SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'8 Bin 770 Başvuru Oldu'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Eğitim Bursu Platformu hakkında basın mensuplarına bilgiler verildi.

Valilik Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısına; Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) Başkanı Yunus Akdaş, MİAD Genel Sekreteri Ahmet Turan Koçer, MİAD Yönetim Kurulu Üyeleri ile basın mensupları katıldı.

MİAD Genel Sekreteri Ahmet Turan Koçer, bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, Malatyalıların burs sorununu çözmede taraf olmalarını istediklerini bildirdi.

Koçer, projenin öğrencilere burs sağlamaya dönük olduğunu kaydederek, "Malatya Eğitim Bursu Platformu'nun yönettiği proje hakkında bilgiler vereceğiz. Proje, Malatyalı üniversite öğrencilerine burs sağlamaya dönük. Malatya'da ev hanımlarından, doktordan, mühendislerden tutunda, esnafa, tüccara bu işin tarafı, bu işin kentsel mesele edilmesine dönük bir proje oluşturuldu. Bugüne kadar Malatyalı üniversite öğrencilerinin sayısının bile kaç olduğunu, ne kadar bursa ihtiyaçlarının olduğunu ve bu burs
ihtiyaçlarını nasıl giderdikleri konusunda bir fikre sahip değildik. Fakat her yıl Ağustos ayından başlayıp Kasım ayına kadar çok yoğun bir şekilde bütün odalarımıza, derneklerimize, birliklerimize, vakıflarımıza burs sağlanmasıyla ilgili talepler geliyor. Tabi Malatyalı İş Adamları Derneği de çok yoğun burs başvurusu alan derneklerimizden bir tanesi. MİAD, Önemli firmaları, kurumları, markaları ve iş adamlarını temsil eden bir dernek. Yıllardır gündemimizde konuşulup, ilgili mercilerce halledilmesi hususunda görüş geliştirilen bir konu olmasına rağmen, gördük ki gelinen noktada bir sistematik çalışma yapılması lazım. Öğrencilerimizin başvuru yaparken, burs ararken çektikleri sıkıntıları hafifletecek aynı zamanda ihtiyaç duyulan büyük miktarda kaynağın oluşmasını sağlayacak bir sinerji oluşturmamız gerekiyor. Malatyalı iş adamları bugüne kadar öğrencilere burs vermek haricinde camilerimiz için yardım yapılması, yurtlar yapılması, hastane yapılması, okul yapılması konusunda son derece cömertçe ve iyi niyetle bağışlar yapıyorlar. Bu anlamda sadece kazandıklarını kendileri için değil, memleketleri ve sevdikleri insanlar içinde ayırıyor ve kullanıyorlar" dedi.

Öğrencilerin burs taleplerini en iyi şekilde görmek için bir yazılım oluşturduklarını ifade eden Koçer, "Burs meselesinin üzerine gidersek çözülebilir mi? Sorusunun cevabını aradık. Tabi ki çözülebilir, bu mümkün. Ancak bunun için bir sinerji oluşması lazım. Bir kampanya biçiminde Malatya'da her kesimin, her insanın konuştuğu, aklının bir köşesine yazdığı, vakti ve zamanı geldiğinde de bu konuda girişimde bulunduğu bir mesele haline getirilmesi gerekiyor. Onun için bir yazılı tabanı işleyecek; başvuruların, burs taleplerinin toplandığı, öğrencilerin değerlendirildiği, puanlandığı ve sıralandığı bir yazılım gerçekleştirildi. Aynı zamanda bağışçıların da beklentilerine cevap veren, onların endişelerini gideren, güvenerek, rahatlıkla burs vermelerini sağlayacak bir kanal oldu. Tabi teknolojiyi işin içine kattığımız zaman şunu gördük; Malatyalı üniversite öğrencilerinin bursa ihtiyaç duyan, bu konuda arayışta olanların sayısı nedir? Bu öğrencilerin dağılımları nasıldır? Malatya'da okuyan,
Malatya dışında okuyan, Malatya'dan üniversite programlarına yerleşmiş olan, Malatya dışındayken üniversite programlarına yerleşmiş olan bütün öğrencilerimizle çok net rakamlara sahip olduk. Şuana kadar www.malatyaeğitimbursu.com adresinde yayınlanan siteye 8 bin 770 adet başvuru olduğu 30 Kasım itibariyle görüldü" diye konuştu.

Koçer, Malatyalıların burs vermeyi düşünmesi gerektiğini vurgulayarak, "Öğrencilerden aldığımız başvurular şunu gösterdi ki, bir burs problemimiz var. Tabi bu MİAD'ın ve diğer vakıfların sorunu değil, bu Malatya'nın sorunu. Hiç kimse bu sorunun üstesinden tek başına gelemez. Malatyalılar burs problemini konuşmalılar. Malatyalılar burs vermeyi düşünmeliler. Malatyalılar hayır yapıyorlar ve kazançlarının bir kısmını buna ayırıyorlarsa, bunun en başına okuyamama ihtimalinden dolayı sıkıntı çeken yahut bir köşeye geçip; yediği ayran, simit, çayı göstermeden günü geçirmeye çalışan öğrencinin geçim sorununa el atmayı düşünmesi lazım. Zaten Malatya'da öğrencilere burs verme 80-100 civarında iş adamımızın problemi olarak görülüyor. Onlar ilgileniyorlar ama iş adamlarımızın çıkaracağı kaynakla bu problem çözülmez. Artı sürekliliği sağlamalıyız. Hem sürekliliği sağlayacak hem de gerekli büyük kaynağı oluşturacak yegane şey, Malatyalıların bu problemin çözümünde taraf olmalarını sağlamaktır. Malatyalı İş Adamları Derneği bu anlamda doğrudan doğruya bu işin kaynağı olan iş adamlarını yani temsil ettiği tarafı harekete geçirmek ve lokomotif güç olarak bu kampanya için istekle çalışıyor. Bunun için 10 aydır hem projenin fikren geliştirilmesi, sağlıklı bir temele oturtulması, sonrasında yazılım geliştirilmesi, ilgili vakıf ve derneklerle değerlendirilmesi hem de kamu yöneticileriyle, ilgili kurum ve kişilerle istişare edilip, sürekli olgunlaştırılmasıyla ilgili süreçleri tamamladı. Malatya'da 10-12 civarında kurum ziyaret edilip, proje anlatılıyor. Biz Malatyalıların burs sorununu çözmede taraf olmalarını istiyoruz. Bu konuyu başkalarına havale etmeyip, sahiplenmeleridir. Kamuoyunun önüne çıkarttık, gelen önerilerle daha da olgunlaşacak. MİAD, projenin fikri öncülük sürecini tamamlamış, Malatya kamuoyuna mal edilme sürecinde başta Sayın Valimiz ve Belediye Başkanımız olmak üzere Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfımız ve bu işe gönül vermiş vakıf ile derneklerimiz yine bu işi yıllardır sürdüren iş adamlarımız
olmak üzere onlardan oluşan önce 9 olarak tasarladığımız sonra 11'e çıkardığımız bir Malatya Eğitim Bursu Yönetimi, yani bir platform yönetimine devretmişler. MİAD, bu projenin tanıtılması noktasında üzerine düşeni sonuna kadar yerine getirecek" ifadelerini kullandı.

AKDAŞ DA KONUŞTU..
Malatyalı İş Adamları Derneği (MİAD) Başkanı Yunus Akdaş da, kamuoyunda çıkan burs tartışmalarına açıklık getirdi.

Akdaş, gazetecilerin soruları üzerine yaptığı açıklamada, "Bir yola çıktık. Hizmet kervanına çıkarken, insanların farklı projeleri olabilir. Burada hiç kimseyi küçük düşürmek ya da kıskanmak meselesi yoktur. Mesele Türkiye'nin, Malatya'nın meselesidir. Malatya'nın kaçıncı sırada olduğunu biliyoruz. Sırada nerede olduğumuzu bilirken, bir şeyinde çok çok başarılı olduğunu söylemek bana doğru gelmiyor. İstanbul'daki ülkeye hizmet etmiş iş adamlarımız, bürokratlarımız, devlet adamlarımız Malatya'nın konumundan mutlu değil. Bana göre Türkiye'nin ana sorunu olduğu gibi Malatya'nın da ana sorunu eğitimdir. Malatya'yı cazip bir il haline getirmek istiyorsak, Malatya'da yaşayan hemşerilerimizin eğitim konusunda ilk 10'a nasıl gireriz tartışmasını yapmalı ve en iyisini bulup, uygulamalıdır. Şu yapmış, bu yapmış bizim için çokta önemli değil. Önemli olan iyisini bulmaktır. Malatya Eğitim Vakfı (MEV), benimde üyesi olduğum bir vakıf ve başında da değerli bir hocamız var. Kendisiyle de bizim herhangi bir sorunumuz yok. Bir anlayış meselesi herhalde veya iyi anlatamamış olabiliriz, onlar bizi iyi anlamamış olabilir. Ben samimi olarak şunu söylemek istiyorum; çok uzun süre geçmeden de herkes birbirini çok iyi anlayacaktır. Doğru olanda belli olacaktır. Proje, şurada olmuş, bizim adımıza olmuş, Valilik bünyesinde olmuş bizim için çokta önemli değil. Önemli olan bu çocuklarımıza geleceklerini yönlendirmeye yönelik burs verebilmek. Özal'lar yetiştirmek için bu gayreti göstermek lazım" dedi.

Siyaset sahnesinde hiçbir zaman gözünün olmadığını savunarak, "Ben bir iş adamıyım. Binin üzerinde insan çalıştırıyorum. Siyaset sahnesinde hiçbir zaman gözüm olmamıştır. Önceki dönemde Malatya'da çok sevdiğim insanlar, Malatya'da siyasete girmemi istemelerine rağmen, böyle bir şeyi düşünmedim. Benim kimseyle bir çalışmam olmadı. Önümüzdeki dönemlerde kendime iş adamı olarak dünyanın nerelerinde çalışacağım hedefini koydum. Siyasetle ilgili bir hedef koymadım. Projelerimi anlatırken siyasete neden bulaştırılıyor onu anlamış değilim. Kimsenin siyasetini küçümsemiyorum ama bizim yaptığımız şeylerde siyasetin altında değil. Bir ülkede insan çalıştırıyorsanız bana göre kutsal bir görevi yerine getiriyorsunuzdur. Bir de sosyal sorumluluk projesini yapıyorsanız, ben insan olarak yapmam gerektiğini yaptığımı düşünüyorum. Ben zamanımı hem parama hem de sosyal zamanlarıma ayırıyorum. Siyaset alanına girersem daha mı büyük şeyler olacağını düşünüyorsunuz? Ne olacak? Siyasetçinin bana vereceği 3-5 milyarla geçinmem mümkün değil alışkanlığıma göre sorarsanız. Siyasete girmeyeceğim, aday da değilim" diye konuştu.

Akdaş, projenin güzel olduğunu kaydederek, "Bu projeyi kim yaparsa Malatya'ya hizmet etsinde kim yaparsa yapsın. Ben bursu tanımadığım garibanlara veriyorum. Ben köyümü görmedim. Muhtar beni arar, ben destek veririm. Benim siyasetim insani siyasettir. Proje eksik olabilir. Bu sosyal bir projedir. Yunus Akdaş fikrini atmış olabilir ama acele etmeyin. Kimin doğru söylediğini ve neler yapabildiğini göreceğiz" ifadelerini kullandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız