SON DAKİKA
SON DEPREMLER

9. Tarım Fuarı Açıldı

0
Güncellendi - 2015-12-28 02:25:58
9. Tarım Fuarı Açıldı
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş tarafından düzenlenen 9. Doğu Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, düzenlenen törenle açıldı. 70’i Malatya’dan 45’i Malatya dışından olmak üzere 115 firmanın yer aldığı fuar 5 Nisan Pazar gününe kadar açık kalacak.  Fuara bu yıl Malezya, Kosova, Kırgızistan büyükelçilik düzeyinde,  Fas, Brezilya, Arnavutluk, Makedonya ise ticari ateşe ve maslahatgüzar düzeyinde katıldı.  Milletvekillerinin hiç birinin katılmadığı fuarın açılışına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in yanı sıra bazı bakan ve milletvekilleri telgraf gönderdi. 

“Tarım demek yaşam demektir”

Fuarın açılışında konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı,  dünyada her geçen gün gıda ve enerji sektörünün büyük önem kazanmaya başladığını belirterek, “İstisnasız bütün insanlık gıdanın tüketicisidir. Bu yüzden dünya durdukça tarım sektörü var olacaktır ve stratejik olarak önemini her geçen gün arttıracaktır. Tarım demek yaşam demektir” dedi. 

Mişmişpark Fuar Alanı’ndaki Tarım Fuarının açılışına Vali Süleyman Kamçı, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır,  İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, Malatya Barosu Başkanı Enver Han, İl Jandarma Alay Komutanı Kurmay Albay Hasan Aksoy, Malezya Büyükelçisi Dato Amaran, Kırgızistan Büyükelçisi İbragim Dzhunsov, Kosova Büyükelçisi Avni Suphi, müsteşar Günel Ureya, Arnavutluk Müsteşarı Samir Kurti, Makedonya Maslahatgüzarı Shpresa Juusufi, Fas Ekonomi Müsteşarı Tavvfik Maazouzi, Brezilya Ticaret Müsteşar Asistanı Nurhas Çelik, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi, ilçe belediye başkanları, belediye meclis üyeleri, ziraat odaları başkanları, STK temsilcileri ile kalabalık bir vatandaş topluluğu katıldı. 

Sabri Akın: Üreticiye ücretsiz ulaşım sağlayacağız

Fuarın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Kültür A.Ş Genel Müdürü Sabri Akın, Tarım Fuarı’na 25 ilden firma bazında katılımın olduğunu, bunların 70’i Malatya’dan, 45’i de il dışından olmak üzere toplam 115 firmanın fuara katıldığını bildirdi. Malatya ve bölgede fuara gelmek isteyen üreticilerin taşıma masraflarını karşılayacaklarını kaydeden Akın, “Ayrıca Ziraat Odaları ve Birlik Başkanlarımızın yapmış olduğu ortak çalışmalar sonucu, fuar süresince her gün ziyaretçilerimize ayrı ayrı ikramlar olacaktır” dedi.

Vali Kamçı: Tarım her zaman stratejik bir sektör olarak var olacaktır

Folklor gösterisi ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından fuarın açılışında protokol konuşmalarına geçildi. Törende konuşan Malatya Valisi Süleyman Kamçı, istisnasız bütün insanlığın gıdanın tüketicisi olması nedeniyle tarım sektörünün stratejik bir sektör olarak kalacağını ve her geçen gün daha da önem kazanacağını söyledi.  Kamçı, “Tarım demek yaşam demektir.  Gıda, hayatın idamesi için en temel ihtiyaçtır. Dolayısıyla üreticilerimizin gelişen teknolojiye ayak uydurması ve kaliteli ürünler yetiştirmesi son derece hayati önem arzetmektedir.  Bu nedenle, belirli bir plan ve proje dahilinde ve elbette bilimsel alt yapı desteğiyle üretim yapılmasının lüzumu her geçen gün kendini daha çok göstermektedir” dedi.  Vali Süleyman Kamçı, fuara emeği geçen herkese teşekkür ederek, tüm Malatya ve bölgeye büyük faydalar sağlayacağına inandığını ifade etti. 

Başkan Çakır: Üreticimizi tarım teknolojisiyle buluşturuyoruz

Açılış töreninde konuşan Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır da, Büyükşehir olan Malatya’nın kalkınmasında tarımsal kalkınmanın büyük önem taşıdığını söyledi.  Tarımsal üretimde verimliliği arttırmak için çiftçilerin tarım teknolojini kullanması gerektiğini kaydeden Çakır, fuarı organize etmekteki temel amaçlardan birinin de bu olduğunu belirtti.  Sadece kayısıya bağımlı kalmadan her alanda tarımın, hayvancılığın ve gıda sektörünün Malatya’da gelişmesinin büyük önem taşıdığına vurgu yapan Çakır, şunları söyledi: “Sadece kayısıya bağımlı kalmadan her alanda tarımın, hayvancılığın ve gıda sektörünün ilimizde gelişmesi il ekonomimiz için özen arz ediyor. Dolayısıyla üreticilerimizin verimini artırmak adına teknoloji ile buluşması çok önemli. Bu açıdan biz bu fuarları düzenliyoruz. Dolayısıyla ziyaretçi ve katılımcı sayısının artması bizleri son derece sevindiriyor. Bölge fuarı niteliğinde düzenleniyor. Bütün fuarlarımızdaki temel amacımız önce ulusal, sonra uluslararası fuar niteliği kazandırmak. Malatya bunu hak ediyor, düzenlemiş olduğumuz her fuarın Malatya’nın gelişmesine, ekonomisine katkısı olacağına yürekten inanıyorum. Bu etkinliğimize destek veren sayın valimize, dost ve kardeş ülkelerden gelen büyükelçilerimize, maslahatgüzarlara, çevre illerden gelen bütün konuklarımıza, kurum amirleri sivil toplum kuruluşlarımız ve başımızın tacı olan çiftçilerimize bu fuarımıza gelerek büyük katkı sağladıkları için teşekkürlerimi sunuyorum. Fuarın Malatya’mıza ve ülkemize hayırlı olmasını diliyorum.”

Kosova Büyükelçisi: Malatya, kayısının başkenti

Tarım Fuarı’nın konuğu olan Kosova Büyükelçisi Avni Suphi de törende bir konuşma yaptı. Tarım Fuarı açılışına katılmanın kendisi için bir onur olduğunu belirten Büyükelçi Avni Suphi, Malatya’da olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi. Bu tür fuarların bir şehrin neler vaat ettiği açısından çok önemli olduğunu kaydeden Suphi, “Fuarlarda neler sunulduğunun görülmesi açısından büyük bir fırsattır. Ne gibi fırsatlar olduğunu görmek de önemlidir. Malatya’nın dünya kayısı başkenti olduğunu biliyoruz. Ancak, kayısı dışında birçok ürün olduğunu da gördük. Yardımseverliğiniz de çok güzel. Davetiniz ve ilginizden dolayı teşekkür etmek istiyorum” şeklinde konuştu. 

Ali Selvi: Tarım, stratejik önemini her zaman koruyacaktır

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ali Selvi de yaptığı konuşmada, tarımın ülkelerin beslenme, istihdam ve kalkınması için önemli ve stratejik bir sektör olduğunu söyledi. Selvi, “Tarımsal üretimi artırmanın en önemli yollarından bir tanesi ekim alanlarını artırmak, verim alanlarını artırmak. Ekim alanlarını artıramayacağımıza göre daha kaliteli, ucuz ve dünya ile rekabet edebilecek ürün elde edebilmenin yollarını aramalıyız. Fuarlar modern tarım teknolojilerinin uygulanmasını sağlayan, teknolojik tarımsal ürünlerin sergilendiği mekanlardır. Bakanlığımız modern tarım teknolojilerinin uygulanması için üretimin her aşamasında destek vermektedir. Tarıma dayalı sanayinin gelişmesi tarımsal teknolojinin gelişmesi için hibe destekler vermektedir. Verilen destekler sayesinde ülkemiz Dünyada 11. Sıradan 7. Sıraya Avrupa’da ise 4. Sıradan 1. Sıraya yükselmiştir” diye konuştu. 

Kılınç: Fındığa verilen destek kayısıya da verilmeli

Tarım Fuarı’nda Ziraat Odaları adına bir konuşma yapan Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç ise, üreticilerin tarım teknolojisi ile buluşması, bu alandaki yeniliklerle tanışması açısından büyük önem taşıdığını belirterek, fuarın organizasyonunda emeği geçen herkese teşekkür etti.  

“Malatya’da kayısının alternatifi yoktur ve olamaz”

Malatya’nın bir tarım ve hayvancılık kenti olduğunu, bunların başında da kayısının geldiğini hatırlatan Yunus Kılınç, dünyanın iki önemli tarımsal üründe Türkiye’ye bağımlı olduğunu belirterek “Bunlardan biri fındık birisi kayısıdır.  Malatya’mızda istihdamın yüzde40’ı tarımda sağlanıyor.  Malatya’da kayısının alternatifi yoktur ve olamaz.  Rabbim bize bu nimeti nasip etmiş ama biz bunu geliştirmede geri kalmışız. Bu yüzden İnönü Üniversitesi Ziraat Fakültesi bir tarım üniversitesine dönüştürülmelidir.  Malatya’mız bir turizm kenti olmadığı gibi bir ağır sanayi kenti değildir.  2014 yılı bu anlamda Malatya’ya ders olmuştur.  Kayısımız varsa doyuyor, yoksa perişan oluyoruz. Malatya esnafına 2014 yılı cirolarını sorabilirsiniz. Bu nedenle her şeyden önce kayısıya önem vermeliyiz.  Daha kaliteli üretim için kayısı üreticisi desteklenmeli, Pazar sorunu çözülmeli, taban fiyat verilmelidir” dedi.

“Fındığa verilen destek kayısıya da verilmelidir”

 Fındık üreticisine dekar başına verilen 170 TL’lik alan bazlı destek Malatya’da kayısı üreticisine verilmesi gerektiğini söyleyen Yazıhan Ziraat Odası Başkanı Yunus Kılınç, daha sonra şöyle konuştu: “Fındık üreten 14 ile son 4 yıl içerisinde 2 milyar 300 milyon alan bazlı destek verilmiş ve bölge çiftçisi rahatlamıştır.  Malatya’da 8 milyon kayısı ağacı bulunmakta olup 800 bin dekar alanda kayısı vardır.  Bu alan, Giresun ilinin fındık alanının yarısı bile değildir.  Malatya çiftçisi adına devlet büyüklerimizden destek bekliyoruz.”

Erkoç: Milli ekonominin temeli, tarımdır

Milli ekonominin temelinin tarım olduğunu belirten Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı H.Hüseyin Erkoç ise yaptığı konuşmada Malatya ekonomisine yön veren öncelikli sektörlerin sanayi ve tarım sektörü olduğunu söyledi. Erkoç, “Nüfusumuzun yaklaşık yüzde 50’si tarım ve hayvancılıkla uğraşmaktadır. Bu nedenle ilimizin geçin kaynaklarından birini oluşturan tarım ve hayvancılık konusunda fuar organizasyonunun yapılması son derece anlamlı ve önemlidir. Birçok alanda olduğu gibi tarım sektöründe de geleneksel uygulamaların yerini teknolojik uygulamaların alması nedeniyle sektördeki yenilik ve gelişmeleri yakından takip etme gerekliliği ortaya çıkmıştır. Fuarda çiftçulerimiz ve tarımsal sanayi ile uğraşan sanayicilerimize yeni verileri ve yeni teknolojilerle tanışma imkanı bulacaktır” dedi. 

Konuşmaların ardından 9. Doğu Güneydoğu Anadolu Tarım Teknolojileri, Makine, Hayvancılık ve Gıda Fuarı, törene katılanların kurdela kesimiyle açıldı. Açılıştan sonra davetliler fuardaki stantları gezdi. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız