SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'700 Milyon Dolara Çıkarmak Mümkün'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da düzenlenen Kayısı Yetiştiriciliği ve Pazarlama Projesi (KAYEP) toplantısında, kayısının dikiminden pazarlanmasına, üretiminden yararlarına kadar birçok konuları ele alındı.

Altın Kayısı Oteli'nde düzenlenen toplantıya Vali Halil İbrahim Daşöz, Belediye Başkan Yardımcısı Yusuf Cengiz, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, Ticaret Borsası Başkan Vekili Gürsel Özbey, Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, Kayısıbirlik yönetim kurulu başkanı Tuncer Bulgurlu, kayısıyla ilgili kurum ve kuruluşlar ile kayısı üreticileri katıldı.

Avrupa Birliği tarafından desteklenen, Ticaret ve Sanayi Odası, Kayısı Vakfı ve İnönü Üniversitesi tarafından yürütülen Kayısı Yetiştiriciliği ve Pazarlama Projesi (KAYEP) toplantısında, Ege İhracatçıları Birliği, İhracatı Geliştirme Merkezi, İnönü Üniversitesi Hacettepe Üniversitesi ve Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu uzmanları konuştu.

Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Hüseyin Erkoç, dünya kuru kayısı üretiminin yüzde 85'inin Malatya'da yapıldığına dikkat çekerek, yılda 175 milyon dolar döviz girdisi sağlayan kayısının bilinçli üretim ve pazarlamayla 700 milyon dolara çıkarmanın mümkün olacağını vurguladı.

Ticaret ve Sanayi Odası olarak kayısının çiftçi, Küçük ve Orta Boy İşletmeler (KOBİ) ayağında var olan sorunlarını tespit etmek ve bu sorunlara çözüm yolu bulmak için yürütülen projenin katkısı olacağına inandığını dile getiren Erkoç, "İbni Sina'nın yürek meyvesi olarak dediği kayısı, iyi fiyatla satıldığında yürekleri ferahlatır.
Düşük fiyatla satıldığında ise yüreklere sıkıntı verir. Bazen sıkıntı, bazen ferahlık verse de son günlerde İnönü Üniversitesi ve İstanbul Üniversitesi Rektörü hemşehrimiz sayın Prof.Dr. Mesut Parlak'ın gayretleriyle yaptırılan analizlerde bir sağlık mucizesi olduğu söylemi bilimselleşmiştir"dedi.

UZMANLAR KAYISIYI ANLATTI
İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Otlu'nun yöneticiliğini yaptığı panelde, Dış Ticaret Müsteşar Denetçisi Cemal Çetin, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Teknolojiesi Yüksek Okulu öğretim üyesi Prof.Dr. Tanju Besler, TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Başuzmanı araştırmacı Sena Saklar Ayyıldız, İhracatı Geliştirme Merkezi Tarım Dairesi Uzmanı Çağtay Özden, İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Doç. Dr. Feral Öztürk, kayısının dikiminden pazarlanmasına, üretiminden yararlarına kadar birçok konuları anlattı.

Panel öncesinde kısa bir sunum yapan İnönü Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr. Ali Otlu, yeni sonuçlandırdıkları kayısı araştırması hakkında bilgi verdi Otlu, geçen hafta kamuoyuna açıkladıkları kayısı hakkında yaptıkları deneyde, kayısının karaciğer yağlanmasını önlediğini, kanser hastalarının kullandıkları antioksidan ilaçlarının vücuda kötü etkisini azalttığını bilimsel olarak ispatladıklarını dile getirdi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız