SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'ABD Çekilirse Darbe Olur!'

A- A+ PAYLAŞ

Barzani yine kızgın. Bu kez derdi, Hanekin kasabasında Irak askerlerinin, Kürt peşmergelerden bölgeyi terk etmelerini istemeleri... El Cezire'ye konuşan Barzani ateş püskürdü ve ABD güçlerinin çekilmesi halinde Irak’ta askeri darbe olacağını ima etti. , ABD güçlerinin çekilmesi halinde Irak’ta askeri darbe olmasının uzak bir ihtimal olmadığını söyledi. Barzani, “Kürtler’in Irak Ordusu’ndaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

Barzani, ABD güçlerinin çekilmesi halinde Irak’ta askeri darbe olmasının uzak bir ihtimal olmadığını söyledi. Barzani, “Kürtler’in Irak Ordusu’ndaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

Katar’dan yayın yapan El-Cezire Televizyonu’ndaki "Özel Diyalog" programında soruları yanıtmayan Kürt lider Mesut Barzani, Hanekin kasabasında Irak askerlerinin Kürt peşmergelerden bölgeyi terk etmelerini istemeleri ile ortaya çıkan krize değindi.

Barzani, Irak Silahlı Güçler Genel Komutanlığı ile Irak Savunma Bakanlığının siyasi sorunların çözümü için tek tarafla kararlar vermemeleri gerektiğini anlatırken, “Kürtler'in Irak ordusundaki rolü kenara itildi. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez” dedi.

IRAK YÖNETİMİNDE SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR

Mesut Barzani, “Ülkenin yönetiminde kenarda bırakma değil ortaklık ilkesi uygulanmalı” derken, yönetimde daha fazla söz sahibi olmaları gerektiğini savundu. Barzani, “Biz, Irak’ta ortağız ve Yeni Irak’ın oluşturulması sürecine katıldık” diye konuşurken Bağdat’taki yönetim ile aralarındaki sorunlarının tüm çabalarına rağmen giderilemediğini söyledi.

IRAK ORDUSUNU BİZ KURDUK

Irak Ordusu’nun modern silahlarla donatılması ve güçlü olmasından yana olduklarını anlatırken, “Bu silahlar hiçbir bir şekilde Irak halkına karşı ve siyasi sorunların tek taraflı hale getirilmesi için kullanılmamalı” dedi. Mesut Barzani, ortada Irak Ordusu yokken, iki peşmerge tugayını Irak Ordusu’na vererek Irak Silahlı Kuvvetleri’nin kuruluşuna öncülük ettiklerini söyledikten sonra şöyle devam etti:

“Biz bu ülkenin yapı taşlarından biriyiz. Buna rağmen Kürtler'in Irak Ordusu'ndaki rolü kenara itildi. Irak'ta yönetimden, Irak Ordusu'ndaki rolümüzden uzaklaştırılmamız kabul edilemez. Bu hiçbir şekilde kabul edilemez. Üstelik bu yaklaşım tarzı, Kürt-Arap kardeşliğinin çıkarına hizmet etmez. Irak Ordusu'nda Kürtler’in oranı bugün sadece yüzde 2.5'tir. Buna karşılık Irak Ordusu'nun yüzde 51'i Şii ve yüzde 46'sı Sünni'dir. Bu da Kürtler’in Irak Ordusu’ndaki rolünün kenara itildiğinin göstergesidir.”

Mesut Barzani, Irak ordusunu silahlanması konusuna değinirken, “Silahlanma tarafların dayanışması ile olmalı. Bu, tek taraflı yapılmamalı ve Parlamentonun gözetiminde olmalı. Irak Silahlı Güçler Genel Komutanlığı ile Irak Savunma Bakanlığı, siyasi sorunların çözümü için tek taraflı kararlar vermemeli” diye devam etti.

Kürt lider Barzani, bir soru üzerine, ABD güçlerinin çekilmesi halinde Irak’ta askeri bir darbe olabileceğini sözlerine ekledi. Bu iddiası, siyasi uzmanlar tarafından "aba altından sopa göstermek" olarak yorumlandı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız