SON DAKİKA
SON DEPREMLER

93. Yıl Etkinlikleri

0
Güncellendi - 2015-12-27 21:04:35
93. Yıl Etkinlikleri
A- A+ PAYLAŞ

İstiklal Marşı’nın kabul edilişinin 93. yıldönümü ve Şair Mehmet Akif Ersoy’u anma günü programı düzenlendi.

Malatya Halk Eğitim Salonu’nda düzenlenen programa; Vali Vasip Şahin, İnönü Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cemil Çelik, 2. Ordu Komutanlığı adına Albay Muammer Atilla, Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu, İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut, resmi ve özel kurum amirleri ve sivil toplum kurum temsilcileriyle öğrenciler katıldı.

Programın açılışında İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Bulut günün anlam ve önemini içeren konuşma yaptı. Bulut, “Milletlerin tarihinde her zaman büyük unutulmaz insanlar olmuştur. Bizim yakın tarihimizin en önemli simalarından biride Şair Mehmet Akif Ersoy’dur. Ersoy, insanları bir araya getiren ortak değerlerimizi oluşturan millet olmanın aracı olan istiklal marşımızı bize kazandırmıştır.

Şair, İstiklal Marşımızı yazması için gelen teklif sırasında işin içinde para olduğu için Akif bütün ısrarlara rağmen katılmadı. Oysa o sırada paltosu bile yoktu ve maddi sıkıntı içerisindeydi. Mehmet Akif Ersoy’u kendisine para vermeyeceklerini söyleyerek razı ettiler. İşte bu ihlas ve samimiyetle muhteşem istiklal marşımız kaleme alındı ve Mehmet Akif ortak değerlerimizin ürünü olan İstiklal Marşımızı Milletimize kazandırdı” dedi.

Programın devamında Kazım Karabekir Ortaokulu Öğretmeni Emin Öner tarafından şairin bir şiiri seslendirildi. Duygusal şiirin ardından Mehmet Akif Ersoy’un hayatını anlatan kısa slayt gösterisi ve Sümer Ticaret Meslek Lisesi Tarih Öğretmeni Abdulvahap Melek tarafından İstiklal Marşının Kabulü ve Mehmet Akif Ersoy’un Hayatı ve Edebi Kişiliği konulu seminer verildi.

Günün anlamı hakkında yapılan şiir yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi. Dereceye giren öğrenciler arsından Yunus Emre Endüstri Meslek Lisesi Öğrencisi Derya Ateş yazdığı Son Miras şiirini okuyarak bütün salonu duygulandırdı. Birinci olan Derya Ateş’e ödülünü 2. Ordu adına Albay Muammer Atilla takdim etti, sonrasında ikinci olan Özel Marmara Sağlık Lisesi öğrencisi Aleyna Yıldırım’a ödülünü İnönü Üniversitesi Rektörü Cemil Çelik takdim ederken, üçüncü olan Bahçebaşı Anadolu Lisesi öğrencisi Ayşenur Kaya’ya ödülünü Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ertan Mumcu takdim etti.

AÇIKLAMALAR..

AKP Malatya Milletvekili ve TBMM İdare Amiri Ömer Faruk Öz, şu açıklamayı yaptı:

"İstiklal Marşının Türkiye Büyük Millet Meclisinde kabul edilişinin 93.Yıldönümünü büyük bir gururla idrak ediyoruz. Kurtuluş Savaşı yıllarında milletimizin tarihe geçen eşsiz mücadelesi, Milli Şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un dizeleriyle ölümsüzleşmiştir. Savaşın en çetin günlerde kaleme alınan umut dolu, iman dolu, çağları aşan mesajlarıyla İstiklal Marşımız, 12 Mart 1921'de TBMM tarafından Türkiye Cumhuriyeti'nin Milli Marşı olarak kabul edilmiştir.

Milletimizin yedi düvele karşı var olma mücadelesi verdiği yıllarda, onca imkansızlıklara rağmen, Anadolu’nun birçok yeri işgal altında olduğu halde Akif şiirine “KORKMA” diye başlamıştır. “Korkma, sönmez bu şafaklarda yüzen al sancak; Sönmeden yurdumun üstünde tüten en son ocak”. Bin yıldır bu topraklarda yaşayan milletimizden geriye tüten bir ocağı da kalsa, al sancağın dalgalanmaya devam edeceğini haykırmıştır.

Geçmişten günümüze topraklarımızın birliğine, milletimizin dirlik ve düzenine kasteden iç ve dış kaynaklı nice girişim olmuştur. Kurtuluş Savaşı yıllarında olduğu gibi ülkelerin değil kıtaların üzerimize yürüdüğü yıllarda, çelik zırhlı düşmanlar bile iman dolu göğüsler karşısında çaresiz kalmıştır. Milli Şairimiz “Yurduma alçakları uğratma sakın; siper et gövdeni, dursun bu hayasızca akın” diyerek her türlü saldırıya karşı milletimizi göreve çağırmıştır.

Milli Şairimizin derin duygular barındıran mısraları, millî ruhun bağımsızlık tutkusuna dönüşmesinde büyük katkı sağlamıştır. Mehmet Akif Ersoy sadece İstiklal Marşıyla değil, “Safahat” isimli eseriyle de milletimizin gönlündedir. Milletimizin gönül yüceliğini, milli kimliğini, vatan sevgisini ve manevi değerlerini en güzel şekilde ifade eden Mehmet Akif Ersoy’un üzerinde en fazla durduğu konuların başında “milli birlik ve beraberlik” gelmektedir.  Yüz yıl evvel ülkenin içinde bulunduğu problemlerin millet arasındaki ayrılık ve sürtüşmelerden kaynaklandığına sürekli dikkat çekmiştir.

“Girmedikçe bir millete tefrika, düşman giremez; Toplu vurdukça yürekler, onu top sindirmez” dizelerindeki gerçekler sadece o günler için değil günümüz Türkiye’si içinde geçerlidir. Nifak, fitne ve tefrika düşmanla savaşmak kadar tehlikelidir. Son aylarda yaşadıklarımız, bu gerçeği bizlere çok açık biçimde bir kez daha göstermektedir.

Bu duygu ve düşüncelerle geçmişte olduğu gibi günümüzde de milli birlik ve beraberliğimize kasteden dahili veya harici her türlü girişimin milletimiz tarafından boşa çıkartılacağına olan inancımla; hayatını okuyan, düşünen, çalışan ve üreten insanlardan oluşan bir millete adayan milli şairimizi rahmetle anıyorum."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız