SON DAKİKA
SON DEPREMLER

52 Hükümetlik Bir Hikaye..

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:45:43
52 Hükümetlik Bir Hikaye..
A- A+ PAYLAŞ

Hekimhan’ın Hasançelebi bölgesine kurularak yaklaşık bin kişinin istihdam edilmesini hedefleyen “Hasancelebi Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi”nin 6 yıldan beri hayata geçirilememesi süreci ve mevcut yerel sorunların çözülememesi nedeniyle projenin hayata geçirilmesinde tıkanıklık yaşanırken,  bu bölgedeki demir madeni yataklarının gündeme getirildiği 1937’den sonra göreve gelen 52 hükümet tarafından da çözülemediği görülüyor.

Türkiye’nin demir sektöründe dışa bağımlılığını en aza indirebilecek milli projelerden birisi olan “Hasancelebi Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi” için mevcut yerel sorunların çözülmesi için gereken siyasi ve bürokratik destekler sağlanmazken, bu proje 52.hükümet tarafından da hayata geçirilemedi.

Hasançelebi bölgesindeki demir madeni yatakları ilk olarak 1937 yılından Celal Bayar’ın ilk başbakanlığındaki 9. Hükümetin programı ile gündeme getirilmişti. 

YIL: 1937, BAYAR; “HASANÇELEBİ’DEKİ MADENİ İŞLETECEĞİZ”

Atatürk’ün 9. Hükümeti kurması için görev verdiği Celal Bayar, 9. Hükümetin Programını 11 Kasım 1937 tarihinde TBMM’de okurken, Hasançelebi’deki maden yataklarının da işletilmeye açılacağını belirterek, şunları söylüyor:

“Şef, (Atatürk) Divriki demir yatağının bir an evvel işletilmesi lüzumunu ehemmiyetle işaret buyurdular .

Divriki  mıntıkasında Maden Tedkik ve Arama Enstitüsü tarafından keşfedilerek tedkikatı yapılan demir yatağının sathında 15.000.000 ton demir cevheri mevcud olduğu tespit edilmiştir. Cevher yatağının daha derinlere kadar imtidad etmesi umulmaktadır . isveç ve Ural  meşhur mağnetitlerı ayarında olan bu cevherin vasatî demir tenoru yüzde 65 raddesindedir. Aynı mıntıkada ve Hasançelebi civarında jeolojik tedkik devam etmektedir. Yakın bir atide işletilmeğe başlanacak olan Karabük demir çelik fabrikalarımızın ihtiyacı da derpiş edilerek bu madenin sırf ihraç maksadile şimdiden işletmiye alınmasını programımıza idhal edeceğiz. Senede şimdilik 500.000 ton demir cevheri ihracı esasına göre ayarlamayı düşündüğümüz bu maddenin ihraç kıymeti senede 2 ilâ 2,5 milyon lira raddesinde olacaktır. Yine bu mevzula alâkalı olarak size bahsedeceğim simli kurşun ve altın istihsalâtı vardır.”

PROJENİN YATIRIM TEŞVİK BELGESİ VAR..

Bu arada, Hasancelebi Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi’ni hayata geçirecek olan Erdemir’in 2013 yılı faaliyet raporunda  Hasançelebi’deki tesis projesi ile ilgili olarak bilgi verilerek, “Grup’un bağlı ortaklığı olan Erdemir Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Malatya ili Hekimhan ilçesi Hasançelebi beldesinde yapacağı 3.000.000 ton/yıl üretim kapasiteli Demir Cevheri Zenginleştirme ve Peletleme Fabrikası yatırımı için 31 Mayıs 2013 tarih 110476 numaralı yatırım teşvik belgesi almıştır. Belge konusu yatırım komple yeni yatırım olup, yatırım indirim tutarı 1.569.000.000 TL'dir. 31 Aralık 2013 itibariyle yatırım indiriminden kullanılan bakiye bulunmamaktadır” şeklindeki bilgi yer alıyor.

“YILDA 3 MİLYON TON PELET ÜRETİLECEK”

Erdemir Madencilik San. ve Tic. A.Ş. Genel Müdür Halil Yıldırım ise faaliyet raporunda Hasancelebi Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi ile ilgili olarak şu bilgileri paylaşıyor:

“Sivas Divriği’de, 1938’de cevher üretimine başlayan ve 1940’tan itibaren Demir Madenleri İşletmesi olarak faaliyetini sürdüren Şirketimiz, 2004 yılında ERDEMİR Grubu’na katıldı. Dokuz demir ve bir manganez sahamızla Türkiye’deki demir cevheri üretiminin %50’sini gerçekleştiriyor ve ülkemizin demir cevheri ihtiyacının %20’sini karşılıyoruz. Ayrıca, demir çelik sektörünün hammadde ihtiyacını karşılayan ülkemizdeki tek pelet tesisiyiz. Mevcut 1,5 milyon ton pelet ve 750 bin ton parça cevher üretim kapasitesine ilave olarak yatırım çalışmalarımızın devam ettiği ‘Hasancelebi Demir Cevheri Zenginleştirme Tesisi’ ile yılda 3 milyon ton pelet üretebileceğiz.”

Yeni göreve başlayan Ahmet Davutoğlu başbakanlığındaki 62. Hükümetin, Hasançelebi’deki tesis projesinisahiplenerek, mevcut sorunların çözülmesi için siyasi destek sağlaması bekleniyor. 

HABER: Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi

ARŞİV FOTO: Atatürk ve Celal Bayar (Google)

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız