SON DAKİKA
SON DEPREMLER

53 Koyun Neden Öldü?

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:39:40
53 Koyun Neden Öldü?
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan ilçesinde büyük olasılıkla zehirlenmeye bağlı olarak 53 baş koyunun telef olduğu belirtildi. İl Gıda Tarım ve hayvancılık Müdür vekili Ali Selvi tarafından yapılan açıklamada, “ Hastalık devam etmekte olup; Yazıhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada hastalığın 10 günden bu yana devam ettiği “ belirtildi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Ali Selvi tarafından Valilik kanalıyla yapılan açıklamada, “İlimiz Yazıhan İlçesi Çivril Köyü Muhtarının 12.02.2013 tarihinde saat 15:00’te telefonla Yazıhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğüne yapmış olduğu ihbarda köylerindeki Çetin Dönmez’e ait 10-15 adet koyunun hasta olduğunu ve bu hayvanlardan 8-9 tanesinin öldüğünü bildirmesi üzerine aynı gün köye gidilmiş, köyde Çetin Dönmez’e ait işletmede 5-6 baş koyunun yerde olduğu, kalkamadığı, 1 adet hayvanın da yaklaşık 2 saat öncesinden öldüğü görülmüştür. Hasta olan ve ölmek üzere olan 1 (bir) baş koyun ile 2 saat önce ölen diğer hayvana da teşhis amaçlı otopsi yapılmış, otopsi sonucunda her iki koyundan alınan numuneler İlçe Müdürlüğüne ait hizmet aracı ile 13.02.2013 tarihinde Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderilmiştir. “ denildi.

Açıklamada daha sonra şu ifadelere yer verildi:

“Yapılan otopsi sonucunda İlçe Müdürlüğünde görevli Veteriner Hekim tarafından Enterotoksemi hastalığından şüphelenilmiş, işletmede hasta olmayan koyunlara Enterotoksemi aşısı yapılmıştır. Ancak hastalık azalma eğilimine girmemiş, hızlı bir şekilde ölümler devam etmiştir. 15.02.2013 tarihinde Elazığ Veteriner Kontrol Enstitüsü Müdürlüğü ile yapılan görüşmede hastalığın Enterotoksemi olmadığı, ancak bir toksikasyondan (zehirlenme) şüphelenildiği ve gönderilen numunelerin teşhis amacıyla Ankara Etlik Veteriner Kontrol Merkez Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü’ne gönderileceği bildirilmiştir.

Hastalık devam etmekte olup; Yazıhan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından yapılan araştırmada hastalığın 10 günden bu yana devam ettiği ve Çetin Dönmez’e ait 86 baş koyunun olduğu ve bu güne kadar toplamda 53 baş koyunun öldüğü, ölen 53 baş koyunun ise 20 tanesinin son 3 gün içinde, geriye kalan 33 baş koyunun ise İlçe Müdürlüğüne bildirim yapılmadan önce öldüğü anlaşılmıştır. 

Konunun hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması için 15.02.2013 tarihinde Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi Dekanlığı’ndan konu uzmanı bir ekip görevlendirilmesi talebinde bulunulmuştur.   Hastalığın seyri İlçe Müdürlüğünün kontrolü altında yapılmaktadır.

Laboratuar sonuçlarına göre kamuoyu tekrar bilgilendirilecektir.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız