SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD Elçiliğine Saldırı

0
Güncellendi - 2015-12-27 16:29:38
ABD Elçiliğine Saldırı
A- A+ PAYLAŞ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nde üzerindeki bombayı patlatan saldırganla birlikte 1 kişi öldü.

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nin Paris Caddesi'ndeki ziyaretçi ve vize işlemleri için gelenlerin giriş yaptığı 2 No'lu kapısında, öğle saatlerinde bir kişi üzerindeki bombayı patlattı. 

Patlamanın ardından Paris Caddesi'nin bir bölümü trafiğe kapatıldı. Yaralılar, olay yerine gelen sağlık ekiplerince çevredeki hastanelere kaldırıldı.  

Patlamada 2 kişi öldü 

Olay yerine gelerek incelemelerde bulunan Ankara Valisi Alaaddin Yükksel, üzerindeki bombayı patlatan saldırganla birlikte 1 kişinin öldüğünü açıkladı. 

Vali Yüksel, patlamanın ABD Büyükelçiliği'nin kendi alanı içerisinde gerçekleştiğini söyledi. 

Büyükelçilikten açıklama 

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği'nden yapılan açıklamada, "ABD Büyükelçiliği'nde bir patlama meydana gelmiştir. Gerekli önlemler alınmıştır. Türk emniyet yetkililerine hızlı müdahalesinden dolayı teşekkür ederiz. Daha fazla bilgimiz olduğunda sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz" denildi. 

Hayati tehlikesi var 

Ankara Numune Hastanesi Yöneticisi Prof. Dr. Nurullah Zengin, saat 13.40'da hastanelerine, daha sonra basın çalışanı olduğunu öğrendikleri 38 yaşında bir kadının getirildiğini söyledi.

Zengin, ABD'nin Ankara Büyükelçiliği girişindeki patlamada yaralanan bir kadının hastanelerinde tedavi altında olduğunu belirterek, ''Hayati tehlikesi şu an için var ve bu nedenle yoğun bakım şartlarında hastamızı gözlüyoruz'' dedi.  

Uzmanlar olay yerinde 

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Kılıçlar ve Ankara Emniyet Müdürü Kadir Ay,  patlamanın ardından olay yerine gelerek incelemelerde bulundu. 

Bomba uzmanı ekiplerinin, olay yerindeki incelemesi sürüyor. 

Polis helikopteri, olay bölgesinde uçuş yaparken, geniş güvenlik önlemleri alındı. 

Türk Kızılayı'ndan 10 afet uzmanı da bölgeye geldi. 

30 yaşlarında bereli, gri paltolu bir erkek 

Emniyet yetkilileri, patlamanın olduğu Paris Caddesi'ndeki ev ve işyerlerinden güvenlik kameralarının görüntülerini toplayarak incelemeye başladı. 

Saldırganın kimliğinin tespiti için çalışmalar sürdürülürken, ilk belirlemelerine göre saldırganın 30 yaşlarında, bereli, gri paltolu bir erkek olduğu öğrenildi. Toplanan güvenlik kamerası görüntülerinde de eşgale uyan görüntüler tespit edilmeye çalışılıyor.  

Türk yetkililere minnettarız 

ABD Büyükelçiliği'nin kapısı önünde gazetecilere açıklamada bulunan Ricciardone, acil bir şekilde gelişmelere cevap verdikleri için Türk yetkililere minnettar olduklarını belirterek, "Terörizme karşı beraber savaşmaya devam edeceğiz. Bugünkü olay, her iki ülkenin de terörizmden zarar gördüğünü açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Bu tür eylemler, sorun çözülene kadar bizim kararlılığımızı artırır ve işbirliğimizi daha da ilerletmemizi sağlar" dedi. 

Davutoğlu, Ricciardone ile görüştü

Diplomatik kaynaklardan alınan bilgiye göre, Sırbistan'ın başkenti Belgrad'da temaslarda bulunan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, büyükelçilik girişinde meydana gelen ve iki kişinin ölümüne neden olan patlamanın ardından Büyükelçi Ricciardone'yi arayarak, olayla ilgili üzüntülerini iletti.

Diğer büyükelçiliklerdeki önlemler artırıldı  

Patlamanın meydana geldiği Paris Caddesi'nin Çankaya yönündeki girişi demir kalkan bariyerle araç trafiğine kapatıldı.

Polis ekipleri, araçları diğer cadde ve sokaklara yönlendirirken, cadde üzerinde bulunan Almanya ve Fransa büyükelçiliklerinde de güvenlik önlemlerinin artırıldığı görüldü.

Bakanın açıklamaları

Olay yerinde incelemelerde bulunan İçişleri Bakanı Muammer Güler, basın mensuplarına yaptığı açıklamada, saat 13.14 sularında ABD Büyükelçiliğinin Paris Caddesi'ndeki iki nolu personel girişi nizamiyesinde canlı bomba olduğu tahmin edilen bir şahısta patlama meydana geldiğini söyledi. 

İçişleri Bakanı Güler, şöyle konuştu:

''Olay sırasında bu bölümde üç güvenlik görevlisi var, ikisi nizamiyenin korunaklı iç bölümünde, birisi de dışarıda. Dışarıda yani ön bölümde bulunan güvenlik görevlisi 1966 doğumlu Mustafa Akarsu ve şu anda kimliğini tespit etmek üzere önemli çalışmalar yürüttüğümüz bir canlı bomba hayatını kaybetti.

Diğer iki güvenlik görevlisi ayakta tedavi edildi.'' 

Yasadışı sol örgüt üyesi 

Güler, canlı bombanın erkek olduğunun belirlendiğini, yasadışı sol bir örgütün militanı olduğuna dair ön bilgileri olduğunu ve parmak izinin incelendiğini kaydetti. 

İçişleri Bakanlığı'nın, ''Valiler Buluşması''na gelişinde, bir basın mensubunun, ''Canlı bombanın 30 yaşında, isminin de Ecevit Şanlı olduğu, daha önce de cezaevinde yattığı bilgisi var'' sözleri üzerine de Güler, ellerinde buna benzer bilgiler olduğunu, olayın adli boyutunu da gözeterek bilgileri daha sonra sunacaklarını ifade etti.

Güler, ''DHKP-C örgütü üyesi olabilir mi?'' sorusuna ise ''Olabilir, başka örgüt olabilir. Yasa dışı bir örgüt mensubu olduğu konusundaki ilk bilgiler şu anda bizde var ama daha sonra bu konuda size bilgi vereceğim'' karşılığını verdi. 

Kapı girişindeki görüntüsü 

İçişleri Bakanı Güler, ''Tam kapının ağzında güvenlik görevlisi onu karşılarken, maalesef hayatını kaybeden arkadaşımız, daha kapının ağzında elini karın bölgesine götürdüğü görüntüsü var. Tabii daha sonra görüntü kesiliyor. O tedbir içerisinde içeri girmesi mümkün gözükmüyor ama demek ki böylesine bir şeyi göze almış. Orasının personelin giriş yaptığı ve personele ziyarette bulunan kişilerin girdiği bir kapı olduğunu biliyoruz'' ifadesini kullandı.

Saldırganın Kimliği

Yasadışı terör örgütü DHKP-C'nin silahlı propaganda üyesi olduğu kaydedilen Ecevit Ş'nin (40), daha önce de İstanbul Emniyet Müdürlüğü ile Harbiye Orduevi'ne saldırı yapacakları iddiasıyla yakalandığı kaydedildi.

Edinilen bilgiye göre, patlamanın meydana geldiği büyükelçilik girişinde birbirinden camla ayrılmış iki bölme buluyor. Olay anında, x-ray cihazının da bulunduğu ilk bölmede bir, camın arkasındaki bölmede ise iki güvenlik görevlisi bulunuyordu. Saldırgan, üzerinde bulunan bombayı x-ray cihazının önünde patlattı. Patlama sonucu saldırganın yanı sıra aynı bölmede görev yapan güvenlik görevlisi Mustafa Akarsu hayatını kaybetti. Olay yerinde bulunan Gazeteci Didem Tuncay ise ağır şekilde yaralandı. Bölmenin arkasındaki iki güvenlik görevlisi ise zırhlı cam sayesinde hayatta kaldı. 

Olayı soruşturan TMK'nın 10. maddesiyle görevli Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili'nin, ayakta tedavi gerektirecek şekilde yaralanan bu güvenlik görevlilerinin tanıklığına başvurduğu bildirildi.

Saldırganın üzerinde sahte kimlik bulunduğu öğrenildi. Cesetler üzerinde Adli Tıp Kurumu'nda otopsi yapılacağı kaydedildi. 

Ordu Valiliği'nden açıklama 

Öte yandan, Ordu Valiliği, patlamayı gerçekleştiren canlı bomba Ecevit Şanlı'nın, Ordu'nun Gürgentepe nüfusuna kayıtlı ve DHKP/C terör örgütü mensubu olduğunu açıkladı. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız