SON DAKİKA
SON DEPREMLER

6. Kervansaray Buluşması

0
Güncellendi - 2015-12-27 23:58:12
6. Kervansaray Buluşması
A- A+ PAYLAŞ

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, yiğitliğin, kahramanlığın timsali olan Battalgazi'nin kendisinde ayrı bir yeri olduğunu söyleyerek "Battalgazi'nin bizimle ayrı bir gönül bağı var. Anadolu'yu baştan başa dolaşarak büyük zaferlere imza atmıştır. Afyonkarahisar’daki bir muharebe esnasında şehit düşüyor. Şehit düştüğü yer, 740 yılında Afyonkarahisar. Battalgazi Afyonda şehit düşmüş bir insandır.  Ben de kendimi Battalgazili, Malatya’lı hissediyorum" dedi. 

Battalgazi Kaymakamlığı ile Battalgazi Belediyesi tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen  Melita'dan Battalgazi'ye Tarih-Arkeoloji- Kültür Sanat Günleri kapsamında Kervansaray Buluşması’nın açılışı Silahtar Mustafa Paşa Kervansaray’ında gerçekleştirildi.

Açılışa Orman ve Su İşleri Bakanı Prof.  Dr. Veysel Eroğlu,  AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık, Milletvekilleri Mücahit Fındıklı, Cemal Akın, Vali Süleyman Kamçı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı'ndaki bürokratlar ile belediye başkanları, kaymakamlar, daire müdürleri ve kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. 

"Esas olan gelecek nesillere milli şuur verebilmektir"

Mehteren göserisi, halk oyunları ve Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası'nın verdiği mini konserin ardından konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, toplumun, tarihini ve kültürünü bilmesi açısından bu etkinliklerin büyük önem taşıdığını söyledi. Battalgazi'yle ayrı bir gönül bağları bulunduğunu belirten Bakan Eroğlu "Barajlar, göletler, yollar ve havaalanları yapılır ama esas olan özellikle kültür faaliyetleridir. Milletimize, gelecek nesillere güzel bir milli şuur verebilmektir. Bu kervansaray bluşmaları ona hizmet ediyor. Bu bakımdan emeği geçen herkesi gönülden kutluyorum" dedi.

"Mazisini çok iyi bilmeyen bir millet geleceğe imza atamaz" diyen Bakan Eroğlu şunları söyledi:  "Dolayısıyla bizim de büyük hedeflerimiz var. Büyük hedefi olmayan milletler, destan yazamaz ve hedefi olmayan milletler, tarih sahnesinden silinir. Dolayısıyla bizim kültürümüzle, kendi değerlerimizle inşallah, geleceğe büyük bir imza atacağız. Gelecek nesile atalarımızdan aldığımız kültür mirasını aktarmamız lazım. Battalgazi’nin ayrı bir önemi var. Battalgazi gerçekten yiğitliğin, kahramanlığın timsali büyük bir insandır. Bizim le gönül bağı, anadoluyu baştanbaşa dolaşmış büyük zaferlere imza atmıştır. Afyonkarahisar’daki bir muharebe esnasında şehit düşüyor. Şehit düştüğü yer 740 yılında Afyonkarahisar, Battalgazi Afyonda şehşt düşmüş bir insandır. Dolayısıyla Malatya’ya hizmet etmek benim iç bir borçtur. Vefadır. Bir vecibedir. Ben de kendimi Battalgazili Malatya’lı hissediyorum."

Vali Süleyman Kamçı da, Malatya'nın dünyanın en eski medeniyetlerinin yaşadığı ve tarihi çok eskiye dayanan bir şehir olduğunu kaydederek, Aslantepe'de yapılan kazılarda, Anadolu'da ilk kent devletinin Malatya'da olduğunun tespit edildiğini belirtti.  Kamçı, Battalgazi ilçesinin Abbasiler dönemimde de Horasan'dan önemli miktardaki Türk ve ehlibeyt ailesinin yerleşmiş olduğu önemli bir merkez haline geldiğini kaydetti. Vali Kamçı, "İlimizdeki bu eşsiz tarihe sahip çıkmak ve onu yaşatmak, kamu ve sivil toplum ayrımı yapmadan hepimizin görevi olmalıdır. Tarihsel varlıkların korunmasını önemsiyoruz" dedi. 

"Malatya Malatya türküsünü de çalsaydı"

Battalgazi Belediyesi'nin daveti üzerine açılışa katılan SP Eski Genel Başkanı ve Eski Bakanlardan Recai Kutan'da "Asıl önemli olan kültürümüze sahip çıkılmasıdır. Bu bizi fevkalade memnun etti. Cumhurbaşkanı Filarmoni Orkestrasından da Malatya Malatya bulunmaz eşini de söyleselerdi daha iyi olurdu" dedi. 

Korkut Özal ile birlikte Malatya için yürüttükleri baraj ve su projelerinden de kısaca bahseden Recai Kutan "İlk göreve başladığımızda Malatya'daki sulama toprak kanallar ile yapılıyor. Doğru dürüst bir sulama ikanı bulunmuyordu. Suyun önemli bir kısmı kayıp oluyordu.İlk önce bu kanalların ıslahını yaptık. Daha sonra birçok insanın bilmediği bir 'bey suyu' denilen bir su vardı. Haftada bir gün yukarıdaki bütün savaklar kapatılır, 'bey suyu' dediğimiz su Eski  Malatya'ya gelirdi. Önce Derme sulamasını, Şahnahan sulaması, Medik Barajı, sağ sahil sulamalarını hayata geçirdik. Çat Barajını rahmetli Turgut Özal’ın programa almasıyla yaparak o barajın bitmesini sağladık. Bir yandan barajı yaparken diğer yandan o yıl meydana gelen kuraklıkla uğraşıyorduk. O yıl baraj tünellerine pompalarla su basarak bir nebze olsa da kuraklığın zararını azaltmaya çalıştık" ifadelerini kullandı. 

Milletvekili Cemal Akın ise Recai Kutan'ın su ve baraj yatırımlarında Malatya'ya büyük  hizmetler yaptığını belirtti. Akın "Recai ağabeyimiz anlatılar. Yalnız Malatya’daki Çat barajını, Sürgü barajını, Medik barajını büyük hizmetlerini değil, Dicle ve Fırat nehri üzerindeki Türkiye’yi kalkındıran barajların temelinde değerli büyüğümüz Recai Kutan ağabeyimizle muhterem Korkut Özal ağabeylerimizin de emekleri var. Bundan dolayı her iki Malatyalı büyüğümüze minnettarız. Her iki büyüğümüzün DSİ'de vermiş oldukları hizmetleri neticesinde Malatya’da yeşilin yeri de değişti. Bu sayede Malatya kurumaktan da kurtulmuş oldu" dedi. 

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Malatya Milletvekili Öznur Çalık ise Kervansaray Buluşması nedeni ile Malatya'da bir araya gelmekten mutluluk duyduklarını ifade etti. 

Malatya'nın yaşadığı su sıkıntısını çözmek için bütün milletvekilleri ile birlikte defaaten Bakan Eroğlu'nun kapısını çaldıklarını kaydeden Çalık "O da yaklaşık 930 milyonluk bir yatırımı Malatya’ya yaptı.  Malatya’daki barajların buluşmasında bu işim mimarı Recai Kutan ağabeyimiz var. Sayın Recai Kutan tarafından Kapıkaya ve Boztepe barajları ile ilgili başlatmış olduğu süreç bu gün Ak Parti iktidarına nasip oluyor. Geldiği günden itibaren suyun profesörü olarak anılan Sayın Bakanımız Malatya’da çok önemli yatırımlar yapmış olacak" şeklinde konuştu. 

Battalgazi Belediye Başkanı Selahattin Gürkan da, 6. Uluslararası Kervansaray Buluşması kapsamında bu yıl yapılacak etkinliklerde bir çok ilkin gerçekleştirileceğini kaydetti.

Gürkan, 'Melita'dan Battalgazi'ye tarih, arkeoloji, kültür ve sanat günleri' etkinliğinin sosyal anlamının yanı sıra bir tanıtım çalışması özelliği taşıdığını da sözlerine ekledi. 

 Konuşmaların ardından yurt içi ve yurt dışından onlarca akademisyenin eserlerinin yer aldığı Kervansaray'daki serginin açılışı, Bakan Eroğlu ve törene katılan davetliler tarafından yapıldı. 

Bu arada Cumartesi akşam yapılacağı bildirilen Rafet El Roman ve Selahattin Alpay'ın katılacağı konser programı havanın yağışlı olması nedeniyle başka bir tarihe ertelendi.

HABER: Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi

FOTOĞRAFLAR: Mehmet GÖRESİYE

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız