SON DAKİKA
SON DEPREMLER

54 Sanıklı FETÖ 'Müdürler' Davası Açıldı..

0
Güncellendi - 2016-11-26 03:39:50
54 Sanıklı FETÖ 'Müdürler' Davası Açıldı..
A- A+ PAYLAŞ

  • Davanın 28'i tutuklu, 3'ü firari sanıkları arasında eski Vali Yardımcısı, eski müftü, bazı bölge, il ve şube müdürleri de bulunuyor. Bazıları etkin pişmanlıktan yararlanmak isteyen sanıklardan 5'inde ise 'ByLock'  çıkmış.

Fetullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) silahlı terör örgütü mensubu askerlerin 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında Malatya’da başlatılan, “FETÖ Müdürler" veya "Valilik Mütevelli Heyeti” olarak adlandırılan soruşturma kapsamında büyük çoğunluğu kamu kurum ve kuruluşlarının müdürleri, diğer yöneticileriyla  ve personelinden oluşan 28’i tutuklu toplam 54 şüpheli hakkında dava açıldı.

Malatya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın FETÖ/PDY silahlı terör örgütü soruşturmasında FETÖ/PDY Terör Örgütüne üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya irtibatı olduğu gerekçesiyle Malatya İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele (TEM) Şubesi ekiplerince 14 Ağustos 2016 tarihinde gerçekleştirilen operasyonda aralarında bazı kamu kurumlarının bölge müdürü, il müdürü, il müdür yardımcısı ve şube müdürlerinin de aralarında bulunduğu toplam 54 şüpheli hakkında işlem yapılmıştı.

Malatya Cumhuriyet Savcısı Aziz Yaşar Yetkinoğlu tarafından hazırlanan ve Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde iddianamesi kabul edilen davada, 1’i vali yardımcısı olan 28’i tutuklu toplam 54 şüphelihakkında “Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma” ve “Terörizmin Finansmanının Önlenmesi Hakkındaki Kanuna Muhalefet” suçlarından iki ayrı iddia bulunuyor.

54 şüpheliden 51'i hakkında her iki suçlamadan 10 yıldan 20 yıla kadar hapis cezası talep edilirken, itiraflarda bulunan 3 şüphelinin ise ilgili yasanın 'etkin pişmanlık' hükümlerinden yararlandırılması isteniyor.

-FETÖ’nün İl Milli Eğitim ve Müdürler imamları da var

İddianamedeki 54 şüpheli arasında kamu kurum ve kuruluşlarında görev yapan 34 bölge müdürü, il müdürü, il müdür yardımcısı ve şube müdürü ve yönetici yeralıyor. Şüpheliler arasında FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Malatya’daki Milli Eğitimden sorumlu İmamı olan ve etkin pişmanlıktan yararlanan öğretmen Uğur A. ile FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün müdürlerden sorumu il imamı Büyükşehir Belediyesi’nde müdür olarak çalışan Muhittin T. de bulunuyor. Muhittin T., iddianamede 1 numaralı sanık olarak yeralıyor.

FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Malatya İl İmamı olduğu iddia edilen Eyüp D., İl İmam Yardımcısı olduğu iddia edilen İsmail K. ile Malatya’da SGK İl Müdürü olarak görev yaparken Mart 2014’te görevden alınan Mustafa Y.ise firari olarak aranıyor.

-5 şüphelide Bylock çıktı

Tutuklu şüpheliler arasında yer alan 5 kişinin FETÖ/PDY silahlı terör örgütü üyelerinin kendi aralarında iletişimi sağlamak amacıyla telefonlarına kurduğu kriptolu iletişim programı ''Bylock''u kullandığı da tespit edildi. İddianamede bu şüphelilerin FETÖ İl Müdürler İmamı olduğu iddia edilen Muhittin T., Aile ve Sosyal Politikalar eski il müdürü Hidayet B., Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğünde memur olarak görevli Abdullah K. ve Mehmet İ. ile Milli Eğitim Müdürlüğünde öğretmen olarak görevli Malatya Valiliği Etik Komisyonu Kamu Görevlileri Etik Kurulu Eğiticisi Ramazan Y. olduğu belirtildi.

İl Müdürler İmamı olduğu iddia edilen Muhittin T.’nin, Emniyette susma hakkını kullandığı da belirtildi.

-Savcı: müdürler hiçbir vasfı olmayan FETÖ’nun il imamı talimatları ile hareket etmişler

Cumhuriyet Savcısı Aziz Yaşar Yetkinoğlu, iddianamenin sonuç değerlendirme bölümünde, “Fetullahcı terör örgütü tarafından; Devletin resmi kurumlarında bulunan yönetici konumundaki şüphelilerin bir araya getirildiği, Mütevelli heyeti adı altında gruplar oluşturulduğu, oluşturulan bu gruplar içerisinde yer alan şüphelilerden himmet, bağış, kurban ve burs parası adı altında paralar toplandığı, Elde edilen gelirlerin ise kendi aralarında belirledikleri ‘Muhasebeci olarak tabir edilen örgüt üyesine’ aktarıldığı, Şüphelilerin Fetullahcı terör örgütünün amaçları doğrultusunda idareci oldukları kurumların imkanlarını seferber ettikleri, her türlü hizmet alımlarında Fetullahcı terör örgütü ile bağlantılı olan özel-tüzel kurumlarını tercih ettikleri, Yönettikleri kurumlarda çalışan personelleri Fetullahcı terör örgütüne hizmet etmesi amacıyla mevkii ve yer temin ettikleri, Himmet uygulaması ile insanların dini duygularını suistimal ederek elde ettiği kazancın yanı sıra; Dernekler kurularak SODES (Sosyal Destek Programı) kaynaklarını terör örgütüne aktardıkları, Terör örgütüne mali kazanç sağlama ile birlikte eleman kazandırma faaliyetleri yürüttükleri, Devlet kurumlarında yönetici olan şüphelilerin, hiç bir vafsı olmamasına rağmen, terör örgütü tarafından görevlendirilen sözde İl İmamı’nın talimatları doğrultusunda yapılandıkları ve hareket ettikleri, Belirtilen bilgiler ışığında şüpheliler tarafından yapılan tüm faaliyetlerin Fetullahcı terör örgütü elebaşı olan Fetullah Gülen tarafından belirlenmiş olduğu ve örgüt hiyerarşisi içerisinde verilen talimatlar doğrultusunda gerçekleştirildiği ve şüphelilerin de bu örgütsel hiyerarşi içerisinde hareket ederek Fetullahçı terör örgütüne himmet, bağış, v.b. adı altında finansal destek sağladıkları ve örgüt üyesi olma suçunu işledikleri tüm soruşturma evrakı kapsamından anlaşılmakla…” ifadeleri kaydedildi.

-“Müdürler statüsündeki toplantılar 2006 yılından itibaren başladı”

İl Dernekler Müdürü M.Raşit Ö.’nün Etkin Pişmanlık Yasasından yararlanma talebiyle verdiği ifadesinde, “1990’lı yıllarda aralıklı olmak kaydıyla fırsat buldukça bu sohbet toplantılarına katıldığını, 2000 yılından sonrada bu toplantıların yapılmaya devam ettiğini, çok sık olmamakla birlikte ara sıra katıldığını, bu toplantıları haftanın çeşitli günlerinde ama genel olarak Çarşamba günleri Vakıfbank üzerinde bulunan Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı (TÜTEV) de bir süre öğle mesai arasında yapıldığını, öğle arası çorba içtiklerini hem de toplantılarını yaptıklarını, daha sonraları bu toplantıların akşamları yapılmaya başlandığını, görevi icabı yoğunluğundan ve sorumluluklarından dolayı her zaman olmasa da ara ara bu toplantılara katıldığını, memur toplantısı olarak başlayan bu toplantıların 2006 – 2007 yıllarında şube müdürleri ve müdür muavinleri gibi idareci pozisyonda olan kişilerin davet edilmesi ve katılımı ile idarecilerin katıldığı toplantılara dönüştüğünü…” belirtti.

M.Raşit Ö., İl Müdürleri İmamı olduğu iddia edilen Muhittin T.’nin toplantılarda, “Şu kadar öğrenciye burs sağladık, şu kadar öğrenciye daha burs vermemiz gerekiyor. Bu konuda gayret edin ve burs sağlamaya çalışın. Arkadaşlar veremiyorsanız bulmaya çalışın” şeklinde konuşmalarda bulunduğunu ileri sürdü.

-“Fetullah Gülen telkin etti, annemin hac parasın Bankasya’ya yatırdım”

FETÖ Malatya Milli eğitim İmamı Uğur A. Etkinlik Pişmanlıktan Yasası'ndan yararlanmak için verdiği ifadesinde, “2011 yılında Milli Eğitim'den sorumlu duruma geldiğini, Fethullahçı terör örgütü adına öğretmenlerden kendisinin sorumlu olduğunu, sonrasında insanları toplantıya davet ettiğini, bu yapıdaki herkesin kendi birimini bildiğini, diğer devlet kurumlarında yer alan örgüt mensuplarını bilmediğini, ancak öğretmenlerden sorumlu olduğu dönemde kendisinin üzerinde Eyüp D. isimli il sorumlusu olduğunu, Sohbet toplantılarına genelde 15-20 kişilik grupların katıldığını, bazende katılan kişi sayısının 5-10 kişiyi geçmediğini, 2014 yılının Ocak ayında Fetullah Gülen’in telkinleriyle Bank Asya isimli bankayı kurtarma adına cemaatin tamamında olduğu gibi yapılan telkinler nedeniyle kendisinin de banka hesabı açtırdığını, eşinin altınlarını bozdurup, annesinin hac parasını da almak suretiyle toplam 15 bin TL civarında parayı Bank Asya'ya yatırdığını, ihtiyaç oldukça zaman zaman çektiğini, daha sonra eline para geçtikçe yatırdığını, Bank Asya'ya TMSF el koyunca 2015 yılı Aralık ayında bankadan paramın tamamını çektiğini…” iddialarını ileri sürdü.

Bazı sanıklar ise, Alevi ve sol görüşlü olduklarını belirterek, haklarındaki FETÖ iddialarını reddettiler.

54 SANIKTAN 28'İ TUTUKLU..

İddianamede şüpheli olan ve halen tutuklu bulunan isimler şunlar:

Malatya eski Vali Yardımcısı ve Kütahya Vali Yardımcısı Şükrü Ö., PTT Başmüdürü Fahri O., Milli Emlak Müdürü Durdu Ö., Malatya SYDV eski Müdürü Nebi T., Aile ve Sosyal Politikalar (ASP) İl Müdürlüğü Personel Şefi Mahmut K., Milli Eğitim Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Ramazan B., Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali S., Yurt-Kur eski Bölge Müdürü Şahin K., Köy Hizmetleri eski İl Müdürü Ahmet K., kapatılan Malatya İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği'nden Ayhan K., ASP Müdürlüğü bağlı kurum müdürü Sevim S., ASP Müdürlüğü Uzmanı Kubilay S., Muhasebeci Hüseyin F., TÜİK Bölge Müdürü Hüseyin Avni D., ASP İl Müdür Yardımcısı Cevdet T., ASP eski İl Müdürü Hidayet B., Valilik eski Yazıişleri Müdürü ve Darende Belediye Başkan Yardımcısı Durmuş D., Valilik Hukuk İşleri Şube Müdürü İbrahim S., ASP Müdürlüğü memuru Döndü Olcay K., ASP Müdürlüğü öğretmen Mehmet İ., ASP İl Müdür Yardımcısı Fatma K., Milli Eğitim Müdürlüğü'nde öğretmen Metin A., ASP Müdürlüğü'nde memur Mustafa Ö., Milli Eğitim Müdürlüğü'nde öğretmen Yusuf G., Malatya Büyükşehir Belediyesi eski Sosyal Hizmetler Müdürü Muhittin T., Milli Eğitim Müdürlüğü'nden öğretmen Mehmet K., ASP Müdürlüğü'nden memur Abdullah K. ve Milli Eğitim Müdürlüğü'nden öğretmen ve Malatya Valiliği Etik Komisyonu Kamu Görevlileri Etik Kurulu Eğiticisi Ramazan Y.

İddianamede şüpheli olarak yeralan ve adli kontrolle serbest kalıp tutuksuz yargılananlar şunlar:

İl Dernekler Müdürü M.Raşit Ö. Malatya eski Müftüsü ve Kütahya İl Müftüsü Hacı Yusuf G., ASP İl Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Sakine K., ASP İl Müdür Yardımcısı Erol C., ASP İl Müdürlüğü Sosyal Çalışmacı Ümit G., ASP İl Müdürlüğü Memuru Mustafa K., ASP İl Müdür Yardımcısı Rasim B., Mobilyacı Mehmet A., ASP İl Müdür Yardımcısı Mehmet T., Sağlık İl Müdürü Nail U., AFAD eski il Müdürü Hamza D., ASP İl Müdürü Oktay T., Milli Eğitim Şube Müdürü Nurettin Ş., ASP Müdürlüğü bağlı kurum müdürü Mehtap G.,ASP Müdürlüğü'nde memur Zeynep A., ASP Müdürlüğüne bağlı kurum müdürü Mahmut Ö., Orman ve Su İşleri 15. Bölge Müdürü Ayhan D., ASP Müdürlüğü'nde memur Düzgün K., Milli Eğitimde öğretmen Uğur A., Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mahmut B., ASP Müdürlüğü bağlı kuruluş müdürü Mehmet Emin A., Çevre ve Şehircilik Müdürü Mehmet Ç. ile ve ASP Müdürlüğü bağlı kurum müdür yardımcısı Esin Y.,

İL İMAMI VE SGK ESKİ MÜDÜRÜ FİRAR

İddianamede FETÖ/PDY silahlı terör örgütünün Malatya İl İmamı olduğu iddia edilen Eyüp D., İl İmam Yardımcısı olduğu iddia edilen İsmail K. ile Malatya’da SGK İl Müdürü olarak görev yaparken Mart 2014’te görevden alınan Mustafa Y. ise firari olarak aranıyor.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

2 yorum yapılmış

  • Tanju (7 yıl önce)
    Şimdi buradan soruyorum, Allahını seven bir yetkili cevap versin: İnönü Üniversitesi yeni yönetimi 15-20 gün önce bir akademik ilan verdi (memurlar.net'de yayınlandı) ve hemen arkasından bir yerlerden uyarıldılar ve apar topar bu ilan geri çekildi. 21/11/2016 tarihinde aynı ilan, içerisinden bazı prof ve doçent kadroları çıkarılarak tekrar yayınlandı. Çıkarılan kadrolar neden çıkarıldı, bu kadrolara sessiz sedasız kimler atanacaktı. Eğer birileri İnönü Üniversitesi'ne dikkat çekmeseydi bu kadrolar hangi malum elemanlara!!!! verilecekti?Bir devlet yetkilisi çıksın sorsun arkadaş bu ilanı kimler için hazırladınız, projektörler size çevrilince bu ilanı neden geri çektiniz, kimlerin kadrolarını bu ilandan çıkardınız, geri çekmek zorunda kalmasaydınız bu kadrolara kimleri atayacaktınız? Ey devletim İnönü Üniversitesini gözden mi çıkardın yoksa.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan SOĞUKPINAR (7 yıl önce)
    SODES bu örgüte çok güzel projeler yaptıkları için mi hibe vermiş, yoksa talimatla mı? Vermiş, bunu da öğrenmek lazım, çünkü Kayısı Araştırma ve Proje Geliştirme Derneği olarak bizde başvurmuş hibe anlamamıştık.
    0
    0
    Yanıtla