SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'73 Hasta Tedavi Ettik'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi (İ.Ü) Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi Yanık Ünitesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kenan Çoban, yanan kişiye öncelikle soğuk su dökülmesini tavsiye etti.

İ.Ü. Tıp Fakültesi Turgut Özal Tıp Merkezi'nde 6 ay önce Yanık Ünitesi'nin hizmete sunulmasından sonra yapılan çalışmalarla ilgili basın mensuplarına basın toplantısında bilgiler aktaran Turgut Özal Tıp Merkezi Yanık Ünitesi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kenan Çoban, bölge illerinde hizmet verdiklerini vurguladı. Yanık Ünitesi'nin ilk 6 aylık faaliyeti hakkında bilgi veren Çoban, "73 yanık hastası tedavi ettik. Bir erişkin bir de çocuk yanık hastası öldü. 27 erişkin, 46 çocuk hastası tedavi edildi.
Ortalama yüzde 30-40 yanık derinliğine sahip hastaları tedavi ettik" dedi.

"6 ayda vardığımız sonuç, dünya standartlarına göre hizmet vermişiz" diyen Çoban, beslenme, fizik tedavi ve arı kontrolü gibi yeterli ekip tecrübesine ulaşmadıklarını, ameliyathanede de henüz donanımlı olmadıklarını kaydetti.

Amerikan Yanık Birliği'nin, bir yerin Yanık Ünitesi olması için yılda 100 akut yanık hastası bakımını yapmış olma şartını koyduğunu söyleyen Çoban, "İlk 6 ayda 73 hasta tedavi etmemiz, yılda 140-150 hasta tedavi edeceğimiz öngörüsünü taşıyor. Bu da, bölgemizde yanık potansiyeli olduğunu gösteriyor" diye konuştu.

Yanan hastalar hakkında önerilerde de bulunan Doç. Dr. Kenan Çoban, "Bir kişi yanınca, yanan bölgeye 10 dakika süreyle soğuk su verilmelidir. Eğer yanık yüzde 40-50'nin üzerinde ise en yakın sağlık kuruluşuna götürülmelidir" şeklinde uyarıda bulundu.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız