SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"81 İl İçin İçme Suyu Eylem Planı Hazırladık"

0
Güncellendi - 2018-07-01 03:07:04
A- A+ PAYLAŞ

Devlet Su İşleri Genel Müdürü Murat Acu, 81 il için içme suyu eylem planı hazırladıklarını belirterek “Bu plan çerçevesinde şehirlerimizin 2040-2050-2071 yıllarına kadar olan içme suyu meselesini çözüme kavuşturuyoruz’ dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu yaptığı yazılı açıklamada ‘’Türkiye’nin daha da güçlü hale getirilmesi konusunda DSİ’nin çok büyük yatırımlar yaptığının altını çizerek, Türkiye yarı kurak iklim kuşağında yer alan ve kullanılabilir su miktarı açısından bakıldığında su stresi altında olan bir ülkedir. Bu tablo su kaynaklarımızın rasyonel yönetimini ve verimli kullanımını zorunlu kılmaktadır. DSİ Genel Müdürlüğü bu anlayış çerçevesinde tarım, endüstri, enerji ve hizmet sektörlerinde büyük önem taşımakta, gerek gıda güvenliğinin temini gerekse enerji arz güvenliğinin sağlanması hususlarında önemli bir işlev görmektedir. Bu yatırımlar aynı zamanda sel gibi afetlere karşı da vatandaşlarımızın can ve mal emniyetini sağlamaktır. ‘dedi.

Ülkemizin içme, kullanma ve sanayi suyu ihtiyacının yarısından fazlasının DSİ tarafından yapılan içme suyu tesislerinden karşılandığının altını çizen Genel Müdür Acu, ‘Kuruluşumuzca içme suyu faaliyetlerine başlanılan 1968 yılından bugüne kadar yılda toplam 3,88 milyar metreküp içme suyu sağlanmaktadır.

İnşaatı devam eden 57 adet yerleşim yerindeki tesisler tamamlandığında yaklaşık 23 milyon kişiye daha yılda 2,01 milyar m³ içme suyu sağlanmış olacaktır. Plânlama, proje ve inşaat aşamasındaki tesislerin de tamamlanmasıyla yıllık ilave 950,87 milyon m3 içme suyu daha temin edilmiş olacaktır. 41 il ve KKTC’de yapımı tamamlanmış olan 80 adet arıtma tesisinde günde yaklaşık 8,4 milyon m³ AB standartlarında arıtılmış su üretilerek halka sunulmaktadır.

81 İl İçme Suyu Eylem Planı”nı hazırladık. Bu plan çerçevesinde şehirlerimizin 2040-2050-2071 yıllarına kadar olan içme suyu meselesini çözüme kavuşturuyoruz’ diye konuştu.

‘DSİ’den Su Talebine Çözüm’

Dünyada suyun en çok tüketildiği sektörün tarım sektörü olduğunu belirten Acu, ‘Dolayısıyla bu sektörde yapılacak su tasarrufu büyük önem taşıyor. Ülkemizde de yıllık tüketilen suyun yüzde 70’inden fazlası sulama maksatlı kullanılıyor. Yıllık tüketilen 44 milyar metreküp suyun 32 milyar metreküpü sulama sektöründe, 7 milyar metreküpü içme suyu sektöründe, 7 milyar metreküpü ise sanayide harcanıyor. Tarımda tüketilen su, toplam tüketilen su miktarının %73’üne karşılık geliyor. Tarımsal sulama amaçlı bu su tüketiminin, 2023 yılına kadar %64’e düşürülmesi hedefleniyor. Bu açıdan modern sulama sistemlerine büyük önem veriliyor. DSİ, özellikle son yıllarda, topoğrafik ve hidrolojik koşulları uygun olan yerlerde sulama suyu tasarrufu sağlamak ve birim sudan daha fazla faydalanabilmek için borulu sulama sistemlerinin yaygınlaştırılmasını temel politika olarak kabul ediyor. En modern sulama metodu olan yüksek basınçlı kapalı sulama sistemleri ile su daha verimli kullanılıyor. ‘dedi.

DSİ Genel Müdürü Murat Acu son olarak “Bu projelerin yapılmasında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım’a ve Orman ve Su İşleri Bakanımız Sayın Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na şükranlarımı sunuyor, emeği geçenlere teşekkür ediyorum” diye konuştu.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Kemal (5 yıl önce)
    DSİ Malatyadaki bir ctp üreticisinden aldığı boruların çok sıkıntılı olduğunun farkındamı bilmiyorum ama durmadan patlayan borulardan bıktık.
    0
    0
    Yanıtla