SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'64 Ton Altına Ne Oldu' ?

A- A+ PAYLAŞ

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Maliye Bakanı Şimşek’e varlık barışı ile geldiği beyan edilen 64 ton altının Türkiye’ye girip girmediğini sordu. Bakan Şimşek, “Altınla ilgili bir beyan söz konusu ama bu beyan sonrasında ülkeye getirilip getirilmediği incelenen husus” yanıtını verdi.

VARLIK Barışı uygulaması kapsamında beyan edilen tahmini 64 ton külçe altının Nazi altınları gibi buhar olup uçtuğunu iddia eden CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi’ye Maliye Bakanı Mehmet Şimşek cevap verdi. Bakan Şimşek, Varlık Barışı başladığından bu yana 39 şüpheli işlem bildiriminin incelendiğini kaydederek, “Altınla ilgili bir beyan söz konusu ama bu beyan sonrasında ülkeye getirilip getirilmediği incelenen bir husus. Varlık Barışı başladığından bu yana şüphe üzerine, bu çerçevede 39 inceleme söz konusu olmuş. Mali Suçlar Araştırma Kurumu (MASAK), gerektiğinde, ilerde inceleme sonuçlarını kamuoyuyla paylaşır” dedi.

Tescil ettirilmeli

Bu altınları beyan eden 4 kişinin, iktidar ile yakın olup olmadıklarının açıklanmasını isteyen Hamzaçebi, dün TBMM’de düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Merkez Bankası’nın yayımladığı ödemeler dengesi istatistiklerinde, söz konusu dönemde, 64 tonluk bir altın girişi izlenmiyor. Türkiye’ye hangi nedenle olursa olsun getirilmiş olan altının, gümrük kayıtları yanında, İstanbul Altın Borsası’na tescil ettirilmesi zorunlu. Ancak burada da böyle bir giriş yok. Denilebilirki ‘Bu altın yurtdışında bir bankada altın depo hesabında yer alıyordu. Dolayısıyla altının değil, hesabın Türkiye’ye transferi söz konusudur.’ Ancak bu durumun da BDDK istatistiklerinde görülebilmesi gerekir.”

Nazi altınları gibi

Varlık Barışı kayıtlarındaki altının, sadece Maliye Bakanlığı kayıtlarında gözüktüğünü anlatan Hamzaçebi, şöyle konuştu: “64 ton altının nerede olduğu da belli değil. İki TIR dolusu altın, tıpkı efsanevi Nazi Altınları gibi adeta buhar olup uçmuştur. 64 ton altın beyan eden 4 mükellefin, yaklaşık 63 milyon TL tutarında vergi vermeyi taahhüt etmiş olması gerekmektedir. Türkiye’ye geldiğini iddia ettiği 64 ton külçe altın nerede. Külçe altınlar Türkiye’ye giriş yaptıysa neden hiçbir kamu kurumunun kayıtlarında gözükmüyor, ne tutarda vergi tahsilatı yapıldı.”

Şimşek: Türkiye hukuk devleti

BEYANDA bulunan mükellefin, Varlık Barışından yararlanması için 1 ay içinde varlıkları Türkiye’ye getirmek zorunda olduğunu belirten Maliye Bakanı Şimşek, “Türkiye, bir hukuk devletidir, kara para aklanmasına hiçbir şekilde biz izin veremeyiz. Altın beyanı da o çerçevede değerlendirilmelidir” diye konuştu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız