SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'500 Kişiye İstihdam Yaratacak'

0
Güncellendi - 2015-12-28 04:06:01
'500 Kişiye İstihdam Yaratacak'
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, ilçenin ekonomik, teknik ve sosyal açıdan kalkınması ve nitelikli belediyecilik hizmetleri ile gelişmesini sağlayacak projeler ürettiklerini, bu projelerden bir bölümünü hayata geçirdiklerini, bir bölümünü ise devam ettirdiklerini söyledi.

Yazıhan ilçesinin ekonomik gelişmişliğini ve işsizlik sorununu çözecek projelere yoğunlaştıklarını belirten Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk, merkezi yönetim ile birlikte başlatılan Yazıhan Hayvancılık Organize Sanayi Bölgesi projesinin ilerlediğini, bölgenin faaliyete başlamasıyla birlikte 500 kişiye iş imkanı sağlanmış olacağını vurguladı.

Göreve geldiği günlerde Yazıhan'ın en önemli sorununun susuzluk olduğunu hatırlatan Nevzat Öztürk, Malatya Büyükşehir Belediyesi'nin de katkıları ile susuzluk sorunun kısmen çözüldüğünü ifade ederek, "Şimdiki en temel problemimiz meraların, yaylaların köylülere, hayvan sahiplerine ait olduğu konusundaki mücadelemizi sonuçlandırmaktır. 300 yıldır kullandığımız meralar konusunda Divriği Mahkemeleri'nde açılan 2 davayı kazandık. Şimdi dosya Yargıtay'da" dedi.

TOKİ'nin ilçedeki faaliyetleri hakkında da bilgi veren Yazıhan Belediye Başkanı Nevzat Öztürk'ün 18 aylık yönetim süresi içinde başlatılan ve devam eden belediyecilik faaliyetleri konusunda Yeni Malatya Gazetesi muhabirinin sorularını cevaplandırırken öne çıkan başlıklar şöyle:

- Hayvancılık OSB Mısırdere'ye kurulacak ve 500 kişiye iş imkanı sağlayacak

Şu anda ÇED raporları tamamlandı. Kurum görüşleri alındı. Herhangi bir alt yapı sorunu yok. Mısırdere Mahallesi’nde 3100 dekar alana kurulacak. 165 işletme var.  165 işletmede 20 bine yakın büyükbaş hayvan besiciliği yapılacak. Bununla beraber et kombinesi ve biyogaz tesisleri yapılacak. Çok teferruatlı ve komplike bir tesis. En az 500 kişiyi de istihdam edilecek.

-Boztepe Barajı sulamaya başlayınca küçükbaş hayvancılıkta sorunlar olacak. Çünkü...

Yamadağları büyük bir hayvancılık potansiyel. Avantajlı bir potansiyel.  Mayıs ayından Eylül ayına kadar orada yaylacılar hayvancılık yapıyor. Meralar verimli.  Sürü sahipleri orada sadece bir çoban parası veriyor. Ama meşakkatli bir iş. Bu arada inşallah 22 Ağustos’ta Kayak Merkezi’ne gelecekler. Orada biz de kıl çadırda inşallah ağırlama yapacağız. Belki bir cirit oyunumuz ve tura oyununuz olacak. Hayvancılık teşviki çok önemli ancak mera alanları çok kısıtlı. 'Boztepe Barajı sulama imkanına kavuşunca küçükbaş hayvancılığın şekli nasıl olacak?' bununla ilgili zaman zaman kafamızda soru işaretleri oluşuyor. Küçükbaş hayvancılıkta sıkıntılar olur diye düşünüyorum. Küçükbaş hayvanları ağılda tutamazsınız. Merayı kullanmanız lazım.  Büyükbaş için ahırda beslemeyle süt ve et verimi yükselebiliyor ama Boztepe Barajı’nın sulamaya geçmesiyle birlikte bazı alanlarda bahçecilik ve alternatif ürünler düşünülecek.  Çünkü mera sahası ovada, tamamen kısıtlı ve yok gibi. Bununla ilgili uzun zamandır mücadele ediyoruz.

-Yama yaylalarını 300 yıldır kullanıyoruz. "Burası artık sizin değil" denilmesini asla kabul etmeyeceğiz

Biz Drejan aşireti 3 asırdan beri Yama yaylalarındayız. Cumhuriyetten önceden bu yana oradayız.  Orada evleri var, zaman zaman kışın da kalıyorlar.  Orayı mütemadiyen kullanıyorlar. 3 asırdan beri bir yerde aralıksız tasarruf edeceksiniz, ondan sonra da burası sizin olmayacak. Bu kabul edilebilir bir şey değil.  Burayı üç asırdan beri kullanmışlar ve kullandıkları için de buranın artık o insanların yeri olması lazım. Nitekim bununla ilgili biz Divriği mahkemelerinde  açılan davalara katıldık ve iki tane davayı da kazandık.  Büyükşehir yasasından sonra köylerin statüsü kalkınca bu davaların direkt muhatabı olduk ve bu davalara katıldım.  Mera vasfı olan 10 bin dönümün üzerinde alanın kullanım hakkını Yazıhan Belediyesi olarak kazandık.  Konu şimdi Yargıtay’da.  Devam eden mahkemelerimiz de var. 

- Tarım İl Müdürlüğü'nün meralarımızı ihaleye çıkarması kabul edilemez

Hekimhan bölgesi içeresinde kalan yerlerimiz de var. Bunlar zaman zaman bir bakıyorsunuz Tarım İl Müdürlüğü merayı kiraya vermeye ve ilana çıkıyor.  Bütün bunlar tabi yanlış şeyler.  Ve bunlarla ilgili de tedbir konuldu ve iptal edildi. Yalnız asırlardan beri Drejanlıların kullandığı meralar var. Oralarda yurt yerleri, hayvanların sağım yerleri var, sulak yerleri var, mezarlıkları var, büyük hatıralar var. Herkes zamanında şehrin köşelerinde yer kaparken, bu insanlar oranın cefasını çekmişler. Her külfetin bir nimetinin olması lazım.  Şimdi kalkıp bu insanları yaşam alanlarından koparmak, her şeyden önce insani değil.  Bizim dağlarımız Karadeniz’deki gibi ormanlık değil. Biz o dağlardaki kevenleri, yurtları, sulak alanları görünce tüylerimiz diken diken oluyor. Orası bizim atayurdumuz. Yaylacıların vatanı.  Bu dünyada kimse bir şey bırakmıyor.

-Yazıhan'a bölgenin en büyük parkını ve yeşil alanını kuracağız

Bizim burada Devlet Demir Yolları’nın belediyenin arkasında iki tane park alanı var. Bir tanesi 13 dönümlük bir yer, diğeri de 10 dönümlük bir alan. Toplamda 23 dönüm. 20 yıldan beri buraya belediye bakıyor. Ben göreve gelir gelmez burayı herkesin kullanacağı bir yeşil alana dönüştürmek istedim.  Ancak yer bizim değildi. 15 ay boyunca bürokrasi ile uğraşarak burayı 15 yılığına kiraladım.  Kira sözleşmemi yaptım.   İller Bankası Müdürlüğü ile görüştüm. Parkın birini, tamamı hibe olarak İller Bankası vasıtasıyla birini de Büyükşehir Belediyesi aracılığı ile yaptıracağız. Büyükşehir Belediyesi yapamazsa biz kendi imkanlarımızla yapacağız. Çorum Belediyesi’nin yaptığı bir proje var. O projeyi alıp revize ederek buraya uygulayacağız.  Biraz belki maliyetli olacak ama yetişmiş ağaçlarımız var.  Ağaçlar yetişti ve biz de gerekli düzenlemeleri yaparak 23 dönümlük alanının tamamını park yapacağız. Peyzaj mimarları ile görüşeceğiz.  Bölgenin belki de en büyük yeşil alanını Yazıhan’a kazandırmış olacağız.  

-TOKİ'nin ilçeye 150 konut yapması için girişimlerimiz sürüyor

TOKİ ile görüşmelerimiz sürüyor. 30 dönüm yerimiz var ancak Özelleştirme Dairesi’nin üzerinde bir şerhi var. Bu şerhi kaldırdığımız zaman oraya da inşallah TOKİ tarafından konut yaptırılması için girişimlerimiz sürüyor. 100 veya 150 konutlu bir toplu konut projeyi yaptırabilirsek Yazıhan için büyük bir kazanım olacak.

- Drenaj ve arıtma tesisi yapılacak, çevre düzenlemeleri ile Yazıhan'ın çehresi değişecek

SUKAP projesi kapsamında projesini verdik.  Yazıhan’ın drenaj, yağmur suyu, arıtma gibi tüm alt yapı projeleri tamamlanmış olacak. MASKİ, tamamen yeni bir arıtma ve komple merkezin kanalizasyonunu yeniden yapacak. Yazıhan’ın taştan yapılmış duvarlarını yıkıyoruz Ben kendi kum ocağımdan kum vereceğim, demir ve çimentosunu halk verecek, işçiliğinin İŞKUR’dan sağlanması kaydıyla, yeniden yapacağız. Daha sonra kilit taşı, parkesi, ışıklandırması ile Yazıhan’ın çevresi değişecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız