SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'85 Kişi Gözaltına Alındı'

0
Güncellendi - 2015-12-27 18:02:58
'85 Kişi Gözaltına Alındı'
A- A+ PAYLAŞ

İçişleri Bakanı Muammer Güler, Gezi Parkı eylemleri ile ilgili İstanbul’da yasadışı terör örgütü MLKP’ye, Ankara’da ise kamu malına zarar verenlere yönelik bugün yeni operasyonlar yapıldığını, toplam 85 kişinin gözaltına alındığını söyledi. 

Güler, Ak Parti’nin TBMM’deki grup toplantısına gelişinde gazetecilerin sorularını yanıtladı. Gezi Parkı olaylarına ilişkin bugün Ankara ve İstanbul’da yasadışı terör örgütü Marksist Leninist Komünist Parti’ye (MLKP) yönelik operasyonların olduğunu belirten Güler, “Bir yıldan beri takip ediliyordu. Projeli operasyon dediğimiz Terörle Mücadele savcılarının talimatıyla yürütülen bir operasyon var. Çeşitli yerlerde aramalar yapıldı. Bir siyasi partinin il ve ilçe teşkilatlarında semt sorumlularına yönelik bir operasyon 62 kişi şu anda gözaltına alındı. Yasadışı örgüt elemanları var. Bu özellikle son gezi parkıyla ilgili protesto eylemlerine de bu örgütün elemanlarının birçoğunun katıldığı, çelik bilyeler, molotof kokteylleri, sis bombaları gibi ele geçirilen unsurlar var” dedi. Gezi Parkı eylemlerin yönelik Ankara’da kamu mallarına zarar veren, şiddet eylemlerini gerçekleştiren, halkı suç işlemeye teşvik eden ve bu yapılan tespitlerle kimlikleri belirlenen kişilere karşı operasyon yapıldığını belirten Güler, “Şu anda 23 kişi gözaltında, 3 kişinin daha araması yapılıyor. Ancak Ankara Emniyet müdürümüz olaylardaki tespitlerini sürdürüyor, savcıların talimatıyla bu yakalamalar devam edecek” diye konuştu.

Bir gazetecinin “twitter üzerinden mi takip ediliyor?” yönündeki sorusuna Güler, “Hayır. Polisin bu konuda yaptığı çeşitli tespitler var. MOBESE kameraları var, diğer kameralar var, basına yansıyan fotoğraflar var. Yerine göre usulünce alınmış mahkeme kararlarına göre yapılan teknik ve fiziki takipler var. Onlara göre yapılan işlemler” yanıtını verdi.

Sosyal medyaya düzenleme geleceğine ilişkin dünkü sözlerine açıklık getiren Güler, şunları söyledi: “Dünkü ifademizi çarpıtan bazı yorumlara şahit oldum. Sosyal medyayla ilgili söylediğimiz iki önemli konu var. Bir internet bugün dünyadaki en önemli iletişim ağlarından bir tanesi ve temel özgürlüklerden de bir tanesi. Bizim bu konuda herhangi bir kısıtlamamız söz konusu değil. Gezi olayları sırasında da bu kadar dezenformasyon yapılmasına rağmen kısıtlamaya yönelik hiçbir işlem yapılmadı. Dünyada 1,5 milyar kullanıcısı var, Türkiye’de 60 milyon internet kullanıcısı var, 30 milyon facebook kullanıcısı var, biz bunların geliştirilmesi için son 10 yıldır hükümetimiz çok önemli düzenlemeler yaptı. Biz bu özgürlüğün genişletilmesi, yatırımların genişletilmesi anlamında çok tedbir alıyoruz. Geçtiğimiz gün Sayın Başbakanımız Kredi Yurtlar Kurumu öğrencilere 24 saat erişebilir internet dağıtımını yaptılar. Şimdi çocuklarımıza bunları daha yaygınlaştırmayı düşünüyoruz bunlar varken bizim bu konuda kısıtlama getireceğimizi söylemek büyük haksızlık olur. Ancak internet üzerinden bir sanal terör uygulanmaya çalışılıyor, terör örgütlerinin halkı suç işlemeye yöneltmek, galeyana getirmek, isyana teşvik etmek, ayrıca çok önemli bazı marjinal gruplar kimliklerini gizlemek suretiyle bunu yapmaya çalışıyorlar. Tabii bunun önlenmesine yönelik toplumsal olayları kamu düzenini bozacak şekilde genişletmeye yönelik çalışmaları önlemeye ve bunları tespite yönelik bir düzenleme yapmaya çalışıyoruz. Kişilerin bu konudaki kimlik bilgilerinin deşifre edilmesi, onların sitelerine girilip bilgilerinin açığa çıkarılması, resmi makamların sitelerine girilip bu bilgilerin deşifre edilmesi ve onlar üzerinden farklı yayınlar yapılması, iftiralara yol açılması, yanlış beyanlarda bulunulması, birçok kişi bize benim siteme girilmiş, benim üzerimden farklı mesajlar verildi deniyor. Bunları önlemeye yönelik elbette bir düzenlemeye ihtiyaç var ve bunlar evrensel konular. Bütün devletler bunu nasıl yapıyorsa biz ona paralel bir düzenleme yapmamız gerekiyor. Yoksa bunu kısıtlamaya yönelik herhangi bir şey yok. Dünyada artık evrensel boyuta geldi, siber suçlara yönelik önlemeye yönelik çalışma yapılıyor. Ayrıca Adalet Bakanlığı’nın kimlik bilgilerinin korunmasına yönelik düzenlemesi var. Bilgi güvenliğini korumaya yönelik bir düzenleme yapmak zorundasınız. Twitter üzerinden, facebook üzerinden, internet üzerinden veya yazılı veya görsel medya üzerinden suç her türlü işlenebilir. Bunun önüne geçilmesi için çeşitli yollar var, bu düzenleme buna yönelik. Son gezi olaylarında da dezenformasyonda bulunan, yanlış haberlerle halkı kışkırtmaya çalışanları gördünüz. Bunların bariz örnekleri var. Bunlarla ilgili bir düzenleme var.” Güler, bir soru üzerine atılan twettler arasında yurtdışı kaynaklı olanların da bulunduğunu söyledi.

Amerikan CNN televizyonunu eleştiren Güler, “CNN’in yaptığı yayını gördünüz değil mi? AK Parti’nin yaptığı mitingi Sayın Başbakan’ın protestosu mitingine dönüştürmek istediler. Böyle bir şey olmaz tabii. Sanal terör dediğimiz bir olay var”.

Güler, internet üzerinden suç işlenmesini önlemenin de, kişilerin onurlarının ve mahremiyetlerinin korunmasının da devletin görevleri arasında olduğunu ifade etti.

Bir gazetecinin “Sosyal medya üzerinden operasyon söz konusu mu?” yönündeki sorusuna Güler, “Hayır efendim hayır. Ama açıkça twit atıp da halkı galeyana getiriyorsa suç işlemeye teşvik ediyorsa dezenfermasyona yönelik yayınlar yapıyorsa elbette bununun adresini tespite yönelik çalışmalar yapıp bunu adli makamların önüne götürmek bizim görevimiz. Size yapılsa siz de aynı şekilde bize gelip bunun kullanıcısının adresinin tespitini isteyebiliyorsunuz” yanıtını verdi. Bakan Güler, Gezi protestolarında durarak eylem yapan vatandaşın anımsatılması üzerine, “Bu gösteri kamu düzenini bozmadıktan, genel hayatı etkilemedikten sonra zaten bizim bütün gösterilere bir müdahalemiz yok. Bir şiddet eylemine dönüşmeyecek, genel hayatı bozmayacak, başkalarının özgürlüklerini kısıtlamayacak olursa, herkesin böyle bir hakkı var. Trafiği etkilemeyecek. Sabahtan akşama kadar Kızılay’da ben gösteri hakkımı kullanacağım, böyle bir hak var mı? Böyle bir yetkiyi kimse düşünebilir mi? Hepsi kamu düzeniyle ilgili konular”dedi.

Siber suçlara yönelik düzenlemenin ne zaman geleceğine ilişkin soruya Güler, bu yasam dönemine yetişmeyebileceğini ve önümüzdeki günlerde gelebileceği yanıtını verdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız