SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"80 Sonrası Birden Patlak Verdi"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:07:40
A- A+ PAYLAŞ

Şırnak Üniversitesi 2014-2015 eğitim öğretim yılının açılışı için Şırnak’a gelen Saadet Partisi eski Genel Başkanı Recai Kutan, Şırnak Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Ali Akmaz ile birlikte Şırnak Valisi Hasan İpek’i makamında ziyaret etti. 

Şırnak Üniversitesi'nin eğitim öğretim yılı açılışın katılan Kutan, Vali İpek ile bir araya geldi. Burada gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Kutan, Fehim Adak ile 1970 yılına kadar bu bölgede olduklarını hatırlattı. Kutan, "Ben Diyarbakır DSİ Bölge Müdürü olarak 30 yıl kaldım bu bölgede. 70 yılına kadar bir tek anarşi ve terör olayı olmadı. O dönemde ulaşım fevkalade zordu. Yaya katırlarla içimizde en ufak bir endişe de olmadı. Peki ne oldu da 80'den sonra sosyal hadiseler birden patlak verdi? Bunlar eskiden cereyan eden olayların tekrarıdır. Yenisi de yok. Bu işin sorunları gene değerli valimizin ifade ettiği gibi Lawrence’nin çocukları her zaman bu tip işlerin içinde olmuşlardır. Hükümetimiz ve devlet sorumlularımız bu meselede fevkalade kararlı bir tavır ortaya koydular. Temenni ediyorum ki bundan sonra pek cesaretde edemeyecekler. Çok farklı bir anlayış herhalde sergilenir öyle ümit ediyorum. Türkiye aslında buna layık değil. Bu bölge hiç layık değil. Bütün konferanslarımda ifade etmişimdir. Bizim gezdiğimiz bu yerlerde 9 yıl boyunca bu bölge Güneydoğu Anadolu Türkiye’nin en dindar bölgesi Islama pek çok yerden çok daha bağlı olan. Ne oldu da bunlar oldu" dedi.

"OLAYLARDA 17 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI"

Daha sonra konuşan Vali İpek ise Lawrence’in çocuklarının provokasyon çıkarttığını bir yıldır söylediğini ifade etti. Vali İpek, son günlerde çıkan olaylarda herhangi bir can kaybı yaşanmadığını, 17 kişinin gözaltına alındığını bunlardan 3'ünün tutuklandığını ifade etti. En büyük provokasyonların Şırnak’ta olduğunu ancak alınan tedbirler sayesinde herhangi bir ölümlü vakanın yaşanmadığını belirten Vali İpek şu ifadelere yer verdi:

"Bu olaylarla ilgili daha öncede bir açıklamamız olmuştu. Özellikle Şırnaklıları sağduyuya davet etmiştim ve Şırnaklıların provokasyonlara gelinmemesi çok ciddi 1990’lı yılları andıran, çözüm sürecine aykırı bir şekilde provokasyonların olduğunu belirtmiştik. Şırnak halkının bu provokasyonlara gelmemeye ve bu anlamda da kendilerini sağduyuya davet etmiştim. Şırnak’ta çok ciddi provokasyonlar oldu. Çok büyük olaylar oldu. Belki Türkiye’nin en büyük, en fazla olayları Şırnak ilimizde oldu. Ama şuna şükrediyoruz, Şırnak ilinde bu kadar olaya rağmen hiçbir ölümlü vaka yaşamadık. Çok maddi hasarlı, yaralamalı, tutuklamalı olaylarımız var. Ama memnuniyetle belirtmek istiyorum. Hem emniyet güçlerimiz hem askeri birliklerimiz bu anlamda çok hassas davrandılar, provokasyonları önlemeye yönelik. Ölümcül olaylara sebebiyet vermemek için çok dikkat sarf ettik ve Allah’a şükürde Şırnak’ta hiçbir ölümlü olay meydana gelmedi. Olaylarda bu kadar az sorunla çıktığımız için de memnunum. Şırnak halkı da gerçekten sağduyulu davrandı. Provokatörlerin arkasında çok ciddi bir halk yoktu. Sadece provokatörler ortalıktaydı. Bu çağrımıza uydular ben kendilerine çok teşekkür ediyorum, Şırnak halkına her şey için. İnşallah bundan sonra bu huzur ortamını bozmak isteyenlere Şırnak halkı olarak çok daha sağlıklı ve ciddi tepkiler koyarız. Biz devlet olarak kesinlikle sokaklarımızı anarşiye, sokaklarımızı teröre bırakmamaya kararlıyız. Hiçbir şekilde huzur hakim olmadığı, güvenliğin hakim olmadığı bir yerde hiçbir şey olmaz. Ne çözüm olur ne huzur olur. Bunu da belirtmek istiyorum. Ben son olarak bu konuda bize yardımcı olan tüm Sivil Toplum Kuruluşlarına ve tüm Şırnak halkına teşekkür ediyorum. Binlerce mermi atıldı doğrudur. Şunu söylemek istiyorum. Bu gün sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’da çok açık söyledi. Ben bunu bir yıldan beridir söylüyorum. Lawrence’in çocukları ile Osmanlı’nın torunları arasındaki çekişmedir. Lawrence’in çocukları ellerinden gelen her şey yaptılar ama Osmanlı’ların torunları Şırnak’ta galip çıktı. Biz kimsenin ölmesine, çatışmalarda örgüt mensubu da olsa provokatörde olsa ölmesine izin vermeyecek şekilde tedbirlerimizi aldık ve sonuç olarak Şırnak’ta Allah’a şükür can kayıpsız bu büyük provokasyonu önledik. Türkiye’de 34 tane insanımız öldü. Onların ailelerine başsağlığı diliyorum. Yine iki tane emniyet mensubumuz şehit oldu. Onlara Allah’tan rahmet diliyorum, yaralılarımıza da acil şifalar diliyorum. Bizde gözaltı ve tutuklular var. 3 tane tutuklu, 17 gözaltı var. Bunlardan 3 tanesi tutuklandı."

Konuşmaların ardında Vali İpek, Kutan’a Nuh’un gemisi, Mem u Zin kitabı ve Melaye Cizre kitabını ile Şırnak balını hediye etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız