SON DAKİKA
SON DEPREMLER

7 Katlı Bina Çöktü!

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da 7 katlı bir bina çöktü. Cengiz Topel Caddesi Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu karşısındaki bulunan ve yaklaşık 33 yıldır üstteki 6 katı boş olan binanın çökmesinin ardından olay yerine çok sayıda kurtarma, ilk yardım ve güvenlik ekibi sevkedildi. İlk belirlemelere göre olayda can kaybı olmadığı bildirildi.

"Çürük Raporu" bulunan 7 katlı binanın üst katlarının kullanılmadığı ve boş olduğu ancak alt katlarında iş yerlerinin olduğu belirtildi. Enkaz altında 1 kişinin kaldığı ve bu kişinin de kurtarıldığı bildiriliyor. Park halindeki 2 otomobilin de enkaz altında kaldığı belirtildi.

Bölgenin doğalgazı kesilirken, kurtarma ekipleri araştırmalarını sürdürüyor. İş makineleri aralıklı olarak çalıştı. Polis araçlarından "Sessiz olun" anonsuyla birlikte iş makineleri ve çalışmaları izleyenler sessizliğe davet edilip, "Kimse var mı?" diye seslenilerek, enkaz altında kalan olup olmadığı araştırıldı.

Görgü tanıkları saat 10.00 sıralarında, altında işyerleri bulunan binanın, gürültüyle çöktüğünü, büyük bir toz bulutu kalktığını söylediler.

Olay yerine gelen Belediye Başkanı Ahmet Çakır bir açıklama yaptı. Çakır, "1978 yılında ruhsat alınıp inşaatına başlanmış bir bina. Şu anda herhangi bir can kaybı yok. Bu sevindirici bir olay. Biz bu binayla ilgili zaten bir yıkım kararı olduğunu biliyorduk. Ancak mal sahibi ile müteahhit arasındaki devam eden bir yargı süreci nedeniyle yıkamadık. 2010 yılında Malatya'da tesbit ettiğimiz 80 bina için yıkım kararı aldık. Bunlardan 60 tanesini yıktık. Kalan 20 binayı da en kısa sürede yıkacağız. Önümüzdeki günlerde, Malatya'nın tüm binalarının dayanıklılığını araştırmak için bir ekip oluşturacağız. Bu uzman ekip Malatya'daki binaların ölçümünü ve araştırmasını yapacak."dedi.

Çakır, ruhsatsız binanın altındaki işyerlerine nasıl ruhsat verildiği yolundaki soruya da "Oralara ruhsat verilmedi. Zaten ruhsatları yoktu. Biz biliyorsunuz ruhsat işlerinin denetimi konusunda da çok ciddi çalışmalar yaptık. Önümüzdeki günlerde bu konuda kamuoyuna daha geniş açıklamalarda bulunacağız." yanıtını verdi.

Bu arada yıkılan binanın hemen yanındaki binada oturan ve apartman yöneticisi olduğunu söyleyen İlhan Mutlu adlı vatandaş, belediyeyi ihmalkar davranmakla suçladı. Mutlu, yaptığı açıklamada "Binanın yıkımı için defalarca belediyeye başvurduk. Gece tinercilerin, alkoliklerin, uyuşturucu kullananların mekanı haline gelmişti. Bir an önce yıkmaları gerektiğini söyledik. Defalarca dilekçeler verdik. Belediyenin bize verdiği yazılı cevapta duvarı, bahçesi için gerekli tedbirlerin alındığı, herhangi bir tehlikenin söz konusu olmadığı şeklindeydi. Biz gerekirse bunu savcılığa da bildireceğiz"dedi.

Vali Ulvi Saran, "Şu ana kadar ulaşan bilgilere göre herhangi bir can kaybı yok. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor."diye konuştu.

Malatya Belediyesi İtfaiye Müdürü Hanifi Acar, "Haber alır almaz olay yerine intikal ettik. Şu ana kadar yaptığımız çalışmalarda, 3 işyerinin sahibinin hayatta olduğunu öğrendik. Bir görgü tanığı yoldan geçen bir çocuğun bulunduğunu söylemişti. Termal kameralarla tarama yaptık, şu ana kadar herhangi bir şey bulamadık. Şu ana kadar hayatını kaybeden kimse yok. Enkaz kaldırma çalıştırmalarını sürdürüyoruz."dedi.

AKP Malatya Milletvekili Ömer Faruk Öz de, yaptığı yazılı açıklamada "İlimizde Cengiz Topel Caddesi Mustafa Kemal Atatürk İlköğretim Okulu karşısındaki bulunan ve yaklaşık 33 yıldır boş olan 7 katlı binanın çökmesi hepimizi derinden üzmüştür. Sevindirici olan herhangi bir can kaybının olmamasıdır.

"Çürük Raporu" bulunan 7 katlı binanın üst katlarının kullanılmadığı ve boş olduğu, 1978 yılında ruhsat alınıp inşaatına başlanmış bir bina olduğu bilgilerini öğrenmiş bulunmaktayız. Konuyla ilgili başta belediye başkanımız olmak üzere tüm yetkililerimiz gerekli çalışmaları yapmaktadırlar. Tüm Malatya'ya geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum."dedi.

Binanın altında bulunan lastikci, CD satıcısı ve Tekel bayisine polisin ulaştığı, bu kişilerin göçük altında olmadığı bildirildi.

Çöken binanın müteahhidi Ömer Tunay ile mal sahibi Hamit Ulu arasında anlaşmazlık çıkması nedeniyle tarafların mahkemelik oldukları, uzun süre devam eden dava sırasında müteahhit ve mal sahibinin vefat ettikleri, mirasçıları arasında davanın sürdüğü öne sürüldü.

Aynı müteahhit tarafından bölgede 3 blok inşaat yapıldığı, A blokun çöktüğü, daire sahiplerinin oturduğu B ve C blokların ise, tahliye edildiği öğrenildi.

HABER- FOTOĞRAF: Levent BARIŞ

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız