SON DAKİKA
SON DEPREMLER

56 İle 6.8 Trilyon Deprem Ödeneği!..

A- A+ PAYLAŞ

Milli Eğitim Bakanlığı, Türkiye'nin deprem kuşağında bulunması gerçeği doğrultusunda okullara yaklaşık 7 trilyonluk deprem ödeneği gönderirken tüm okulların, deprem bölgelerine göre statik ve dinamik tasarımının yapılmasına karar verdi. Ödenek gönderilen 56 iller arasında Malatya da yeralıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı, "Depremle yaşamak zorundayız" gerçeğiyle okul binalarının deprem sırasında ve sonrasında birer acil müdahale, idare ve barınma merkezleri olarak kullanılması için planlamalar yapmaya başladı. Bu çerçevede geçmiş yıllarda yüksek ihale kırımları sonucunda bir iki yıl sonra küçük sarsıntılarla yıkılma noktasına gelen okul binalarının güçlendirilmesi için okullara yaklaşık 7 trilyon deprem ödeneği gönderildi. Ayrıca, okulların mimari tasarımından estetiğinden ödün verilmeden yatay ve düşey taşıyıcı sistem düzensizliklerine yol açmadan tasarımlarının yapılmaya başlandı.

Edinilen bilgilere göre, Türkiye'de MEB'e bağlı yaklaşık 200 Milyon metre kare okul binası bulunuyor ve bunların hepsinin, sismik güvenlik testinden geçirilmesi hedefleniyor. Milli Eğitim Bakanlığı okul binalarının depreme dayanıklılığının sağlanması, deprem yönetmeliği hükümlerine göre güvensiz görülenlerin takviye projelerinin hazırlanması amacıyla 56 il Valiliği emrine, toplam 6 trilyon 820 milyar lira ödenek gönderdi. Birinci derece deprem bölgesinde okul binası bulunan 56 il Valiliği emrine, 50 milyar lira ile 400 milyar arasında değişen miktarlarda gönderilen 6 trilyon 820 milyar lira ödenek valiliklerce öncelikle 1. derece deprem bölgesindeki okul binalarının ve müştemilatının depreme karşı tahkiki ve güçlendirme uygulama projesinde kullanılacak.

Deprem ödeneği gönderilen iller şöyle:
Adana, Adıyaman, Ağrı, Amasya, Antalya, Ardahan, Aydın, Balıkesir, Bartın, Batman, Bayburt, Bilecik, Bingöl, Bitlis, Bolu, Burdur, Bursa, Çanakkale, Çankırı, Çorum, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Elazığ, Erzincan, Erzurum, Eskişehir, Gaziantep, Giresun, Gümüşhane, Hakkari, Hatay, Isparta, İzmir, Kahramanmaraş, Karabük, Kastamonu, Kırıkkale, Kırşehir, Konya, Kütahya, Malatya, Manisa, Muğla, Muş, Ordu, Osmaniye, Samsun, Siirt, Sinop, Sivas, Tekirdağ, Tokat, Uşak, Van, Zonguldak.

Türkiye'nin dünyadaki en aktif ve tehlikeli deprem kuşaklarının birinde yer aldığı gerçeğiyle hareket eden Milli Eğitim Bakanlığı, sık ve şiddetli yaşanan depremler sonrasında ülkemizde yaşanan can ve mal kayıplarının, telafisi güç acılara sebep olduğu bilinciyle tüm okullarda depremle mücadele kapsamında seferberlik başlattı. 2003 yılında aktif olarak OECD-PEB (Eğitim Yapıları Programı) grubu çalışmalarına başlayan MEB, bu çalışmalarda Türkiye olarak alınan aktif rol sonucunda, Eğitim Yapılarının Sismik Güvenliği'nin üzerinde çalışılması gereken, en önemli gündem maddelerinden birisi olduğu doğrultusunda karar aldı. Bu kararla okullarda sismik güvenliğinin sağlanması amaçlanıyor.

Türkiye'nin Depremselliği noktasında 1900 ile 2003 yılları arası deprem bilançosu da çıkartıldı. Bakanlığı harekete geçiren deprem istatistikleri şöyle; Türkiye'de meydana gelen ve hasar yapan deprem sayısı 182. Yıkılan/ağır hasarlı konut sayısı 495 bin. Ölen insan sayısı 99 bin 389 Bu rakamlara göre her yıl ortalama 8 ayda bir 5 bin 944 bina yıkılıyor, sonucunda 965 insanın öldüğü depremler meydana geliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız