SON DAKİKA
SON DEPREMLER

5 Belde Merkez Belediyenin Oldu

A- A+ PAYLAŞ

Malatya merkez Orduzu, Dilek, Hanımınçiftliği, Konak ve Topsöğüt beldeleri Malatya merkez belediye sınırlarına dahil edildi.

Malatya Valisi Halil İbrahim Daşöz, konuyla ilgili olarak makamında basın mensuplarına yaptığı açıklamada 23 Ocak 2008 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanan üçlü kararname ile 5 beldenin Malatya Belediyesi'ne bağlandığını belirtti.

2009 seçimlerine kadar beldelerin belediyeliklerinin devam edeceğini ifade eden Daşöz, "Bu beldeler, 2009 yerel seçimlerine kadar belediye olarak yönetilecek. 2009 seçimlerinde ise bu beldeler mahalle olduğu için muhtarlık seçimine gidilecek" dedi.

Kararnameye göre Orduzu, Dilek, Hanımınçiftliği, Konak ve Topsöğüt beldelerinin merkeze bağlı mahalleye dönüştürüldüğünü kaydeden Vali Daşöz, sözlerine şöyle devam etti:

"İlgili belediye kanunlarına göre bu beldelerin mahalle hüviyetine geçişi ancak ilk yerel seçimlerle birlikte yapılabilir. 2009 yılındaki yerel seçimlerde ise mahalle muhtarı ve merkez belediye seçimlerinde oy verebilecekler. Belediyelerin tüm alacak ve borçları da bu noktada merkez belediyelerine devredilecek."

Daşöz, Malatya genelinde 54 olan belediye sayısının ilgili kararname ile 49'a düşeceğini de ifade ederek 5 beldenin 43 bin 470 olan nüfusunun da Malatya merkez nüfusuna bağlanmasıyla merkez nüfusun 426 bin 655'e çıkacağını belirtti.

Merkez belediye sınırlarına dahil edilen belde belediyelerinden Hanımınçiftliği, Konak, Orduzu ve Topsöğüt'te AKP'li, Dilek'te ise CHP'li başkan görev yapıyordu.

"BİZİM BAŞVURUMUZDU.."
5 beldenin merkez belediye sınırlarına dahil edilmesine ilişkin olarak Belediye Basın Bürosu aracılığıyla şu bülten yayınlandı:

"Belediyeler Kanunu’nun 11’nci Maddesi gereğince, Merkez ilçeye bağlı olan ve 5 km içerisinde yer alan beldelerin Merkez Belediyesine bağlanması hususunda Malatya Belediyesi tarafından yapılan başvuru kabul edildi.

Konuyla ilgili olarak 23 Ocak Çarşamba günü bir açıklama yapan Belediye Başkanı H. Cemal Akın, yaptıkları başvurunun kabul edildiğini ve alınan kararın 23 Ocak 2008 Tarihli Resmi Gazetede yayınlandığını söyledi.

Başkan Akın, “Belediyeler Kanunu’nun 11’nci Maddesi gereğince, Malatya Belediye Meclisi olarak bu konuda bir karar aldık. Aldığımız karar Malatya Valiliği vasıtasıyla İçişleri Bakanlığına gönderilmişti. İçişleri Bakanlığına giden bu karar da İçişleri Bakanlığınca uygun görülerek Danıştay’a yasa çerçevesinde gönderilmişti. Danıştay da söz konusu bu kararnameyi onaylamıştı. İçişleri Bakanlığımız söz konusu kararnameyi Cumhurbaşkanlığımıza göndermiş, üçlü kararnameyle civar beldeler Belediyemize bağlanmıştır” dedi.

Alınan bu kararın Malatya’nın gelişmesi açısından hayırlı olmasını dileyen Belediye Başkanı H. Cemal Akın, “Sıhhatli şehirleşme için inşallah bu gelişme bize bir imkan ve fırsat verir. Elbette ki Dilek, Hanımınçiftliği, Konak Orduzu ve Topsöğüt beldelerinin Malatya Belediyesi sınırlarına katılması, Belediyemizin işlerini çok daha fazla artıracaktır. Mevcut imkanlarımızla hizmet vermekte olduğumuz alanın, iki-iki buçuk katı kadar daha geniş bir alana artık bu hizmetleri götürmemiz söz konusu olacaktır.

Ama fazilet zordadır. Dar kapılardan geçerek, bu zorlukları aşarak Malatya’nın şehirleşmesini, gelecekte çok daha güzel bir şehir olmasını, çağdaş ve modern bir şehir olmasını temin etmemize katkı sağlayacaktır. Eğer böyle bir gelişme söz konusu olmasaydı; Bu kasabalarımızdaki gelişmeler gelecekte Malatya’nın çağdaş ve modern bir şehir haline gelmesini engelleyeceklerdi.

Başbakanımız, Belediyecilikten gelen bir devlet adamı kendisi bu konuya hem teorik olarak, hem de fiiliyatta hakim olduğu için mevcut belediyeler kanunu bu şekilde düzenlenmiştir. Ben alınan bu kararın hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi..."

TEPKİ..
Dilek'in CHP'li Belediye Başkanı Muzafer Güven, merkez belediye sınırlarına alınma kararını değerlendirirken, " Malatya merkeze 14 kilometre, mahalleleriyle beraber 25 -30 kilometrelik mesafedeyiz.13 otobüs 20 dakikada bir gidip gelerek vatandaşın ulaşımını sağlıyor. Her bahçede bir ev çok dağınık bir yapımız var. Malatya Belediyesi kendisine bakamıyor bize nasıl bakacak. Çöpü itfaiyesi temizliği nasıl olacak millet bu duruma razı değil"dedi.

1964'de Dilek Kasabası'nın merkeze bağlı belediyelik olduğunu hatırlatan Güven, daha sonra şunları belirtti:

"Ben 6'ncı dönemdir başkanım. Bağlanınca otobüs hizmeti özel şirkete verilecek, sulama işi sulama birliğine verilecek. 4 köy, 5 mahalle ve toplamda 9 muhtarlık bunlara nasıl bakılacak çok sıkıntı yaşanacak. Bizim araç parkımızda 12 otobüs , 2 itfaiye, 2 iş makinesi , makam otosu , minibüs , vidanjör, çöp toplama kamyonları , tüm makine ve imkan mevcuttu.Bağlandıktan sonra çok kötü olacak. Çalışanlardan bir çoğunu çıkarırlar. Özellikle sulama birliğine bağlanırsa sulama da çalışan sakalar ve işçiler işten yüzde 80'e yakın çıkarılır. Kanuni yolları arayacağım. Malatya'ya bağlanmamak için çalışacağım. Tabii kanunun kestiği parmak acımaz, ancak bakacağız."

KARAR..
5 beldenin merkeze bağlanmasına ilişkin olarak İçişleri Bakanlığı'nın 2008/9697 no.lu ve 22 Ocak tarihli "Sınır Tespit Kararı", 23 Ocak günkü resmi gazetede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay imzasıyla yayınlandı. Kararın 1. maddesinde "Malatya ili merkez ilçeye bağlı Dilek, Hanımıntçiftliği, Konak, Orduzu ve Topsögüt Belediyelerinin tüzel kişiliklerinin kaldırılarak Malatya Belediyesi sınırları içine katılması 5393 sayılı Belediye Kanununun 11 inci maddesi uyarınca uygun görülmüştür" denildi.

5 beldenin merkez belediye sınırlarına dahil edilmesiyle ilgili dayanak oluşturan 11. madde "Tüzel Kişiliğin Sona Erdirilmesi" başlığını taşıyor ve şöyle:

"MADDE 11- Meskun sahası, bağlı olduğu il veya ilçe belediyesi ile nüfusu 50.000 ve üzerinde olan bir belediyenin sınırına 5.000 metreden daha yakın duruma gelen belediye ve köylerin tüzel kişiliği; genel imar düzeni veya temel alt yapı hizmetlerinin gerekli kılması durumunda, Danıştayın görüşü alınarak, İçişleri Bakanlığının teklifi üzerine müşterek kararname ile kaldırılarak bu belediyeye katılır. Tüzel kişiliği kaldırılan belediye ile köylerin taşınır ve taşınmaz mal, hak, alacak ve borçları katıldıkları belediyeye intikal eder..."

Belediyeler Kanununun merkez belediye sınırlarına katılan beldelere ilişkin kararın uygulanması konusundaki 12. maddesi de şöyle:

"MADDE 12- .. 11 inci maddede geçen belediye ve köy tüzel kişiliğinin kaldırılmasına veya bir beldenin köye dönüştürülmesine dair kararlar ilk mahalli idareler seçimlerinde uygulanır ve seçimler bu yerlerin yeni durumlarına göre yapılır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız