SON DAKİKA
SON DEPREMLER

610 Eve Ölçüm Cihazı

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:58:36
610 Eve Ölçüm Cihazı
A- A+ PAYLAŞ

Akciğer kanserinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biri olarak görülen radon gazının Türkiye haritasının çıkarılması için çalışma başlatıldı. Bu kapsamda, Malatya’da 610 eve yerleştirilecek cihazlar sayesinde Malatya’nın radon gazı haritası çıkarılacak. 

İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Kemal Şener, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile Türkiye Atom Enerjisi Kurumu arasında imzalanan protokol gereğince Türkiye radon gazı haritasının çıkarılacağını söyledi. Yapılacak çalışma sonrası ulusal radon gazı kontrol programının geliştirileceğini ifade eden Şener, radon gazının akciğer kanserlerinde sigaradan sonra en önemli etkenlerden biri olduğunu ve akciğer kanserlerinin yüzde 3-15’inden sorumlu olduğunu anlattı. Radon gazının kaynağının büyük kısmının evlerinin temelinde bulunan toprak ve kayalar tarafından oluşturulduğunu dile getiren Şener, daha çok zemin katlarda bu durumun ortaya çıkabileceğini söyledi. İnsanların doğal kaynaklardan maruz kaldıkları radyasyon miktarında önemli bir yer tutan radon gazının insan sağlığı üzerindeki olası etkilerinin belirlenmesi amacıyla bu çalışmanın yapıldığını belirten Şener, kapalı ortamlardaki radon gazı miktarının belirlenmesine ve değerlendirilmesine yönelik 81 ilde yapılacak ölçümlerle Türkiye ev içerisinde radon seviyesi haritasının oluşturulacağını belirtti.

Çalışmanın beş yıl içerisinde tamamlanmasının planlandığını aktaran Şener, TUİK tarafınca bilimsel yöntemle seçilmiş ve ülkenin genelini temsil eden 81 ilde 62 bin 320 evde detektörler ile ev içerisindeki radon gazı miktarının iki ay boyunca ölçüleceğini söyledi.

Malatya’da 1 Mart 2015 tarihi itibariyle başlayan çalışmalarda dedektör kaplarının TÜİK tarafından belirlenen 610 eve personel tarafından yerleştirilmeye başlanıldığını söyleyen Şener, 2 ay sonra gaz dedektörlerinin zaman kaybedilmeden yetkili personel tarafından toplanarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’na gönderileceğini söyledi.

Sağlık Bakanlığı ve Türkiye Atom Enerjisi Kurumu tarafından yapılan bu çalışmanın tamamen bilimsel bir çalışma olduğunun altını çizen Şener, “Bu çalışmalarda müdürlüğümüz personeli vatandaşlarımızın evlerini ziyaret edip gerekli bilgilendirmeyi yapacaktır. Vatandaşlarımızın gerekli hassasiyeti göstermeleri çalışmaların başarılı olması açısından oldukça önemlidir” dedi.

Şener, açıklamasının sonunda bu çalışmada yer alan vatandaşlara teşekkür etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız