SON DAKİKA
SON DEPREMLER

5 Yılda Kayısı Üreticisine 432 Milyon 'Hasar' Ödemesi

0
Güncellendi - 2018-07-11 04:44:04
5 Yılda Kayısı Üreticisine 432 Milyon 'Hasar' Ödemesi
A- A+ PAYLAŞ

TARSİM Genel Müdürlüğü, Malatyalı kayısı üreticilerine son 5 yılda toplamda 432 milyon TL hasar ödemesi yapıldığını açıkladı. Bu yıl için ise önümüzdeki günlerde poliçe bitiş tarihlerine göre yaklaşık 105 milyon daha ödeme yapılacağını bildirdi.

“Tarımsal varlık bedeli 2.3 milyar TL’ye ulaştı”

Kayısı üreticileri başta olmak üzere son 5 yılda Malatya’nın poliçe sayısı, ödenen hasar miktarı ve hasar raporuna ilişkin sorularını yanıtlayan TARSİM Genel Müdürlüğü, bu 5 yıllık dönemde Malatya’da tarım sigortası branşlarında yaklaşık 110 bin adet poliçe ile 1.2 milyon dekar alan ve 103 bin adedin üzerinde büyük ve küçükbaş hayvan sigortalandığını, tarımsal varlık bedelinin toplamda 2.3 milyar TL’ye ulaştığını açıkladı. TARSİM açıklamasında sadece kayısı üreticilerine 272 milyon TL prim karşılığında 432 milyon TL ödeme yapıldığını belirtti.

TARSİM’in konuya ilişkin açıklaması şöyle:

“2013 yılından, 2018 yılının ilk 6 aylık dönemine kadar olan son 5 yılda, Malatya ilinde tüm tarım sigortası branşlarında yaklaşık 110 bin adet poliçe düzenlenmiş, 1.2 milyon dekar alan, 103 bin adedin üzerinde büyükbaş ve küçükbaş hayvan sigortalanmış, sigortalanan tarımsal varlık bedeli 2.3 milyar TL’ye ulaşmıştır. Aynı dönemde, tüm tarım sigortası branşlarında 140 bin adedin üzerinde hasar ihbarı alınmıştır. Alınan ihbarlarda, Bitkisel Ürün Sigortası branşında, don, dolu ve fırtına; Hayvan Hayat Sigortaları branşlarında ise zorunlu kesim ve ölüm gibi nedenler öne çıkmıştır. Üreticiden toplanan 272 milyon TL prim karşılığında, 443 milyon TL’nin üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirilmiştir.

Malatya ilindeki Bitkisel Ürün Sigortası branşında düzenlenen poliçelerin yaklaşık %92’sini oluşturan kayısı ürünü özelinde değerlendirildiğinde;

 Son 5 yılda yalnızca Malatya ilinde 98 bin adedin üzerinde kayısı poliçesi düzenlenmiş, don, dolu ve fırtına başta olmak üzere çeşitli risklerden dolayı, kayısı ürünleri zarar gören üreticilerden yaklaşık 133 bin adet hasar ihbarı alınmıştır. Üreticiye hizmet etmek üzere faaliyetlerini sürdüren TARSİM, son 5 yılda Malatyalı kayısı üreticilerinden toplanan 261 milyon TL prim karşılığında, 432 milyon TL’nin üzerinde hasar ödemesi gerçekleştirmiş olup, poliçe bitiş tarihlerine göre önümüzdeki günlerde yaklaşık 105 milyon TL daha ödeme yapacak ve bir kez daha üreticisinin yanında olduğunu gösterecektir.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Sadi (5 yıl önce)
    Peki ne kadar prim toplanmış onuda söylesinler sanki babasının cebinden dağıtmışlar
    0
    0
    Yanıtla
  • Bekiro (5 yıl önce)
    272 milyon prim vatandastan bunun iki kati devletten odedikleri 432 milyon aradaki fark nerede
    0
    0
    Yanıtla