SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD Citigroup'u Kurtarıyor

A- A+ PAYLAŞ

Son bir hafta içinde hisse senedinin değeri beş doların altına inen ABD Merkezli finans devi Citigroup’u kurtarmak için Washington devreye girdi.

Bütün haftasonu ABD Merkez Bankası ve Hazinesi ile Citi yöneticileri arasında yürütülen müzakereler sonrası netleşen kurtarma planına göre ABD Hazinesi Citi’nin 306 milyar dolarlık borç ve varlığına garantör olacak. Citi de bunun karşılığında Hazine’ye % 8 temettü hakkı taşıyan hisse senetlerinden verecek. Böylelikle devlet Citi’ye ortak oluyor ama AIG’deki mudahalenin aksine “el koymuyor”

Citi’yi kurtarma planının bir diğer adımı da şirkete yapılacak olan nakit takviyesi. Bloomberg haber ajansına göre devlet Citigroup’a 20 milyar dolarlık nakit desteği sağlayacak.

Geç saatlerde Hazine’den gelen açıklamada “Finans kurumlarımızın gücünü korumak, onarmak ve riski yönetmek için elimizdeki bütün kaynakları kullanmaya devam edeceğiz” dendi.

Suudi parası da kurtarmaya yetmedi

Citigroup Ekim ayında da ABD Hazinesi’nin 700 milyar dolarlık Kurtarma Fonu’ndan 25 milyar dolar kullanmıştı. Son müdahalenin ardından Citigroup’un ortaklık arayışlarının da hızlanması bekleniyor. Finans devinin en önemli ortakları arasında bulunan Suudi Arabistan Prensi Alwaleed Bin Talal geçtiğimiz hafta grup hisselerindeki payını arttırmış ama bu bile Citi’deki çöküşü durduramamıştı.

Akbank hisselerini geri alacak mı?

Akbank’ta da hissesi bulunan Citigroup’un hisseleri bir hafta içinde yüzde 60 oranında değer kaybetmişti. Citi’nin sıkıntılı durumdan çıkmak için elindeki sorunlu varlıkları satması gerekiyor. Bu bağlamda Akbank’ın Citi’deki hisselerinin Sabancı grubu tarafından geri alınması gerekebilir.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız