SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD Başkanını Nasıl Seçiyor?

A- A+ PAYLAŞ

Başkanlık sistemiyle yönetilen ABD’de, başkan doğrudan halk tarafından seçilmiyor. Başkent ve 50 eyalette yaşayan halk, federal devletin başkanını belirleyecek seçiciler kurulunu oluşturmak üzere oy veriyor. Bu kurula gönderilen delegelere, "ikinci seçmen" deniyor.

Ülke genelindeki 538 ikinci seçmenin 270’ini kazanan, başkan oluyor. En kalabalık California’nın 55, ikinci sıradaki Teksas’ın 34 ikinci seçmeni var. Nüfusları en düşük 8 eyaletin ise sadece 3. İkinci seçmenlerin, fikir değiştirip rakip partiye oy vermesi yasak değil. Fakat bu, çok nadir görülüyor.

Başkent ve 48 eyalette uygulanan sisteme göre, seçimde bir oy dahi fazla alan aday, o eyalete ayrılan tüm ikinci seçmen sandalyelerini ele geçiriyor. Nebraska ve Maine eyaletleri ise, sandalyeleri, adayların oylarıyla orantılı olarak dağıtıyor.

İkinci seçmen sisteminin "kazanan hepsini alır" mantığı yüzünden, ülke genelinde daha az oy alan bir aday da, başkan seçilebiliyor. ABD tarihinde böyle üç Cumhuriyetçi başkan var. 19’uncu yüzyıl başkanları Rutherford Hayes ve Benjamin Harrison’ın yanısıra, son olarak 2000 seçimlerinde George W. Bush iktidara böyle gelmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız