SON DAKİKA
SON DEPREMLER

5 Bin Yıl Öncesinden..

A- A+ PAYLAŞ

Dünyanın bilinen en eski kerpiç sarayındaki 5 bin yıllık duvar resimleri ve kabartmaların bazı bölümleri, kerpiç duvarlar üzerinde orijinal haliyle ilk halini koruyor. 

Malatya merkez Orduzu Kasabasındaki Arslantepe Höyüğünde İtalya Roma La Sapienza Üniversitesi tarafından 1961 yılından beri sürdürülen arkeolojik kazalar sonrasında ortaya çıkan ve dünyanın bilinen en eski kerpiç sarayı, müze haline getirilerek ziyarete açıldı. Yaklaşık 5 bin yıllık olan kerpiç sarayın içerisindeki duvar resim ve kabartmaları ilgi görüyor. 

Malatya Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü Enformasyon Uzmanı Bülent Korkmaz, saray duvarları üzerinde göze çarpan en önemli noktalardan birisinin resim ve kabartmalar olduğunu söyleyerek, "İnce bir kireç sıva üzerine karbon ve aşı boyası yapılarak ortaya çıkarılmış. Kadın ve erkek tasvirleri, dini simgeleyecek çizilmiş duvar resimleri. Duvar resimleri yaklaşık 5 bin yıllık bir geçmişe sahip" dedi. 

Arslantepe'nin önemli bir arkeolojik sit alanı olduğunu belirten Korkmaz, 1930'larda başlayan kazıların 1961 yılından beri Roma La Sapienza Üniversitesi tarafından günümüze kadar sürdürüldüğünü söyledi. 

Kazı alanına ismini veren arslan heykellerinin Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi'nde sergilendiğini söyleyen Korkmaz, kazılar sonucunda tarihsel öneme sahip önemli arkeolojik bulguların ortaya çıkartıldığını ifade etti. Korkmaz, 5 bin yıllık bir tapınak, kerpiç saray, mühür baskı ve kaliteli metal eserlerin bulunduğunu kaydetti. Korkmaz, Arslantepe'nin ilk devlet şeklinin ortaya çıktığı resmi, dini ve kültürel bir bölge olduğunu kaydetti. 

Arslantepe Sarayı'nın içindeki duvar resimleri özel olarak korunuyor ve ziyaretçilerin, resimlere zarar vermeyecek noktada durmaları sağlanarak, zarar görmesi engelleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız