SON DAKİKA
SON DEPREMLER

7 ilde DEDAŞ Operasyonu

A- A+ PAYLAŞ

İhaleye fesat karıştırdıkları iddiasıyla Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'ne bağlı 7 ilin müessese müdürlüklerine düzenlenen eş zamanlı operasyonda, Şanlıurfa'nın satın aldığı 651 trilyon 120 milyon 346 bin 44 TL değerindeki 5 trilyon 114 milyon 856 bin 94 kilovatsaat (KWH) enerjinin, 215 trilyon 864 milyon 686 bin 46TL'sinin tahsil edilebildiği, 3 trilyon 5 milyon 119 bin 111 KWH enerjinin ise kayıp olduğu belirlendi.

Şanlıurfa Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi (KOM) ekipleri, Dicle Elektrik Dağıtım Anonim Şirketi'nin (DEDAŞ), il merkezi ve ilçeler dahil olmak üzere tüm elektrik abonelerinin, endeks okuma, açma-kapama, arıza bildirimi-tespiti ve tamiri işlemlerini ihale ettiği ve ihale uhdesinde kalan müteahhit firma ve kurum görevlileri ile ortak hareket ettiği ve Şanlıurfa'da meydana gelen kaçak elektrik kullanımından doğan enerji kaybını evrak üzerinde bertaraf etmek sureti ile
haksız kazanç temin edildiği ve devlet ekonomisini bu yolla zarara uğratıldığı yönünde istihbarı bilgiler edinilmesi üzerine harekete geçti. KOM ekipleri, 2008 yılına ait kesme-bağlama ve endeks okuma ihale evraklarını DEDAŞ Müdürlüklerinden isteyerek incelemeye alındı.

İnceleme esnasında iki ayrı ihbar mektubunda; DEDAŞ İl Müdürlüğü'nde gerçekleştirilen ihalelerde ve ihale uhdesinde kalan firma menfaatine usulsüzlükler yapıldığı ve kurum görevlileri ile aralarında menfaat ilişkisi olduğunu, bu konuların muhataplarının ise DEDAŞ İl Müdürlüğü'nde görevli üst düzey bürokratlar olduğunu belirleyen ekipler, soruşturmayı genişleterek, konusunda uzman bilirkişi raporu düzenleyerek, kurumdan temin edilen endeks okuma ile kesme bağlama ihaleleri uhdesinde kalan 2 firmanın evrakları üzerinde, firmalar tarafından verilen hizmet ile ilgili yerinde yapmış oldukları incelemelerde; Şanlıurfa'nın satın aldığı 651 trilyon 120 milyon 346 bin 44 TL değerindeki 5 trilyon 114 milyon 856 bin 94 KWH enerjinin, 302 trilyon 504 milyon 136 bin TL değerindeki 2 trilyon 109 milyon 736 bin 983 KWH'inin tahakkuk edildiğini ve bu enerjinin 215 trilyon 864 milyon 686 bin 46 TL'sinin tahsil edilebildiği, 3 trilyon 5 milyon 119 bin 111 KWH enerjinin ise kayıp olduğu tespit edildi.

Ekipler, kayıp olan enerjinin büyük bir kısmının da tarımsal arazilerde sulama alanında kullanıldığını ve DEDAŞ İl Müdürlüğü'nün günlük kaybının yaklaşık 1 milyon 500 dolar olduğunu belirledi.

Yapılan tespitlerin ardından harekete geçen ekipler, Şanlıurfa başta olmak üzere; Kocaeli, Gaziantep, Malatya, Elazığ, Ankara ve Sivas ile Şanlıurfa'ya bağlı ilçelerde eş zamanlı operasyon gerçekleştirdi. Gerçekleştirilen eş zamanlı operasyonlarla 51 şüpheli gözaltına alınırken, çeşitli evraklara da el konuldu.

Gözaltındaki şüphelilerden 7'si alınan ifadelerinin ardından savcılık tarafından serbest bırakılırken, aralarında DEDAŞ Şanlıurfa İl Müdürü M.U.'nun da bulunduğu 44 zanlı, emniyetteki ifadelerinin ardından yoğun güvenlik önlemleri arasında adliyeye sevk edildi.

Adliyeye çıkarılan 44 zanlının, "Suç işlemek amacı ile örgüt kurma, örgüt faaliyeti çerçevesinde ihaleye fesat karıştırmak, irtikap, edimin ifasına fesat karıştırma ve görevi kötüye kullanma, denetim görevini ihmal" suçlarından hakim karşısındaki ifadeleri devam ediyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız