SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'5 İlden Biri Malatya'

A- A+ PAYLAŞ

Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv şirketin 3G abone sayısının yaklaşık 5 haftada 3 milyona ulaştığını bildirdi.

Süreyya Ciliv, gazetecilerle yaptığı sohbette Türkiye'de 1 ayını dolduran 3G uygulamasının ilk sonuçlarını ve ekonomiye yaptığı katkıları değerlendirdi.

A tipi lisans için devlete yaklaşık 1 milyar lira kaynak aktardıklarını tüm yatırımlarla birlikte Türk ekonomisine küresel mali kriz döneminde 3G ile 5 milyar liraya yakın katkı sağlandığını belirten Ciliv, aynı zamanda krizin maliyet fiyatlarını aşağı çekmesi nedeni ile özellikle yatırımlarda kullanılan ekipmanlarda 3 yıl öncesine oranla yüzde 50 tasarruf sağladıklarını kaydetti.

Eylül 2007'de ilk düzenlenen 3G ihalesinde devletin belirlediği bedelin yüzde 30 üzerinde bir teklif yaptıklarını fakat diğer operatörler ihaleye katılmayınca ihalenin iptal edildiğini hatırlatan Ciliv, 2 yıl sonra yapılan ihalede ise kendilerinin daha önce yaptıkları teklifin minimum bedel olarak belirlendiğini bu nedenle lisans ücretinin oldukça arttığını ifade etti.

Turkcell olarak Türkiye'de 3G altyapısını kurarken dünyada kullanılan en son teknolojiyi getirdiklerini anlatan Ciliv, dünyada halen 120 ülkede 3G olduğunu ancak HSPA olarak tanımlanan son teknolojiyi Türkiye ile birlikte sadece 9 ülkenin kullandığını belirtti. Turkcell'in 3G'de kısa sürede 81 il merkezi ve nüfusun yüzde 60'ını kapsama alanına aldığını söyleyen Ciliv, uluslararası kuruluşlara yaptırdıkları testler ile Turkcell 3G altyapısının şuanda diğer operatörlere oranla 2 kat kadar daha hızlı
olduğunu bir sertifika ile belgelediklerini de aktardı.

3G'YE TALEP BEKLENTİLERİ AŞTI
Uygulamanın başladığı günden bu yana geçen yaklaşık 5 haftada 3G'ye talebin tahminlerinin çok üzerine çıktığını belirten Ciliv, kısa sürede 3 milyon abonenin 3G'ye geçmek için başvuru yaptığını, 'laptop'ların 3G internete bağlanmasını sağlayan 'VINN' modemlerin ''yok sattığını'', stokların 3-4 günde tükendiğini ve bayilerde kuyruklar oluştuğunu anlattı. İnternet bağlantısı sağlayan SIM kartın cihaza gömülü olduğu netbook satışlarının da ''patladığını'' ifade eden Ciliv, netbook için ilk siparişin Batman'dan geldiğini söyledi.

3G'nin ekonomiye kısa zamanda olumlu etki yapmaya başladığını belirten Ciliv Türkiye'yi ziyarete gelen yabancı turistlerden de 3G kullanımı için yüksek talep olduğunu, uygulamanın ilerleyen dönemde başta sağlık olmak üzere birçok değişik alana da değer katacağına inandıklarını ifade etti.

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Turkcell Genel Müdürü Süreyya Ciliv, 3G2de yaşanan yoğun talep ve satışların doğal olarak şirketin gelirleri üzerinde pozitif etki oluşturacağını fakat detayları üçüncü çeyrek bilanço sonuçlarında aktaracaklarını bildirdi.
Gelirlerin yaklaşık yüzde 50'sini çeşitli vergiler ile devlete aktardıklarını kaydeden Ciliv, yeni dönemde rakip şirketlerle ortak yatırıma açık olduklarını özellikle kule gibi yatırımları paylaşmaya hazır olduklarını ifade etti.

GÖRÜNTÜLÜ KONUŞMADA LİDER DİYARBAKIR VE ELAZIĞ
Turkcell 3G Program Yöneticisi Sertan Eratay da uygulamanın teknik detayları ve bir aylık sonuçları hakkında gazetecilere bir sunum yaptı.

Turkcell'in toplam 36 milyon abonesinin yaklaşık 3.6 milyonunda 3G uyumlu telefon bulunduğunu ve bu müşterilerin 3 milyonunun 3G'ye abone olduğunu anlatan Eratay, data trafiğinin 2.3 kat kişi başı data kullanımının ise 2 kat arttığını belirterek bu miktarın yüzde 50'den fazlasının 3G üzerinden geçtiğini aktardı.
Eratay, 3 milyon yeni 3G abonesinin yüzde 50'sinin 35 yaş altı gençlerden oluştuğunu, kadın-erkek dağılımının eşit olduğunu ve yeni abonelerin daha çok 3 büyük ilde yoğunlaştığını ifade etti.

Satın alınan internet paketlerinin yüzde 90'ının 4 GB olduğunu, Turkcell'in 2008'de yaptığı toplam modem satışının 2.3 katının sadece 1 ayda gerçekleştirildiği belirten Eratay, 1 ayda 60 bin'den fazla VINN modem ve notebook sattıklarını kaydetti.

Sertan Eratay, 3G kullanımında yüzde 60 ile en çok cepten internet kullanıldığını, cepten 1 ayda 100 binden fazla video izlendiğini, ayrıca Mobil TV kullanımına ilişkin olarak da en çok futbol, haber ve yarışma programlarının izlendiği bilgilerini aktardı.

3G ile gerçekleştirilebilen görüntülü konuşma hakkında da istatistikleri açıklayan Eratay, en çok görüntülü konuşma yapılan ilk 5 ilin Diyarbakır, Elazığ, İstanbul, Malatya, Trabzon olarak sıralandığını, toplam 5 milyon dakika görüntülü konuşma yapıldığını bildirdi.
3G kapsamında daha önce tanıttıkları görüntülü çağrı merkezi hizmetinin özellikle işitme engelli yurttaşlar için büyük kolaylık sağladığını belirten Eratay, işitme engelli vatandaşların görüntülü çağrı merkezini aramalarının ücretsiz olduğunu söyledi. Görüntülü çağrı merkezi uygulamasının ilk günlerinde ilginç vakalarla da karşılaştıklarını anlatan Eratay, bazı müşterilerin tüm ev halkını görüntülü çağrı merkezi operatörlerine tek tek tanıştırdığını dile getirdi.
3G'nin medya alanında da önemli yenilikler getirdiğini belirten Eratay, bir televizyon kanalının 30 Ağustos resepsiyonunun ayrıntılarını 3G'li telefonlar aracığı ile izleyicilerine canlı olarak aktardığını hatırlattı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız