SON DAKİKA
SON DEPREMLER

79. Yıl Töreni

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 79. yıldönümü düzenlenen törenle kutlandı.

Malatya'ya ilk ziyaretini 13 Şubat 1931'de trenle yapan Atatürk'ün Malatya'ya gelişinin 79. yıldönümü dolayısıyla ilk olarak Atatürk Anıtı önünde bir tören düzenlendi. Anıt önündeki törene Vali Vekili İnci Sezer Becel, 2. Ordu Kurmay Başkanı ve Garnizon Komutanı Tümgeneral Hasan Fehmi Canan ve Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu'nun yanı sıra, askeri erkan, siyasi partilerin il temsilcileri, kamu kurum ve kuruluş müdürleri, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, dernek ve oda başkanları ile öğrenciler
katıldı.

Anıt önüne Valilik, Garnizon Komutanlığı ve Malatya Belediye Başkanlığı'nın çelenk sunumunun ardından saygı duruşunda bulunularak, İstiklal Marşı okundu. Törende daha sonra Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu Anıt Şeref Defteri'ni imzaladı. Mumcu, Anıt Şeref Defterini imzasının ardından, yaptığı konuşmada, "İlimize teşriflerinizin 79. seneyi devriyesinde minnet ve şükranlarımızı sunmak için bir kez daha huzurunuzda toplanmış bulunuyoruz. Vatanımızı parça parça bölmek isteyen itilaf devletlerine karşı bin
bir zorluk içerisinde olmamıza rağmen göstermiş olduğunuz mücadele, azim ve kararlılık bizler için daima örnek olmuştur. Hükümetlerimizin kararlı ve istikrarlı çalışmalarıyla bugün bölgesinde çok önemli bir konuma gelmiş olan ülkemizi şehircilik alanında da standartları yüksek bir hale getirmek için yerel yönetimler olarak büyük bir gayret gösteriyoruz. Malatya Belediyesi olarak, insanlarımıza daha iyi bir yaşam standartları sunmak amacıyla göreve geldiğimiz ilk günden itibaren yoğun bir gayret içerisindeyiz. Gerek fiziki, gerek sosyal ve kültürel alanda birçok önemli proje hazırladık ve bunları birer birer hayata geçiriyoruz" dedi.

Atatürk Anıtı önündeki tören Atatürk Evi'nin gezilmesinin ardından sona erdi.

Anıt önündeki kutlama töreninin ardından İl Özel İdaresi Toplantı Salonu'nda bir program düzenlendi. Programda ilk olarak Malatya Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Mumcu, burada yaptığı konuşmada, "Mustafa Kemal Atatürk, hemşerimiz İsmet İnönü'ye şöyle bir telgraf çekmiş; "Yeni yapılan tren yoluyla Malatya'ya vardığım bu günde size takip ettiğiniz pek isabetli imar faaliyetlerinden dolayı bir daha tebrik ve takdirlerimi arz ederim." Malatya'nın sanayi
kalkınmasıyla ilgili bir rapor hazırlatmıştır. Onun bize göstermiş olduğu muhasır medeniyetler seviyesine çıkmak için var gücümüzle çalışacağız" diye konuştu.

Öğrencilerin Mustafa Kemal Atatürk'ü anlatan şiirlerinin ardından Malatya Lisesi Tarih Öğretmeni Cuma Avcı, "Malatya ve Atatürk" konulu konferans sunumunda bulundu. Avcı, Atatürk'ün yurt gezilerinin sadece gezi olarak nitelendirilmesinin yanlış olacağını kaydederek, "Mustafa Kemal Atatürk'ün gezilerinin iki önemli unsuru vardır. Birincisi, Türk inkılabını doğrudan halka anlatarak, uygulamaya geçirmek, ikincisi ise, gerçekleştirilen inkılapları yerinde görmek" dedi.

KONFERANS..
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün Malatya gelişinin 79. yıldönümü dolayısıyla Malatya Belediyesi tarafından "Atatürk Sevgisi" konulu konferans düzenlendi.

Malatya Belediyesi Konferans Salonu'nda düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Öğretim Üyesi Doç. Dr. Taner Tatar, Atatürk'ün yakada rozet, kalpte ise mühür olarak bulunması gerektiğini söyledi. Tatar, su ve güneş alan çiçeklerin filizlendiğini ifade ederek, "Çukura düşenler Atatürk'ün eteğine sarılarak yukarıya çıkmaya çalışıyor. Refah oldukları dönemde Atatürk'ü akıllarına bile getirmiyorlar. Ben Atatürk'ün rozetini yakama takmaktan gurur duyarım ama Atatürk'ü kalpte mühür olarak da taşımak gerekiyor" dedi.

Konferansa, Malatya Belediye Başkan Vekili Ertan Mumcu, Belediye Başkan Yardımcıları, Baro Başkanı Selahattin Sarıoğlu ve Milli Eğitim İl Müdürü Mehmet Bulut'un yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

BARO BAŞKANININ AÇIKLAMASI..
Atatürk'ün Malatya'ya geliş yıldönümü nedeniyle bir açıklama yapan Baro Başkanı Selahattin Sarıoğlu, o gün ile bugün arasında bazı karşılaştırmalar yaptı.

Malatya Baro Başkanı Selahattin Sarıoğlu yaptığı açıklamada, "Tarihsel kişilikleri ve olayları anmak ve anlatmak, o kişiliğe vefa borcumuzu ödemek, o olayla dün-bugün karşılaştırmasını yapmak, günümüze ve geleceğimize yarayacak sonuçlar çıkarmak içindir. Yoksa, zaman harcamaktan, para harcamaktan ve görünüşü kurtarmaya çalışmaktan öteye geçilemez. Atatürk'ün ilimize gelişlerine bakalım: İlkinde 13 Şubat 1931, ikincisinde 14 Kasım 1937'de Malatya'mıza gelmiştir. İlk gelişinde, Mersin-Fevzipaşa-Malatya demiryolunu açmış, yeni açılan demiryoluyla Malatya'ya varmış, sonra yeni açılan Atatürk (İstasyon) caddesinden geçmiş, Türk Ocağına gelmiş, burada konuşma yapmıştır. Ölümünden bir yıl öncesine rastlayan ikinci gelişinde ise, yeni açılan Sivas-Çetinkaya-Malatya demiryoluyla gelmiş, 25 Mayıs 1937 temeli atılıp yapımı süren Malatya Bez (Sümer) Fabrikasının ve yine yapımı süren Malatya Devlet Hastanesinin inşaatlarını gezmiş, incelemelerde bulunmuştur" ifadelerini kaydetti.

Sarıoğlu açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Şimdi günümüz Malatya'sına dönelim: 1-Malatya- Mersin demiryolu 23 Ocak 010'dan beri kapalı. 2-1931 yılında açılan Atatürk Caddesi, hala Malatya'nın en geniş, en uzun ve düz caddesi. 3- Kamuya yararlı dernek statüsündeki Malatya Türk Ocağı kirada oturuyor. 4-Ulusal ekonomiye değer üreten Sümer Fabrikasının yerinde uluslar arası markalar yararına tüketim yapılıyor. 5-O günden bu güne daha büyüğü yapılamayan Malatya Devlet Hastanesi'nin TOKİ'ye devri, yıkılması hesapları yapılıyor."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız