SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'5 Liranın Altına Düşmezse..'

A- A+ PAYLAŞ

Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Tahir Kalaycıoğlu, bu yılki kayısı ihracatının miktar olarak geçen yıla göre düşük kalmasına rağmen, kayısıdan sağlanan parasal girdinin yüksek olduğunu söyledi.

Kayısı fiyatlarının 7.5 ile 7.7 TL arasında değiştiğini kaydeden Kalaycıoğlu “Ağustos ayından itibaren alınan raporlara göre, 45 bin 465 ton kayısı göndermişiz. Kuru kayısı olarak çıkmış bu. Buna karşılık olarak 203 milyon 577 bin 643 dolar girdi sağlamışız. 2010 yılı 12. ay verilerine göre, 9 bin 650 ton mal çıkışı var. 46 milyon 519 bin 022 dolar girdimiz olmuştur. Geçen sene ise 50 bin 725 yon mal göndermişiz. Buna mukabil ise 142 milyon 785 bin 716 dolar girdimiz olmuş. Tonaja bakıldığı zaman geçen seneye oranla 5 bin 260 ton eksik göndermişiz ama 60 milyon 800 bin dolar civarında bir fazla girdimiz olmuş” ifadelerini kullandı.

İÇ TÜKETİM ARTMALI
Kayısı fiyatları ve ihracata ilişkin açıklamalarda bulunan TB Başkanı Kalaycıoğlu, iç piyasadaki tüketimin artması için tanıtım yapılması gerektiğini söyledi.

Kalaycıoğlu; “Bizim en büyük sıkıntımız, kayısının iç piyasada tüketimidir, tonaj ne olursa olsun. İç piyasada tüketeceğimiz kayısı, en az ürettiğimizin yüzde 30-35’i kadar olması lazım ki, dışarıya bağımlılığımız devam etmesin. 90’lı yıllarda yüzde 3–4 olan iç piyasa tüketimimiz gösterilen gayretler sonucunda yüzde 12-13’leri yakaladık. Ama bu yetmez. Bu rakamı yüzde 30’lara kadar çıkarmalıyız” dedi.

“5 TL ALTINA DÜŞMEZSE HERKES KAZANIR”
Bu sene kayısı fiyatlarının 5 TL’nin altına düşmemesi durumunda hem üreticinin hem de satıcıların kazanacağını söyleyen Kalaycıoğlu; “Şu anda dünya standartlarında olan 4 numara kayısımız şu günlerde 7,5 ile 7,7 arasında işleme tabi tutuluyor. Bizim arz talepte sıkıntımız var. Tabi ki gönül arzu ediyor ki, memleketin malıdır, daha yüksek satışlar olsun ancak, arz talebin çözülmesi lazım. Şu ortamdaki kayısı fiyatları tatmin edici bir fiyattır. 2011’in rekolte düzeyini zaman gösterecek. Önümüzde 5 aylık bir zaman var. Ben fiyatların bu seviyelerde gideceğini tahmin ediyorum. Bu sene kayısı fiyatları 5 TL’nin altına düşmezse, hem üreticinin hem de esnafımızın yüzü güler” şeklinde konuştu.

“İHRACAT AZ, GİRDİ FAZLA”
2010 içerisindeki kayısı ihracatıyla ilgili istatistiki bilgiler veren MTB Başkanı Tahir Kalaycıoğlu, 2009’a nazaran 2010 yılındaki ihracatın düşük olduğunu belirterek; “8. aydan itibaren alınan raporlara göre, 45 bin 465 ton kayısı göndermişiz. Kuru kayısı olarak çıkmış bu. Buna karşılık olarak 203 milyon 577 bin 643 dolar girdi sağlamışız. 2010 yılı 12. ay verilerine göre, 9 bin 650 ton mal çıkışı var. 46 milyon 519 bin 022 dolar girdimiz olmuştur. Geçen sene ise 50 bin 725 yon mal göndermişiz. Buna mukabil ise 142 milyon 785 bin 716 dolar girdimiz olmuş. Tonaja bakıldığı zaman geçen seneye oranla 5 bin 260 ton eksik göndermişiz ama 60 milyon 800 bin dolar civarında bir fazla girdimiz olmuş” ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız