konuşmasında, “Bilindiği üzere 5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamındaki sigortalılarımızdan, Kurum alacağımızın tahsilinde bu güne kadar cebri icra takibine başvurulmamıştı.
 
01.01.2012 tarihi itibarıyla Genel Sağlık Sigortası’nın yürürlüğe girmesiyle Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes Genel Sağlık Sigortalısı sayılmıştır. Ancak, 5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamındaki sigortalılarımızın Genel Sağlık Sigortalısı olarak Kurumumuz sağlık hizmetlerinden faydalanabilmeleri için sigorta prim ve prime ilişkin borçlarının bulunmaması gerekmektedir.
 
5510 sayılı Kanunun 4/b maddesinde belirtilen sigortalılarımızdan, 6111 sayılı kanundan faydalanmayanlarla birlikte faydalanıp da 3 taksit arka arkaya ödemeyerek taksitlendirmesi bozulan vatandaşlarımız Kurumumuz Genel Sağlık Sigortası hizmetlerimizden faydalanamamaktadırlar.” İfadelerini kullandı.
 
“36 AY TAKSİTLENDİRME YAPILACAK”
 
Kurumun vatandaşların memnuniyetine odaklandığını söyleyen Yılmaz, konuşmasının devamında, “Bu bağlamda vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden eşit ve adil olarak faydalanabilmeleri için yeni bir uygulama başlatmıştır.
 
Sosyal Güvenlik Kurum Başkanlığınca başlatılan bu yeni uygulamaya göre; 5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamındaki sigortalılarımızdan Kurumumuza borcu bulunanların 6183 sayılı Kanun’un 48 inci maddesi gereğince azami 36 aya kadar taksitlendirme imkânı getirilmiştir. Taksitlendirmede yılık % 12 tecil faizi uygulanacaktır. Buradaki temel amacımız vatandaşlarımızı mağdur durumdan kurtarmak ve Kurumumuz sağlık hizmetlerinden her vatandaşımız gibi eşit, adil ve kaliteli bir şekilde faydalanmasını sağlamaktır.” dedi. 
 
"MÜRACAAT GEREKLİ"
 
Bu durumda olan vatandaşların kuruma müracaat etmeleri gerektiğinin altını çizen Yılmaz,” Vatandaşlar, müracaatta bulunabilir ve borçlarını 36 aya kadar taksitlendirebilir ve sağlık hizmetlerinden faydalanabilirler. Kurum Başkanlığınca hazırlanan ve uygulamaya konan otomatik icra programıyla bundan sonra 4/b sigortalılarımızın primlerini zamanında ödememesi halinde otomatik icra sistemi devreye girecek ve gecikmiş primler otomatik icra programı vasıtasıyla tahsil yoluna gidilecektir. Vatandaşlarımıza daha kaliteli, adil ve kolay erişilebilir bir hizmet sunmak isteyen Sosyal Güvenlik Kurumumuz, hiçbir vatandaşımızın da mağdur olmasını istememektedir.
 
5510 sayılı Kanun’un 4 üncü maddesinin (b) bendi kapsamındaki sigortalılarımızdan Kurumumuza  borcu bulunanların mağdur olmamaları için mutlaka bir an önce Sosyal Güvenlik İl/ Sosyal Güvenlik Merkez Müdürlüklerimize müracaatta bulunmaları gerekmektedir.”  diye konuştu. 
 
“DENETİMLERİMİZ SÜRÜYOR”
 
Kayıt dışı çalışmaya yönelik denetimlerin sürdürüldüğünü söyleyen SGK Müdürü Mustafa Yılmaz, “ Mesela, taksicilerle ilgili olarak arkadaşlarımız, özellikle taksi duraklarına giderek denetimler yapıyorlar. Taksilerde şoför olarak çalışanlar için bazı kurumlara bilgi verilmesi gerekiyor.  Bizde bu kurumlar ile irtibata geçerek, kayıtları inceliyoruz. Bununla ilgili olarak ‘Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele’ adında bir de servisimiz var. Bunlar, yapılan protokoller çerçevesinde kamu kurumlarından bilgi elde edip, kişilerin sigortalılık durumlarını sorguluyorlar.  Kayıtları olmayanlarında kayıtları yapılıyor. Emekli olup taksicilik yapanlarda Sosyal Güvenlik Destek Primi’ne tabi çalışmak zorundalar.  “dedi. 
 
TARIM SİGORTASINDAKİ YENİLİKLER
 
Tarım Sigortası ile ilgili yapılan değişikliklere de değinen Yılmaz,  “2926 sayılı yasada 2003 yılında bir değişiklik yapılmıştı. O tarihe kadar, 4/B yani Tarım Bağ-Kur’una sigortalı olmak için 22 yaş şartı aranıyordu. Bayanlarda da aile reisi olma şartı aranıyordu. 2003 yılında yapılan değişiklikle 18 yaş sınırı getirilmişti. En son yapılan düzenlemeyle birlikte, 2003 yılından önce 18 yaş, yani 22 yaşından küçük erkekler ile aile reisi olmayan bayanlarda eğer tarım tevkifatı yapılmış ise yapıldığı tarihten itibaren geçmiş dönemi hizmet kazanabilecekler. Bunlardan mahkemede olanlar varsa, müracaat etmeleri halinde işlemlerini yapacağız. 2003 sonrasındaki tüm şartlar, bu tarihten öncesine de yürür hale geldi. “ ifadelerini kullandı. 
 
MALATYA’DA SİGORTALI SAYISI
 
Malatya’daki sigortalıların sayısını da aktaran Yılmaz, “ Malatya’da 4/B sigortalı (Bağ-Kur) sayısı 35 Bin 269, 4/C dediğimiz Emekli Sandığı olarak da  33 Bin kişi var. 4/A ( İşçi) olarak da 83 Bin 712 kişi var. “ dedi. 
 
YENİ BİNA YAPILACAK
 
Sosyal Güvenlik Kurumu Malatya İl Müdürlüğü’ne yeni bir hizmet binasının da yapımına yakın bir zamanda başlanacağını söyleyen Yılmaz, “İŞKUR’un binasının yanındaki  5 Bin 500 metrekarelik arazisi  bize devredilecek, tapu işlemleri devam ediyor.  Çok modern, çok güzel bir hizmet binası planlıyoruz. Malatya merkezde Fuzuli Caddesi ile İnönü Caddesi’nde iki tane hizmet binamız var. Yeni binamız yapılırsa, bütün hizmet birimlerimizi burada toplayacağız.  Amacımız sigortalılarımıza daha hızlı, güzel bir hizmet sunmak.  İnönü Caddesi’ndeki hizmet binamız 1960’lı yıllarda yapılmış bir bina. “ ifadelerini kullandı.
 
Haber-Fotoğraf: Levent Barış / Görüş Gazetesi  
 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız