SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'6 Ay Sonra Göreceksiniz!..'

A- A+ PAYLAŞ

TV Malatya’da Niyazi Doğan’ın hazırlayıp sunduğu Aklın Yolu programına katılan Malatya Valisi Doç. Dr. M. Ulvi Saran Malatya gündemine ilişkin önemli açıklamalar yaptı.

 

Valiler kararnamesi açıklanmadan önce görev yeri olarak Malatya’ya atanacağını bilmediğini, ancak Malatya’ya atanmayı gönlünden geçirdiğini belirten Vali Saran, ‘Belki şaşırdınız. Neden Malatya’yı gönlümden geçirdiğimi soracaksınız. Ben söyleyeyim hemen: Biliyorsunuz ben Mülkiye müfettişilğinden geliyorum. 1996 yılında 40 gün süren bir teftiş için Malatya’ya gelmiştim. Malatya ve ilçelerini yakından tanıdım bu sürede ve çok sevdim. Bu nedenle kararname açıklanmadan önce hangi ile atanacağımı bilmiyordum ama, gerçekten Malatya olmasını istiyordum. Allah da kalbimize göre verdi ve Malatya’ya geldik, gönlümüzden geçtiği gibi’ dedi.

 

Sorunlarını minimum düzeye indirmiş bir ilde valilik yapmaktansa gelişimini sürdüren, sorunlarını çözmeye çalışan, kalkınma hamlesi içinde olan bir kentte valilik yapmayı istediğini söyleyen Vali M. Ulvi Saran, ‘Mesela deselerdi ki İzmir mi Malatya, mı, ya da Antyalya mı Malatya mı? Ben mutlaka Malatya derdim. Çünkü büyük illerde ve sorunlarını minimum düzeye indirmiş illerde valilik protokol ağırlıklıdır. Oturan bir sistemde rutin bir programla devam ediyorsunuz. Oysa gelişmekte olan şehirler öyle değil. Bu şehirlerde her zaman yapacak çok iş var, gelişme ve kalkınma yolunda ilerlemek istiyor’ şeklinde konuştu.

 

Malatya Valisi Doç. Dr. M. Ulvi Saran’ın Aklın Yolu programında yaptığı açıklamalar ana başlıkları ile şöyle:

 

2023 Vizyonu İçin Stratejik Plan Hazırlıyoruz

 Stratejik plan kavramı Türkiye’nin gündemine son yıllarda girdi. Türkiye’nin global stratejik planı ne kadar önemli ise tek tek illerin de stratejik planları olmalı, yakın, orta ve uzak geleceğin projeksiyonları ortaya konulmalı, şehirlerin geleceği planlanmalı ve kurgulanmalıdır. Biz de Malatya Valiliği olarak Cumhuriyetin 100. kuruluş yıldönümünü de eksen alarak Malatya’nın stratejik planını hazırlıyoruz. Ama bizim stratejik planımızın en ayırt edici özelliği sivil toplum kuruluşları ile bunu gerçekleştirmek olacak. Malatya Forumu adı altında bir araya gelen Malatya’nın sivil dinamikleri ile birlikte Malatya’nın gelecekte nasıl bir pozisyon ve konumda olacağını, olması gerektiğini planlayan, kurgulayan bir stratejik plan hazırlıyoruz.

 

Beydağı Yamaçlarına  Kayaları Delerek 250 Bin Fidan Dikeceğiz

Malatya’nın ihmal edilmiş, çözümü ertelenmiş sorunları var. Bunlardan biri de Beydağı’nın çıplak yamaçlarının ağaçlandırmasının bugüne kadar yapılmamış olmasıdır. Araştırma ve incelemelerimize göre bir zamanlar o bölge ormanlık alanmış. Ama zamanla yok edilmiş bu orman. Şimdi o bölgede Türkiye’ye model olacak nitelikte bir çalışma ile ağaçlandırmaya başladık.  Ne için Türkiye’ye model olacak diyorum? Çünkü buradaki ağaçlandırmayı toprak yüzeyde değil kayalar üzerinde yapıyoruz. Çünkü zemin toprak değil, çok sert kayalık bir zemin. Sert kayalar üzerinde 1 metre derinliğinde ve 1 metre genişliğinde delikler açarak fidanları dikeceğiz. Genellikle sedir ağacı dikeceğiz. Şu ana kadar kayalar üzerinde 160 bin delik açıldı, bu sayı 250 bine tamamlanacak ve ardından ağaçlandırma başlayacak.

 

Çevre Kirliliği Sorunu Yılların Birikimi

Organize Sanayi Bölgeleri’nin atık sularının çevre kirliliği yarattığı doğrudur. Bu durum, OSB arıtma tesislerinin yetersiz kapasitesinden kaynaklanıyor. Sorunu çözecek olan 2. Organize Sanayi Bölgesi’nin atık su arıtma tesisinin ihalesi yapıldı. Bu konuda yılların ihmali ve birikimi var. Bu yüzden bu sorunun bir anda çözülmesini beklemek doğru değil. Yeni tesisler devreye girince sorun önemli ölçüde giderilmiş olacak. Tabii tesislerin devreye girinceye kadar bekliyoruz anlamı da çıkmasın buradan. Çevreye zarar veren fabrikalar tespit ediliyor ve gerekli cezalar yazılıyor. Birçok kuruluşa bu cezalar yazıldı ve ön arıtma yapılmadan atık suyun deşarj edilmemesi için gerekli uyarılar yapıldı.

 

HES’ler İçin Sıkı Denetim Uyguluyoruz

Türkiye’nin yeni enerji kaynaklarına ihtiyacı var. Hükümet Hidro Elektrik Santralleri (HES) ile ihtiyaç duyduğumuz enerjinin bir bölümünü karşılamak için bir dizi çalışma başlattı. Malatya’da da 30 civarında HES kuruldu. Ama hepsi henüz işletmeye açılmış değil. Kuralları ve zorunlu şartları yerine getiren 5-6 HES Malatya’da faaliyete başladı. HES’ler konusunda taviz vermeyeceğiz. Doğaya bırakılması gereken suyun miktarını yaz ve kış ortalaması olarak 3/1 olarak belirledik. Bu kurala uymayan, HES’in üzerinde kurulduğu nehir ve çayların doğaya bırakılması gereken orandaki suyunu bırakmayan ve belirlenen orandaki sudan daha fazlasını kullanmak isteyen HES’lere göz yummayacağız, bu işletmelere gereken yaptırımı uygulayacağız. Bu konuda son derece hassasım.

 

KUDEB Kültürel Mirası Kurtaracak

Malatya’nın tarihi / kültürel mirasını korumak ve geleceğe taşımak için Koruma, Uygulama ve Denetim Bürosu’nu (KUDEB) kurduk. Malatya'da korunması gereken taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarıyla ilgili yürütülecek pek çok iş, işlem ve uygulamanın mahallinde projelendirilmesi, yapılması ve denetlenmesi KUDEB sayesinde gerçekleşecek. Malatya’da 300 civarında tescilli kültür ve tabiat varlığı bulunuyor. Tarihten bize aktarılan bu eserlerin geleceğe taşınması için konusunda çok güzel projeler hazırlanıyor. Bir kısmı uygulanmaya başlandı. Yeşilyurt ve Battalgazi’de sokak sağlıklaştırılması projeleri, Arapgir, Balaban, Darende’de koruma ve tescil amaçlı projeler başladı. Belleğini koruyan bir Malatya hedefiyle çalışan KUDEB bu anlamda Malatya’nın tarihi, kültürel mirasını ortaya çıkaracak, koruyacak ve Malatya’nın kültür kenti boyutunun keşfedilmesini sağlayacaktır.

 

Dışarıdan Gelen Müteahhit ve Ustalar Konusu

KUDEB’in tarihi ve kültürel eserlerin restorasyonu alanındaki projelerini hayata geçiren bazı müteahhitlerin ve ustaların dışardan geliyor olması bir zorunluluğun sonucudur. Çünkü bu projeler özellikli ve nitelikli çalışma gerektiren projelerdir. Bu alanda Malatya’da yetişmiş insan kaynağı olduğunu söylemek zor. Ama şu çağrıyı burada yapıyorum: Şayet KUDEB’in projelendirdiği özellikli ve nitelikli tarihi ve kültürel eser restorasyonlarına ilişkin işleri çıkarabilecek özellikle ahşap ve taş işçiliğinde uzmanlaşmış kimseler var ise hemen KUDEB’e başvursunlar, değerlendirmeye alalım.

 

Siyasilerle İlişkiler

Malatya milletvekilleri ile parti ayrımı gözetmeksizin iyi bir diyalog içindeyiz. Malatya’nın sorunları ve çözümleri ortak noktasında hareketle iyi bir iletişimimiz var. İktidar partisinin 6 milletvekili olsun, CHP Milletvekili Mevlüt Bey olsun hepsi bize yardımcı olmaya çalışıyor. Burada tüm milletvekillerimize teşekkür ediyorum.

 

Malatya Belediyesi’nden Ağaç Kesimi İle İlgili Rapor İsteyeceğim

Malatya Belediyesi’nin çevre düzenlemeleri yaparken kestiği ağaçlar konusundaki şikayetler bize de ulaştı. Siz de burada dile getirdiniz. Ömrünü tamamlamış, şehrin görüntüsüne estetik katkı sağlamayan ve formu bozulmuş ağaçlar kesilebilir. Ama keyfi olarak ağaç kesmek kabul edilemez elbette. Malatya Belediyesi’nden ağaç kesimi ile ilgili bir rapor isteyeceğim ve sonucu kamuoyu ile paylaşacağım.

 

Kendini Yakan Anneye Daha Fazla Yardım Edilmemiş Olması Bir Hatadır

Geçtiğimiz hafta valilik binamız önünde kendini yakma girişiminde bulunan 3 çocuk annesi Ayhan B.’nin durumu bizi gerçekten üzdü. Annenin bir isteği var, diyor ki ‘Çocuklarımı çocuk esirgeme kurumu alsın, yetiştirsin’. Ama bu istek şu anda yasal engeller nedeniyle karşılanabilecek bir istek değil. Fakat bu anneye 3 çocuğunu okutabilmesi, geçindirebilmesi için şu anda yapılan 200-300 liralık yardımdan daha fazla yardım etmek zorundayız. Bunun için gerekli işlemleri başlatacağım. Annenin kendini yakması ile ilgili olarak Sosyal Hizmetler Malatya İl Müdürlüğü’ne bir müfettiş gönderilebilir. Şu anda durum inceleme aşamasında.

 

Herkese Eşit Uzaklık ya da Yakınlıktayız

Malatya’ya Vali olarak atanmadan önce bir siyasi partide milletvekili aday adayı olmuştum. Bu deneyim vali olarak atandıktan sonra benim bir partiye endeksli olarak çalışacağım anlamına gelmez. Ben, hangi partiyi destekliyor olursa olsun Malatya’daki tüm kesimlerin, Malatya halkının tamamının valisiyim. Herkese eşit uzaklık ya da yakınlıktayız. Siyasi partilerin yerel yöneticileri ile muhalefet-iktidar ayrımı yapmadan görüşür, Malatya’ya dair fikir teatisinde bulunurum.

 

Siyasete Girip Girmeyeceğimi 6 Ay Sonra Göreceksiniz

Daha önce kısa süreli de olsa bir siyasi deneyim yaşadığım için gelecekteki seçimlerde de aday olup olmayacağımı, hatta bazı kesimlerde Ankara’daki Malatya Günleri’nin siyasi bir gelecek hazırlamak amaçlı yorumlandığını söylüyorsunuz. Seçimlere az kaldı. Ben şunu söyleyeyim, benim yeniden siyasete girip girmeyeceğimi 6 ay sonra göreceksiniz. Malatya Günleri’ne bu tür yorumlarla gölge düşürmek hoş değil. Malatya Günleri Malatya tarihinde bir ilkti. Şimdiye kadar deyim yerindeyse Malatyalılara Malatya propagandası yapılmış. Hâlbuki Ankara’daki Malatya Günleri ile Malatya Türkiye’ye anlattı kendini, tanıttı, değerlerini sergiledi. Onbinlerce insan akın akın Malatya Günleri’ne geldi. Siyaset ve bürokrasinin tepesindeki insanlar ziyaret ettiler, beğenilerini dile getirdiler.

 

Sinema Günleri Sponsorlarla Finanse Ediliyor

Malatya Günleri’nden sonraki en önemli organizasyonumuz 1. Malatya Uluslar arası Film Festivali. Film Festivali Malatya’nın dünya ölçeğindeki tanıtım araçlarından biri olacak. Bu organizasyon da bir ilk olduğu için çeşitli hatalar, eksiklikler olabilir. Çünkü bu ilk deneyim. Malatya olarak daha önce böyle bir deneyime sahip değiliz. Ama gelecekte, varsa bu hataları, eksiklikleri gidererek festivalimizi mükemmelleştirmenin çabası içinde olacağız. Film festivali için kamu kaynaklarından tek kuruş harcamıyoruz. Tüm harcamalar sponsorlar tarafından karşılanıyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız