SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"600 Milyon Dolara Çıkarabiliriz"

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:10:37
A- A+ PAYLAŞ
AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz, iyi bir organize ve işletmecilikle kayısının gelirinin 300-350 milyon dolardan 600 milyon dolarlara çıkarılabileceğini söyledi. 
 
Milletvekili Ömer Faruk Öz, beraberinde İl Başkan Yardımcısı Gürbüz İsmet Yılmaz, il yönetim kurulu üyeleri; Özcan Mercan, Murat Bozdağ, Nurettin Sert, Ali Çavuş, Abuzer Karakaya ve Merkez ilçe yönetim kurulu üyesi Abuzer Altun’la birlikte, Tavşantepe’ye yakın bölgede bulunan Gökova Tarım İşletmesi’ndeki yaş kayısı paketleme tesisinde incelemelerde bulundu.
 
Burada, işletme sorumlusu Özgür Canbay’dan yaş kayısı paketlenmesi ve ihracatıyla ilgili bilgi alan Öz, kayısının durumuyla ilgili açıklamalarda bulundu. Öz, "Kayısıyı yıka kutula, 15-20 kutularla ihracata gönder devri, iyi bir devir değil. Kayısıyı değişik ürünler yaparak satmak lazım" diyerek şunları söyledi:
 
"500 bin ton yaş kayısıyı geçmiyoruz. En az 400 bin tonunu kuru kayısı yapıyoruz. Kükürtlü kayısının alıcısı belli. Yaş kayısının iç piyasada, dünya piyasasında daha fazla tüketimini yaygınlaştırmak gerekiyor. 200 bin ton yaş kayısıyı soğuk hava depolarında bekletip eylül ekim ayında piyasaya sürersek, geri kalan kayısıyı kükürtlü kayısı yaparsak otomatikman piyasa kendiliğinden normal seviyeye gelir."
 
"Talep oldukça piyasaya sürmeliyiz" diyen Öz, şöyle devam etti:
 
"Kasalara doldurarak, konteynerlara doldurarak ihracat yapıyoruz. Bakın bu işletmede yaş kayısı 350 gramlık paketlerle direkt tüketiciye ulaştırılıyor. Biz 3 dolara ihraç ediyoruz. ABD ve Avrupa’daki tüketici 10 dolara kadar alıyor. Aradaki katma değer nereye gidiyor?"
 
Bütün meselenin nihai tüketiciye gidecek şekilde ihracat yapılmasının gerektiğini söyleyen Öz, "300-350 milyon dolar girdi sağlayan kayısının gelirini 600 milyon dolara çıkarabiliriz. Kayısının katma değeri Malatya’da kalmalıdır" dedi. 
 
Malatya’da bu sene kayısı rekoltesinin çok olduğunun söylendiğini vurgulayan Öz, "Bence çok değil. Kuru kayısı yaklaşık 120-130 bin ton olur ya da olmaz. Sağlam denilebilecek kayısı miktarı 95 bin tonu geçmez. Kayısı çok fazla, para etmeyecek diye bir endişe var. Kayısı esnafımızın elinde mal da yoktur" şeklinde konuştu.
Çitçilerin bir araya gelerek, her köyde bir soğuk hava deposu yapmalarını öneren Milletvekili Öz, kayısıda fiyat istikrarı oluşması için en etkili faktör olarak yaş kayısı raf uzun ömrünü arttırmalıyız diyerek sözlerini şöyle tamamladı:
 
"Yaş olarak 12-13 hafta bekletebiliyoruz. 1-1,5 TL’ye satılan kayısı 13 hafta sonra 4-5 TL’ye satılacaktır. Gün kurusu kayısı ve kültürlü kayısı da soğuk hava deposunda saklanmalıdır. Soğuk hava deposu bekleme noktası olarak kullanılırsa fiyat kendiliğinden oluşur."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız