SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Abbas Yolcu!.'

A- A+ PAYLAŞ

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Deniz Baykal, Türkiye’nin huzuru, barışı, milli birlik ve beraberliği, bağımsızlığı ve onuru için iktidar değişimin şart olduğunu söyledi. Baykal, hükümetin gidici olduğunu belirterek, “ Abbas Yolcudur, Yolcu” dedi. CHP Lideri Ermeni Soykırım iddialarına yönelik olarak hükümetin dış politikasını da eleştirirken, Mersin’de CHP Kadın Kollarınca gerçekleştirilen etkinlikte ‘Çarşaf’ yırtılması olayıyla ilgili olarak ta bunun kabul edilir bir yönünün olmadığını ve hepimizi derinden üzmüştür dedi.

CHP lideri Deniz Baykal partisinin İl kongresi için Malatya’ya geldi. Baykal Atatürk Spor Salonu’nda yapılan ve İstanbul Milletvekili Mehmet Sevigen’in divan başkanlığını yaptığı, il başkanı Celal Berktaş ile eski başkanlardan Veli Ağbaba'nın aday oldukları kongreye katıldı. CHP Genel Başkan Yardımcılarından Yılmaz Ateş’in de izlediği kongrede uzun bir konuşma yaptı.

Baykal konuşmasının başında partilerinde seçim sürecinin yaşandığını belirterek bu seçimlerin büyük önemi olduğunu, oluşacak yeni yönetimlerle genel seçimlere gidileceğini bu bakımdan yönetime seçileceklerin tarihi sorumlulukları olacağını kaydetti.

Baykal, “Türkiye’de huzurun, barışın, milli birlik ve beraberliğin, ülke onurunun tesisi için iktidar değişimi şarttır. AKP 8 yıldır iktidardadır. Dünyada bu süre içerisinde ekonomik büyümeler yaşanırken ülkelerde refah oluşurken, az gelişmiş ülkeler atılım yaparken Türkiye ekonomisi kuşatma altına girmiştir. İcralar çiftçinin ve esnafın kapılarına dayanmıştır. İşsizlik bu sürede azalmış mıdır?. Ülke sanayisi küçülmüş ve geçen yıl yüzde 6 daralma yaşanmıştır. Ekonomi 2006 yılı düzeyine gerilemiştir. AKP 8 yıllık iktidarı döneminde 80 yılda alınan borç miktarının 2 katını almıştır. Bununla da kalmamış 8 yıllık süre içerisinde ayrıca he kadar tesis ve fabrika varsa satmıştır. Satmışta ne olmuş, Bu kimi rahatlatmış tır. Ne harcadı kime harcadılar?” dedi.

Baykal ülkede değişimin adının sosyal demokrasi olduğunu ülke kaynaklarının doğru kullanılması gerektiğini belirterek AKP iktidarı döneminde ekonomik kayba uğrayan illerin başında da Malatya’nın geldiğini belirterek, “ Malatya’nın işe, aşa iehtiyacı var. Ama bu hükümet Malatya’nın tesislerini, fabrikalarını satıyor. Bu anlayışı yakında değiştireceğiz. Malatya’nın barajları çok önemli bunların bitirilmesi gerekmektedir. Yetersiz ödeneklerle, göstermelik ödeneklerle barajlar bitmez. İşsizlik eski dönemlerde de vardı. AKP iktidara geldiğinde yüzde 8 olan işsizlik bugün yüzde 14’lere çıkmıştır. Dünyada işsizliğin en fazla yaşandığı 2., 3. ülkeden biriyiz. Tabii işsizliğin bu boyutlarda olmasının en büyük nedenlerinden biride tarıma gerekli desteğin verilmemesidir. Tarıma destek verilmiş olsa, çiftçi ‘Burada umut kalmadı oğlum şehire git’ demeyecektir. Barajları yaparsanız işsizliği de bir oranda önlersiniz. GAP’ı bitirirseniz Güneydoğudaki işsizliği de, terörü de sosyal adaletsizliği de önlersiniz” dedi.

Baykal konuşmasında ayrıca İktidarın ekonomik anlayışının rant ve kar odaklı olduğunu, 72 milyon insanın yaşadığı ülkemizde bankaların kar etmesine bakılarak ekonomini düzgün gittiğinin söylenemeyeceğini belirtti.

Baykal iktidarın ‘ Kürt Açılımı’ altında nelerin olduğunun çok iyi anlaşıldığını belirterek, sanat çevresindeki kişilerle Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın bir araya gelmesiyle ilgili olarak da “ Şimdide ‘Yeşilçam Açılımı’ yapıyorlar “ dedi. Baykal, "İl başkanımız da konuşmasında belirtti. Malatya'da bir süre önce Kürt kökenli vatandaşlarımızın oluşturduğu dernekler, bu açılıma karşı çıkmışlar. Malatya'daki bu derneklerimizi kutluyorum."diye konuştu.

AKP’nin şimdi de Anayasa Değişikliğini gündeme getirdiğini belirten Baykal bunun altında da yüksek yargıyı ele geçirme kendilerine bağlı hale getirme düşüncesi olduğunu belirterek, “ Bu iktidarın yaptığı yargı reformu değildir. Bir yargı reformu yapılacaksa önce dokunulmazlığın kaldırılması gerekiyor. Meclis'te 550 milletvekili var, 608 tane savcılık dosyası var. Böyle bir siyasi kadroya diyeceğiz ki, 'Memleketin yüksek yargı organlarını sen tanzim ediver, Anayasa Mahkemesi'ni seçiver. İktidarı kaybedersen yarın seni yargılaması
muhtemel yüce divanı sen seçiver.' Kimlere? Hesabını vermemiş olan insanlara. Hesabını vermemiş olan insanlara Türkiye'de mahkeme kurdurulmak isteniyor. Sonra da buna reform deniyor. Çünkü iktidardayken kendine yönelik saldırıları dokunulmazlık zırhıyla ve başka şekilde engelliyordu. Ama şimdi gelinen noktada kaybedeceği ortaya çıkınca yarın muhalefete düşmüş olan AKP eğer yargının başına yandaş kadroları geçirmemişse hesap vermesi kaçınılmazdır. Şimdi bu tehlikeyi bertaraf etmeye çalışıyorlar. Oyun içinde oyun var. Parlamentoda biz bunu engelleyeceğiz. Referandum olur da vatandaşın önüne bu konu gelirse sizler bu konuyu tüm vatandaşlarımıza anlatmalısınız. Referandum olursa bu iktidara git demenin de , erken seçimi de gündeme getirecektir” dedi.

Baykal, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabul edilen sözde Ermeni soykırımı tasarısına ilişkin olarak ta komitenin verdiği kararın tarihi ve hukuki gerçeklerle hiçbir ilgisi olmadığını belirterek, "Alınan karar siyasal bir karardır ve böyle bir kararın alınmış olması hasmane bir davranışı, düşmanca davranışı ifade etmektedir. Bunu üzüntüyle karşılıyoruz" dedi.

Baykal 2009 yılında hükümetin Ermenistan ile varılan protokol kapsamında Azerbaycan topraklarındaki işgali sona erdirmesi şartı ile sınırların açılmasının öngörüldüğünü, ancak Ermenistan’ın buna yanaşmadığını, ABD Temsilciler Meclisi’ndeki bu kararın ardından hükümetin yapması gerekenin mecliste olan tasarıyı derhal geri çekmesi olduğunu kaydetti.

Baykal konuşmasının sonunda Mersin’de bir süre önce yaşanan CHP Kadın Kolları yönetici ve üyelerinden bir grubun ‘Çarşaf’ yırtma olayına değinerek, “ Bu olay hepimizi üzdü. Bu gösteri hepimize derinden yaralamıştır. CHP'nin böyle yırtma, yıkma, yakma, tahrip etme gibi siyasi üslubu olmaz. Bizim siyasi üslubumuz diyalog ve muhataptır. Bir birimizle diyalog kuracağız. Kimsenin kimseye karşı tepeden bakma anlayışı CHP'nin üslubu olamaz. Birbirimize saygı göstereceğiz. Hiç kimsenin giyimine yaşam şekline müdahale etme hakkı yoktur. Sen nereden biliyorsun, o insanların hangi şartlardan geldiğini. Hangi gelenekten geldiğini? Kimse kimseyi tarif etme hakkına sahip değildir. Millet bilsin ki, insanlarımızın giyinmelerini, inançlarına kuralarına, tam bir saygı içindeyiz" dedi.

Konuşmasının son bölümlünde yine seçime değinen, hükümetin gidici olduğunu savunan Baykal, "Sabrın sonun selamettir. Abbas yolcu" ifadelerini kullandı.

Baykal, Malatya'nın sorunları ilgili olarak da şunları belirtti:

"AKP iktidarın döneminde en fazla zarar gören illerin başında Malatya gelmektedir. Devlet bırak vermeyi, özelleştirme adı altında Sümerbank, TEKEL'in başına gelenler hepimizce çok iyi bilinmektedir. Vagon fabrikasının başına gelenler biliniyor. Şeker Fabrikası da neyse ki, Danıştay kararıyla satılması engellendi. Bu tesisler elden çıkıyor da yerine bir başkası kuruluyor mu? Malatya'ya sahip çıkmaya ve yatırım yapmaya ihtiyaç var. Barajlara göstermelik ödenekler konuluyor."

Baykal konuşmasının ardından Ankara’ya döndü.

HABER-FOTO: Selahattin GÖKATALAY

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız