SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD Elçisi Öldürüldü

0
Güncellendi - 2015-12-27 14:57:12
ABD Elçisi Öldürüldü
A- A+ PAYLAŞ
 
ABD'nin Libya'nın Bingazi şehrinde bulunan konsolosluğuna düzenlenen saldırıda, ABD Büyükelçisi J. Christopher Stevens ve üç büyükelçilik çalışanı hayatını kaybetti. ABD Başkanı Barack Obama bir açıklama yaparak saldırıyı kınadı, Libya hükümeti ise "Amerikan halkından ve tüm dünyadan" özür diledi. Stevens'ın havasızlıktan boğulduğu belirtildi.
 
Büyükelçi Stevens ve elçilik çalışanlarının, öfkeli Libyalıların, İslam'a hakaret içerdiği iddia edilen bir filmi protesto etmek için dün gece Bingazi'deki ABD Konsolosluğu'na gerçekleştirdiği saldırı sırasında hayatını kaybettiği bildirildi.
 
Stevens'ı tedavi eden Libyalı doktor, Associated Press'e yaptığı açıklamada, ABD'li Büyükelçi'nin havasızlıktan boğularak öldüğünü söyledi.
 
El Cezire televizyonunun internet sitesi de Libya güvenlik güçlerine dayanarak Stevens'ın, saldırganların çıkardığı yangın sırasında, yanındaki iki güvenlik görevlisiyle birlikte, dumandan zehirlenerek hayatını kaybettiğini duyurmuştu.
 
VÜCUDUNDA YANIKLAR VARDI
AFP haber ajansının geçtiği fotoğraflarda, ağır yaralı olarak binadan taşınan Büyükelçi Stevens'ın vücudunda yanıklar olduğu gözlenmişti.
 
Libya'da ve Mısır'daki Selefiler, ABD'de yaşayan İsrail doğumlu bir Yahudi olan Sam Bacile tarafından çekilen ve Hz. Muhammed ile İslam'a hakaret ifadeleri içerdiği belirtilen bir kısa filmi protesto etmek için Kahire'deki ABD Büyükelçiliği'ne saldırmış, Bingazi'de de konsolosluk binasını ateşe vermişti.
 
Stevens'ın kısa bir ziyaret için Libya'nın başkenti Trablus'tan Bingazi'ye gittiği öne sürüldü.
 
İKİSİ VURULARAK ÖLDÜRÜLDÜ
Libya İçişleri Bakan Yardımcısı Venis el Şerif, konsolosluk binasına yönelik saldırının ardından ABD'li personelin güvenli bir eve götürüldüğünü ancak bu evin "her nasılsa militanlar tarafından bulunduğunu" söyledi.
 
Şerif, öldürülen ABD'lilerden ikisinin, evdekilerin Amerikan askerlerince tahliye edilmeye çalışılması sırasında çıkan çatışmada vurularak hayatını kaybettiğini belirtti. Şerif, diğer iki ABD'linin nasıl öldüğü konusundaysa bilgi vermedi.
 
CHRISTOPER STEVENS KİMDİR?
 
Büyükelçi J. Christopher Stevens, ABD Dışişleri Bakanlığı’nda görevli bir kariyer diplomatıydı. Mayıs 2012’den itibaren ABD’nin Trablus Büyükelçisi olarak görev yapan Stevens, daha önce de iki kez bu ülkede hizmet vermişti.
 
Stevens, Mart 2011 - Kasım 2011 arasında Libya Ulusal Geçiş Konseyi Özel Temsilcisi olarak, görev yapmıştı. 5 Nisan 2011’de bir Yunan kargo gemisiyle Libya’ya gidip, Kasım ayına kadar burada kalmıştı. Misyonu geçiş konseyiyle güçlü ilişkiler kurmak ve Kaddafi rejimine karşı çarpışan grupların yapısını anlamaktı.
 
Stevens, 2007 – 2009 yılları arasında da Büyükelçi Yardımcısı olarak Libya’da bulunmuştu.
 
Mayıs 2012’de büyükelçilik görevine başlamadan kısa bir süre önce ABD Dışişleri Bakanlığı tarafından hazırlanan bir videoda Stevens, “Libya halkının ayağa kalkıp haklarını talep etmeleri beni çok heyecanlandırmıştı. Şimdi başladığımız bu işe devam etmek, ABD ile Libya arasında güçlü bir bağ kurarak Libya halkının amaçlarına ulaşmasına yardım etmek üzere geri dönüyorum” demişti.
 
Libya dışında Kudüs’te, Şam’da, Kahire’de ve Riyad’da görev yapan Stevens, bir Ortadoğu uzmanı olarak tanınıyordu. Washington’da da İran ve Yakın Doğu İlişkileri bürolarında görev yapan Stevens, Arapça ve Fransızca biliyordu.
 
Stevens, 1979'da öldürülen Afganistan Büyükelçisi Adolph Dubs'tan sonra görevi başında öldürülen ilk ABD'li büyükelçi oldu.
 
Ölen ABD'lilerin cenazeleri Bingazi Uluslararası Havaalanı'na götürüldü. Cenazelerin önce Trablus'a oradan da Almanya'da bulunan bir ABD üssüne transfer edileceği belirtildi.
 
İLK TEPKİ OBAMA'DAN
Stevens'ın ölüm haberinin gelmesi üzerine ABD'den ilk tepki en üst makam, Başkan Obama'dan geldi.
 
Obama, yaptığı açıklamada, “Libya’daki personelimizin güvenliğinin desteklenmesi ve dünyanın her yerindeki diplomatik misyonlarımızın güvenliğinin artırılmasını desteklemek için tüm gerekli kaynakların kullanılması emrini verdim” dedi. 
 
Saldırıda ölen dört ABD’linin “Amerika’nın özgürlük, adalet ve dünyadaki diğer ülkelerle kurdukları ortaklığı sürdürme kararlılığının bir sembolü” olduğunu belirten Obama, dini inançlara hakaret edilmesine karşı olduğunu ancak böylesi bir “anlamsız şiddet”i de kabul edemeyeceğini söyledi.
 
Obama, Libyalı yetkililere de gerekli önlemleri alma çağrısı yaptı.
 
"SORUMLU KADDAFİ YANLILARI"
İçişleri Bakan Yardımcısı Şerif düzenlediği basın toplantısında saldırıdan Muammer Kaddafi yanlılarını sorumlu tuttu.
 
Şerif,  “Saldırıda RPG’ler kullanıldı. Bu da bunları kötüye kullanan bazı güçler olduğunu gösteriyor. Bu kişiler eski rejimin kalıntılarıdır” diye konuştu.
 
Libya Cumhurbaşkanı Muhammed Yusuf el Magarif de bu tarz bir saldırının İslam'a yakışmayacağını belirterek "Amerikan halkından ve tüm dünyadan" özür diledi. Magarif, saldırıyla ilgili soruşturma başlatıldığını söyledi.
 
Dün akşamdan bu yana yaşanan gelişmeler üzerine Libya Genelkurmay Başkanı Yusuf el Menguş da Türkiye ziyaretini yarıda keserek Trablus’a döndü.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız