SON DAKİKA
SON DEPREMLER

85 Milyon TL Harcandı, ‘Pert’ Oldu !

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:57:57
85 Milyon TL Harcandı, ‘Pert’ Oldu !
A- A+ PAYLAŞ

Yazıhan İlçesi Kuruçay üzerinde, temeli 1997 yılında atılan ve ana gövdesi ancak 15 yıl sonra tamamlanan Boztepe Recai Kutan Barajı’nda oluşan çatlaklar nedeniyle barajda tutulan su yüzde 64 oranında boşaltıldı. 

Barajın açılışının yapıldığın 12 Aralık 2012’de düzenlenen törende Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun ’85 milyon TL harcandığını’ belirttiği Boztepe Barajı, inşaatına başlanılan ilk günden bu yana baraj inşa teknolojisine uygun yapılmadığı yönünde ciddi eleştirilere konu olmuştu. 

Bakan Eroğlu tarafından 117 bin dekarlık alanı sulayacağı açıklanan Boztepe Recai Kutan Barajı, henüz 1 metrekare alanı bile sulamadan gövdesinde çatlaklar oluştu ve barajda toplanan suyun % 64’ü bu çatlaklar nedeniyle zorunlu olarak boşaltıldı.

Baraj suyunun  boşaltılmaya devam edeceği ve boşaltılma oranının  yüzde 70 oranına ulaşacağı belirtilirken  çatlakların giderilmesi için enjeksiyon  yöntemi ile onarım yapılacağı öğrenildi. 

Çatlaklar Bir Türlü Kapatılamadı

Yazıhan ve çevresindeki, 2 belde, 17 köy ve 20 mezrada 117 bin dekarlık alanın sulanması için inşa edilen ancak sulama kanalları yapılmadığı için hizmete girmeyen Boztepe Recai Kutan Barajı’nda iki yıldır tutulan suyun büyük bir bölümü, barajın ana gövdesinde oluşan çatlaklar nedeniyle tahliye edilerek Karakaya Barajı’na yönlendirildi.

Barajda su tutulmaya başlanılmasından sonra yaşanan su sızıntısının giderilmesi için ilk etapta dış taraftan taş ve kayalarla kaplama yapıldı. Bundan olumlu bir sonuç alınamayınca bu kez de baraj bendi hem iç hem de dış taraftan toprakla kapatılmak suretiyle su sızıntısının giderilmesi denendi. Fakat her iki yöntem de sonuç vermeyince son çare olarak barajdaki suyun boşaltılmasına karar verildi.

Su seviyesi yüzde 30 -35’lere inen Boztepe Recai Kutan Barajı’nda yapılacak etüt ve sondaj çalışmasının ardından çatlakların giderilmesi için enjeksiyon yapılacağı kaydedildi.

Çatlak barajı Başbakan devreye almıştı

Boztepe Recai Kutan Barajı, Devlet Su İşlerinin yürüttüğü 112 sulama tesisi için 12 Aralık 2012 tarihinde yapılan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katıldığı toplu açılış töreni kapsamında devreye alınmıştı.  Sulama kanalları bir yana, kanalların inşaat ihalesinin bile yapılmadığı 2012 yılındaki açılış töreninde konuşan  Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, ‘manzara’dan ibaret olan Boztepe Recai Kutan Barajı’nın yapımı için 85 milyon TL harcandığını açıklamıştı. 

Boztepe Barajı’nın inşa serüveni

Yapımı adeta yılan hikayesine dönen Boztepe Barajı’nın ihalesi 1997 yılında gerçekleştirilerek inşaata başlandı. Ancak inşaatın başlamasından kısa bir süre sonra barajın baraj inşa teknolojisi, mühendislik kuralları ve baraj tasarım ilkelerine uygun yapılmadığı, böylece devleti zarara uğratıldığı iddialarıyla yerel basına konu oldu. 

Baraja ilişkin basında çıkan bu iddialar üzerine Türkiye Büyük Millet Meclisi’nce inceleme başlatıldı.

TBMM İnceleme Komisyonu,  2004 yılında Boztepe Barajı’ndaki usulsüzlükler nedeniyle devletin 2.5 trilyon lira zarara uğratıldığını tespit etti ve zararın o dönemin yöneticileri ile yüklenici firmadan tahsil edilerek adli sürecin başlatılmasını istedi. 

Boztepe Barajı, yapımına başlanan 1997 yılından 15 yıl sonra sadece gövdesi tamamlanmış bir baraj olarak devreye alındı. Ancak bu durum Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu tarafından ‘baraj hizmete açıldı’ şeklinde lanse etti. Oysa barajın hizmet verebilmesi için sulama kanallarının yapılmış ve suyun araziye ulaştırılmış olması gerekiyordu.

Boztepe Barajı’nın sulama kanallarının ihalesi ise bu açılış töreninden 10 ay sonra 31 Ekim 2013 yılında DSİ Genel Müdürlüğü’nde yapıldı.

Sulama kanallarının 4 yılda bitirileceği belirtilirken, bu sulama kanallarının tamamlanmasıyla birlikte, Boztepe Barajı temeli atıldıktan 20 yıl sonra yani 2017 yılında fiilen hizmete girmiş olacaktı.

Haber : Güler Hazar - Yeni Malatya Gazetesi

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız