SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'90 Yıllık Manşetler' Sergilenecek

0
Güncellendi - 2015-12-28 01:10:56
'90 Yıllık Manşetler' Sergilenecek
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Gazeteciler Cemiyeti ile Renk Kültür Sanat Derneği işbirliği ile 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla “90 Yıllık manşetler” sergisi Malatya Park AVM’de açılacak.

Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman, 1924 yılından başlayarak 2014 yılına kadar 30 bin gazetenin taranarak 90 Yıllık manşetler sergisinin oluştuğunu belirterek, Sergiyi 10 Ocak Çalışan Gazeteciler günü dolayısıyla 10-11 ocak 2015 tarihleri arasında Malatya Park AVM de saat 13.30’da törenle açılacağını bildirdi. 

Gazetelerin yayınlandıkları döneme ışık tutan önemli kaynaklar olduğunu ifade eden Malatya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Haydar Karaduman “Günlük olarak yayınlanmalarından dolayı dönemin bütün siyasal ve toplumsal olaylarına ilk kaynak olma özelliği taşırlar ve yayınlandıkları döneme ait zengin öğrenme ortamları sağlarlar. Özellikle de yorum içermeyen günlük haberler, olaylar ile ilgili ayrıntıların yer aldığı, geçerli ve güvenilir birer kaynak ve belge olma özelliğini taşırlar. Ancak; Gazetelerin işlevi sadece okuyucularına günlük haber ve yorum iletmek değildir. Gazeteler yarın için “Dünün yazılı tarihi” dir. Bu bağlamda yayınlandıkları günden itibaren birer tarih belgesi haline gelirler ve yayınlandıkları döneme dair geçerli, güvenilir bir kaynak olurlar. Süreli yayın organları, geçmişi günümüze düzenli arşiv belgeleri benzerinde aktarırlar. Bu nedenle de tarihin kaynakları arasında yer alırlar. Bu durum Malatya’nın yakın tarihi açısından da geçerlidir” dedi. 

30 BİN GAZETE İNCELENDİ

Serginin hazırlanması konusunda yıllardır araştırmalar ve incelemeler yapan Nezir Kızılkaya, 30 bin adet gazete incelediğini ifade ederek “90 Yıllık Manşetleri” bir araya getirdiğini söyledi. Kızılkaya açıklamasında “Malatya’da yerel gazete yayını 1924 yılında ‘Malatya” Gazetesi ile başlamış, takip eden 90 yılda 100’e yakın gazete yayınlanmıştır. Bu çalışmada nispeten uzun süreli yayında alan 22 farklı gazetenin 1924-2014 yıllarına ait yaklaşık 30.000 sayısı incelenerek tarihsel önemi bulunan ve/veya günümüze de yansıması olan 44 habere yer verilmiştir. Bu haberler Malatya’nın yakın tarihi ile ilgili olarak çok ilginç bilgileri içeriyor. Zaten serginin amaçlarından biri de genç kuşaklara yaşadığımız kentin yakın tarihi ile ilgili bilgiler aktarmaktır” diye konuştu. 

BU MANŞETLER ÇOK TARTIŞILACAK

Malatya Gazeteciler Cemiyeti ve Renk Kültür Sanat Derneği işbirliğiyle hazırlanan 90 Yıllık manşetler sergisinde yer alan 44 ayrı haber sergi de manşetler de yer alıyor. Malatya tarihi açısından  dikkat çekici olan serginin yoğun ilgi görmesi bekleniyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız