SON DAKİKA
SON DEPREMLER

8 Yılda 11 Bin İşsize Maaş

A- A+ PAYLAŞ

Türkiye İş Kurumu Malatya İl Müdürlüğü tarafından işsizlik sigortası ve işe yerleştirme uygulaması hakkında yapılan açıklamada İşsizlik Sigortası’na ilişkin yasanın yürürlüğe girdiği 2002 yılından bu yana geçen 8 yılda Malatya’da 11 bin 98 kişiye işsizlik sigortası üzerinden işsizlik maaşı ödendiği bildirildi.

Konuya ilişkin yapılan açıklamadaki sayısal veriler Malatya’da her yıl ortalama 1387 kişinin işini kaybettiği ve işsizlik sigortasından faydalanmak için Türkiye İş Kurumu’na başvurduğunu gösteriyor.

İşsizlik sigortasından faydalanmak için getirilen koşulların ağır olduğu da göz önüne alındığında Malatya’daki işsizlik sorununun gün geçtikçe çığ gibi büyüdüğü görülüyor.

Türkiye İş Kurumu Malatya İl Müdürlüğü’nden yapılan açıklamadaki bir başka veri ise, içinde bulunduğumuz yılda işini kaybedenlerin 8 yılın ortalamasının yaklaşık 2 katı olduğunu gösteriyor. Malatya’da işsizlik sigortası için başvuranların 8 yıllık ortalaması 1387 kişi olurken, 2010 yılının 9 aylık döneminde 2034 kişi işten çıkarıldı ve işsizlik ödeneği için Türkiye İş Kurumu’na başvurdu.

3 YIL İÇİNDE SON 4 AYI KESİNTİSİZ OLMAK ÜZERE 600 GÜN PRİM ÖDEMİŞ OLMAK GEREKİYOR

Uzmanlar işsizlik sigortasından yararlanma konusundaki koşulların son derece ağır olduğunu ve sosyal devlet anlayışı ile çelişen hükümler içerdiğini vurguluyor. İşsizlik ödeneğinden faydalanmak isteyen bir çalışanın 3 yıl içinde son 4 ayı kesintisiz olmak üzere en az 600 gün prim ödemiş olması gerekiyor. Bu temel koşulun yanı sıra çok sayıda ilave koşul bulunuyor.

Bütün bu ağır koşullar dikkate alındığında işten çıkarılan, işini kendi kusurları dışında herhangi bir nedenle kaybeden her çalışanın işsizlik sigortası için başvuruda bulunamayacağı göz önüne alındığında ve bütün işsizlerin resmi kayıtlara geçmediği göz önüne alındığında Malatya’daki işsizlik sorununun çığ gibi büyüdüğü görülüyor.

KİMLER İŞSİZLİK SİGORTASINDAN FAYDALANABİLİR?
İşsizlik sigortasından aşağıdaki sebeplerle işsiz kalanlar yararlanabiliyor:

1- Hizmet akitleri, ihbar önellerine uygun olarak işveren tarafından feshedilenler.
2- Hizmet akitleri, sağlık sebepleri, işverenin kanunda belirtilen ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışları ve işçinin çalıştığı işyerinde bir haftadan fazla süre ile işin durmasını gerektirecek zorlayıcı sebepler nedeniyle bizzat kendileri tarafından feshedilen sigortalı işçiler
3- Sağlık sebepleri veya işyerinde işçiyi bir haftadan fazla süre ile çalışmaktan alıkoyan bir zorlayıcı sebebin ortaya çıkması halinde işveren tarafından hizmet akdi feshedilenler.
4- Belirli süreli hizmet akdi ile çalışmakta olup da sürenin bitiminde işsiz kalanlar.
5- İşyerinin el değiştirmesi veya başkasına geçmesi, kapanması veya kapatılması, işin veya işyerinin niteliğinin değişmesi nedenleriyle işten çıkarılmış olanlar.
6- Özelleştirme nedeniyle hizmet akdi sona erenler.

İşsizlik ödeneğine hak kazananların, bu ödenekten faydalanmak üzere İşten Ayrılma Bildirgesi ile birlikte hizmet akdinin feshedildiği tarihi izleyen günden itibaren 30 gün içinde Türkiye İş Kurumu’nun en yakın şubesine başvurmaları gerekiyor.

İşsizlik sigortası ile ilgili bir diğer eleştiri konusu ise bu fondan alınacak olan işsizlik ücretinin süresi ve tutarı. Mevcut yasa çerçevesin de halen; 600 gün prim ödemiş olanlara 180 gün, 900 gün prim ödemiş olanlara 240 gün, 1080 gün ve daha fazla prim ödemiş olanlara 300 gün,süre ile işsizlik ödeneği ödeniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız