SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"5.1 Ana Depremdi"

0
Güncellendi - 2015-12-28 05:33:47
A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Maden Mühendisliği öğretim üyesi Jeolog Prof. Dr. Mehmet Önal, Pazar gecesi saat 02.28’de merkez üssü Hekimhan’ın Dursunlu Mahallesi (Köyü)  olan 5.1 büyüklüğündeki  depremle ilgili olarak, “Bu deprem bir ana depremdi ve daha sonra 80 civarında artçı deprem üretti. 4 büyüklüğüne kadar artçı depremler devam edebilir ama şu an için 5’ten büyük deprem olmayacağını düşünüyorum” dedi.  

Bölgedeki yapılaşmanın deprem açısından son derece ilkel kaldığına dikkat çeken Prof. Dr. Önal “Artçı depremler biraz daha devam ettikten sonra sonlanacaktır ama bölgenin yapılaşması çok kötü. Genelde ilkel yapılar var ve vatandaşlar bu nedenle korkuyor.  Yapılaşmayla ilgili gerekli önlemlerin alınması gerekiyor” diye konuştu.

“Bölgede Malatya- Ovacık Fay hattı var”

Hekimhan’dan meydana gelen depremle ilgili soruları yanıtlayan Prof. Dr. Mehmet Önal, depremin meydana geldiği bölgenin Malatya-Ovacık Fay hattı üzerinde bulunduğunu belirtti.  Malatya-Ovacık fayının Hekimhan’ın hemen yakınında güneye doğru döndüğünü ve buradan da batıya doğru bir hareketlilik sergilediğini söyleyen Prof. Dr. Önal “Bu bölge 10 yıldır hareketli.  Yani Arguvan’dan Kurşunlu’ya doğru giden bir hat var. Son 10 yıldan bu yana o hat sürekli deprem üretiyor. Dün geceki deprem de 5.1 büyüklüğünde bir deprem ve bu ilk depremdi, biraz önceye kadar (Pazar günü saat 18.00) bunun 80 tane artçısı olmuş.  Bu 5.1 şiddetindeki deprem ana depremdi ve sonrakiler de artçı depremdi. 4 büyüklüğüne kadar artçı depremler olabilir ama 5’ten büyük bir deprem de ben düşünmüyorum” diye konuştu.

“Yapılaşma çok ilkel”

Prof. Dr. Mehmet Önal, artçı depremlerin bir süre daha devam ettikten sonra sonlanacağını kaydetti.  Bölgedeki yapılaşmaya da dikkat çeken Prof. Dr. Önal “Buradaki yapılaşma çok kötü. Genelde ilkel yapılar var ve vatandaşlar bu nedenle korkuyor.  Deprem büyüklüğü açısından belki korkacak bir şey yok ama yapılaşma konusunda gerekli önlemlerin alınması gerekiyor. Şu andan 5’ten büyük deprem bu arada olamaz ama gelecek açısından bugünden bir şey söyleyemeyiz.  Bu nedenle yapılaşmanın deprem gerçeğine uygun hale getirilmesi gerekiyor” ifadelerini kaydetti.

“Heyelanı tetikleyebilir, Arguvan’ın taşınması lazım”

Hekimhan’da meydana gelen depremin heyelan bölgesi olan Arguvan’ı etkileyebileceğini belirten Prof. Dr. Önal, şunları söyledi: 

“Arguvan civarı heyalan bölgesi ve heyelanı tetikleyebilir. 5.1 büyüklüğündeki depremin merkezi daha batıda. Arguvan’a uzak bir bölge ama Arguvan kuzeyde ana fay üstünde bir yer. Onun için Arguvan tehlikeli. Arguvan’ın taşınması lazım. Ben o bölgede çalışmıştım. Arguvan yerleşkesinin başka yere taşınması gerekiyor.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız