SON DAKİKA
SON DEPREMLER

5 Kooperatif ve Ailelere Destek

A- A+ PAYLAŞ

AKP Milletvekili Ömer Faruk Öz, "Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi" kapsamında Malatya'da bazı kooperatif ve ailelere yapılan küçük ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliği konusunda proje desteği sağlandığını bildirdi.

Öz, konuya ilişkin şu açıklamayı yaptı:

"AK Parti Hükümetimizin tarım sektöründe kırsal alanda yaşayan çiftçimize yapmış olduğu destekler 2010 yılı içerisinde de devam etmektedir.

Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü arasında imzalanan protokol doğrultusunda hayata geçirilen “KIRSAL ALANDA SOSYAL DESTEK PROJESİ” kapsamında, İlimiz, 5 kooperatifimiz ile 267 aileye 2118 küçük ve büyükbaş hayvancılığı yetiştiriciliği üzerine proje desteği almıştır.

Ülkemizde 4.5 milyon çiftçi ailesi bulunmaktadır. Hükümetimiz iktidara geldiği günden beri, çiftçilerimize yönelik olarak tarımsal gelir düzeyinin düşüklüğü, alt yapı hizmetlerinin yetersizliği, etkili bir örgütlenme yapısının oluşturulamamış olması ve tarım ürünlerinde etkin bir pazarlama organizasyonunun ortaya konulamaması gibi sorunlara yönelik projeler geliştirerek hayata geçirmiştir.

Bu projelerin en önemlilerinden birisi de Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi’dir. Kırsal alanda örgütlenme ve kooperatifçilik yoluyla başarılı bir ekonomik model oluşturmayı hedefleyen proje ile çiftçilerimizin kooperatif çatısı altında örgütlenmelerini teşvik etmek ve bu kooperatiflerin belirli projelerini mali yönden destekleyerek kendilerini geliştirmelerine öncülük yapmaktır.

Dünya tarımsal destekleme alanlarını incelediğimizde son yıllarda projeye dayalı kaynak aktarımlarının yoksulluğu azaltmada etkin bir sosyal politika aracı olarak benimsendiği görülmektedir.

Türkiye genelinde kooperatifçilik anlamında örgütlenmeler olmasına rağmen kaynak yetersizliği nedeniyle bugüne kadar kooperatifler yeteri kadar desteklenememiştir.

Hükümetimiz bu konuya özel bir eğilim göstermektedir. Hem çiftçimizin kaynaklarını birleştirerek güçlü üretim sahalarını oluşturma hem de çiftçilerimize yeni geçim kaynakları oluşturma amacıyla, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Genel Müdürlüğü’nün teklifi, Tarım Bakanlığı Teşkilatlanma ve Destekleme Genel Müdürlüğü onayları doğrultusunda, Kırsal Alanda Sosyal Destek Projesi çerçevesinde kooperatiflerimizin projelerine destek sağlanmaktadır.

Malatya İlimizde bu proje doğrultusunda, Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile;
- Doğanşehir ilçesinde Polat, Fındıkköy, Çavuşlu köylerinde 50 aileye 200 baş süt sığırı,
- Doğanyol ilçe merkezinde 47 aileye 188 baş süt sığırı,
- Merkez - Tohma köyünde 50 aileye 200 baş süt sığırı,
- Yeşilyurt ilçesinde Merkez, Kozluk ve Ortaköy köylerinde 70 aileye 280 baş süt sığırı,
- Yeşilyurt Aşağıköy’de 50 aileye 1.250 damızlık koyun dağıtımını kapsayan kooperatif projeleri yaptığımız girişimler sonucu uygun görülmüştür.

Bu projelerin çiftçimize hayırlı ve uğurlu olmasını temenni ederim."

3 MİLYON 600 BİN HİBE DESTEĞİ..
Bu arada AKP Milletvekili Fuat Ölmeztoprak da, çiftçilere sağlanacak hibe desteği konusunda açıklama yaptı.

Ölmeztoprak'ın TBMM'deki sekreteryasının konuya ilişkin açıklaması şöyle:

"Ak Parti Malatya Milletvekili Fuat Ölmeztoprak,Kırsal Kalkınma Yatırımları Desteklenmesi Programı tarım projeleri sayesinde Malatya’daki üreticilere 2010 yılında 3 milyon 600 bin TL hibe desteği sağlanacağı kaydedildi.

Milletvekili Fuat Ölmeztoprak, Kırsal Kalkınma Yatırımları Destekleme Programının 5.Etap Tarım Projelerinde Malatya`nın 3 destekten yararlanacağını, Malatya ili için bu yılki hibe destek miktarının geçen yıla oranla yüzde 14 oranında artmış olduğunu belirtti.

Ölmeztoprak,Malatya`nın yararlanacağı tarım destek alanlarının birincisinin bitkisel ve hayvansal ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi ve depolanması yatırımları, ikincisinin soğuk hava deposu yatırımları ve son olarak ise toplu basınçlı sulama sistemi yatırımlarının olduğunu ve 5 etap sonunda Malatya çiftçisinin 62 projeyle 10 milyon 214 bin TL,Türkiye’deki çiftçilerin 1957 projeyle 321 milyon TL hibe desteği aldığını söyledi.

Türkiye’de Kırsal Kalkınmayı Destekleme programında yaklaşık 18 bin 500 kişiye iş imkanı oluşturulduğuna ve Türk ekonomisine 1,5 Milyar TL katkı sağlandığına dikkat çeken Ölmeztoprak,hibenin hangi amaçlara yönelik, hangi şehirlerde, kimler tarafından, hangi şartlarda, hangi harcamalara ve tedbirlere yönelik olarak, ne miktarlarla kullanılabileceğini gösteren detaylı kuralların bulunduğunu, bu kurallara uyan potansiyel faydalanıcıların projelerinin aynı şekilde IPARD Programında belirlenen seçim ve değerlendirme kriterlerine göre değerlendirileceğini ve uygun bulunan proje sahipleri ile hibe sözleşmeleri imzalandığını ifade etti.

Ölmeztoprak, IPARD programı kapsamında, belirlenen tedbir ve sektörlere yönelik AB hibe fonlarını dağıtacak Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu tarafından, ilk etapta Malatya ilimizinde yer aldığı 20 ilde ve 2011–2013 döneminde eklenecek 22 ille beraber, toplam 42 ilde kırsal kalkınmaya yönelik yatırımların destekleneceğini kaydetti.

Ölmeztoprak, Malatya’nın ilk etap iller arasında olmasının Malatya açısından önemli bir kazanç olduğunu ve yaklaşık 25 bin kayıtlı işsiz sayısının bir kısmını azaltabileceğini ve kırsal kesimde ekonomik faaliyetlerin çeşitliliğini,üretici gruplarının kurulmasını ve tarımda sektörel faaliyetlerin yaygınlaşmasına imkan tanıyacağını ifade ederek sözlerini şöyle tamamladı;Kırsal kalkınma destekleriyle yapılacak yatırımlar, Malatya’mızın kalkınmasına katkı sağlayacak,IPARD Programı ve TKDK ile tarım sektörünün verimlilik gücünü arttıracaktır. Sonuçta Malatya’mızın proje yapma kapasitesi gelişecek ve sorun çözmede katılımcılık artacaktır dedi."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız