SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'5 Büyükten Biri Olacağız'

A- A+ PAYLAŞ

Dünyada sayılı karaciğer nakil merkezlerinden birisi olma hedefiyle ilerleyen Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi, kurulacak Karaciğer Nakil Enstitüsü ile artık dünyada bu alanda bir prestij noktası olacak. Her hafta Türkiye'nin değişik bölgelerinden gelen karaciğer hastalarının karaciğer naklİ olmak için şifa aradığı Turgut Özal Tıp Merkezi'ne 10 gün önce Şanlıurfa'dan koma halinde getirilen ve son anda müdahale edilerek yoğun bakıma alınan 5 yaşındaki Ceylan, yapılan müdahale ile yeniden hayata 'merhaba' dedi.

KOMADA ÇIRPINIYORDU, ŞİMDİ MİNİK ELLERİ İLE SEVGİ GÖSTERİSİNDE BULUNUYOR
Koma halinde iken yoğun bakımda çırpınıp duran küçük Ceylan'a karaciğer nakli babasından alınan karaciğer ile yapıldı. Nakil öncesinde konuşan baba Fethi Yaprak, "Ben Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde oturuyorum. Kızım 20 gün önce aniden rahatsızlandı. Karaciğerimi vereceğim. 8 tane çocuğum var, hepsi benim ciğerim, hepsini çok seviyorum. Ceylan en küçüğü olduğu için daha tatlı" derken, 10 gün sonra iyileşen kızının başında ise, "Allah'a çok şükür hocalarımıza güvendik. İlk getirişimizde çok kötüydü. Şu anda çok güzel ve gerçekten mutluyuz" diye konuştu.

Yoğun bakımda ameliyat öncesinde Ceylan'ın durumunu anlatan Dr. Sevgi Aşçıoğlu, "Ceylan bize karaciğerinde bozuklukla gelmişti. Şuuru kapalı, anormal hareketler yapıyor. Karaciğer artık bu vücudu taşıyamadığı için yapabileceğimiz tek şey bu hastayı organ nakline vermek. Mevcut karaciğeri ile bu hasta yaşayamaz. Durumu acilleşti" ifadelerini kaydetmişti.

KAYBEDİLEN BİR ÇOCUK TEKRAR HAYATA DÖNDÜ
Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakli Ekibi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Ceylan bize akut karaciğer koması ile başvurdu, sebebi belli değildi. Yılda 15-20 çocuk, bu tarz hastalıklarla ilgili olarak bize başvuruyor. Bunların tedavisi de mutlaka karaciğer nakli yapılmasıdır. Bu çocukların Ankara, İstanbul gibi büyük şehirlere gidip bu karaciğer nakli yapma şansı ve bu imkanı yakalama olanağı çok zayıf. Kaybedilen bir çocuğumuzu karaciğer nakli ile tekrar hayata döndürdük. Bu son derece önemli bir
şey. Turgut Özal Tıp Merkezi'nin misyonu da bu. Ceylan 10 gün önce bizde ameliyat oldu ve şu anda her hangi bir sağlık problemi yoktur" şeklinde konuştu.

MALATYA KARACİĞER NAKİLLERİ İLE ANILACAK
Turgut Özal Tıp Merkezi'nin karaciğer nakilleri konusundaki hedefleri hakkında da konuşan Prof. Dr. Yılmaz, "Turgut Özal Tıp Merkezi karaciğer nakli konusunda çok önemli bir noktaya geldi. Bugün tartışmasız olarak Türkiye'de en ön sırada yer alıyor. Yaptığımız karaciğer nakillerinin kalitesi ortada. Dünyada sayılı karaciğer nakil merkezleri arasına giren Turgut Özal Tıp Merkezi'nin bu konuda daha güzel işler yapacağına inanıyorum. Bunlar adım adım geçiliyor. Bugün Malatya dünyada karaciğer nakilleri ile anılan bir şehir haline geldi. İyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Hedefimiz dünyadaki en iyi merkez olmaktır. Dünyada şu anda sayılı bir kaç merkezden birisiyiz. Sayısal olarak ikinci sıradayız. 2008 yılındaki 153 olan karaciğer nakil rekorumuzu bu yıl aşacağız, öyle görünüyor. Önümüzdeki hafta 100. karaciğer nakilimizi yapacağız" dedi.

TÜRKİYE'NİN İLK KARACİĞER NAKLİ ENSTİTÜSÜ MALATYA'DA KURULUYOR
Karaciğer Nakil Enstitüsü kurulması hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Yılmaz, "Daha önce de dillendirdiğimiz gibi enstitüleşme çok önemli. Yani bir şekilde karaciğer nakil fakültesi düşünün. Bu tip kurumsallaşma çalışmaları gerçekleştirildiğinde organ bağışı oranları aratacaktır. Bir şekilde buraya karaciğer nakil enstitüsü kurulması lazım. İnönü Üniversitesi Senatosu, Karaciğer Nakli Enstitüsü kurulmasını kabul ederek YÖK'e bildirdi. YÖK'te bazı sıkıntılarla karşılaştık. O sıkıntıları da kısa sürede
aşacağız. Dünyada 5 tane büyük Karaciğer Nakli Enstitüsü var. Biz de onlardan birisi olacağız. Biz şu anda enstitü olmadan bile onların birçoğunu kalite ve sayısal anlamda geçmiş vaziyetteyiz" diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız