SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"ABD Erhaç Üssü'nü İstiyor"

0
Güncellendi - 2015-12-28 00:10:26
A- A+ PAYLAŞ

Türkiye ile ABD arasında, IŞİD'le mücadele için müzakereler sürerken, bu görüşmelerde ABD'nin operasyonda kullanmak istediği Malatya Erhaç'taki 7. Ana Jet Üssü'nün de masada olduğu öne sürülüyor. AKP hükümetine yakınlığıyla bilinen Yeni Şafak Gazetesi Yazarı Abdulkadir Selvi, ABD'nin İncirlik ve Erhaç üslerini kullanmak istediğini yazarken, ABD Savunma Bakanlığı Pentagon Sözcüsü John Kirby'nin, Türkiye ile Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) ile mücadele için yürütülen müzakerelerin “çok çok iyi” gittiğini söylediği, Türkiye’nin ne gibi bir katkı sunabileceği ile ilgili yorum yapmaktan ise kaçındığı bilgileri basına yansıdı.

HÜKÜMETE YAKIN YAZAR DİYOR Kİ..

Yeni Şafak Yazarı Selvi, Perşembe günkü gazetede yeralan "ABD üsleri neden istiyor?" başlıklı yazısında özetle şunları söyledi:

"...Türkiye, IŞİD sorununun çözümü için Irak ve Suriye'nin normalleşmesini, Sünni Arapların iki ülkede yönetimde adil temsilinin esas alınmasını, Suriye'de Esed yönetimine son verilmesini istiyor. Bu işin kalıcı çözümü olarak görülüyor.

Ancak ABD'nin önceliğinin Suriye ve Esed olmadığı anlaşılıyor. Joe Biden'ın, Esed konusunu not ettiği şeklinde bir kanaat mevcut. Bu Esed'in denkleme girdiğini gösterir mi? O yönde güçlü bir beklenti yok...

...Tezkereyle ilgili görüşmeleri yapmak üzere ABD'den bir heyet dün Genelkurmay Başkanlığı'ndaki muhatapları ile masaya oturdular.

Müzakerelere başkanlık edecek Genelkurmay Harekat Başkanı Korg. Erdal Öztürk, ABD'deki temaslarını tamamladıktan sonra Türkiye'ye dönerek görüşmelere başkanlık edecek. Teknik müzakere heyetlerinin üzerinde uzlaşmaya vardıkları noktalar üzerinde nihai karar ise, Genelkurmay Başkanı Özel, Başbakan Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından verilecek...

...ABD ile temaslarda şimdiye kadar pek üzerinde durulmayan bir nokta ön plana çıktı.

Üslerin kullanımı.

ABD iki üssü kullanmak istiyor.

1-Adana İncirlik üssü

2-Malatya Erhaç

Şimdi bu aşamada yukarıda koyduğumuz virgülü kaldırıp devam edebiliriz. ABD'nin bu üsleri Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik bir operasyon için kullanmak istemiyor, Irak için istiyor. Irak'taki IŞİD mevzilerine yönelik operasyonda savaş uçaklarının bu üsleri kullanmasını istiyor. Bizi rahatsız eden nokta da bu.

ABD, Suriye'deki IŞİD hedeflerine yönelik operasyonlarını bir süre devam ettirdikten sonra asıl Irak'a yönelecek. Yani IŞİD'e karşı operasyonun asıl hedefi Suriye değil, Irak.

ABD işte bu nedenle İncirlik ya da Erhaç'ı istiyor. Irak'a yönelik operasyonun maliyetlerini yükselttiği için İncirlik veya Erhaç'ı kullanmak istediklerini ilettiler. Tabi verirseniz ikisini birden kullanmak isteyecektir. 1 Mart tezkeresi öncesinde neleri istememişlerdi.

Ama bu konuda henüz verilmiş bir karar yok. Öncelikle olarak Türkiye, bu üsleri hangi amaçla kullanmak istediklerini soracak.

Uçuşa Yasak Bölge ya da Güvenli Bölge modeli kabul edildiği taktirde üslerin, bunların güvenliğini sağlamak üzere kullanılması makul bir istek olarak duruyor. Güvenli Bölgenin havada denetimi gerekli. O taktirde İncirlik ya da Erhaç müzakere edilecek. Bu aşamada bir sorun yok. Ancak hem Uçuşa Yasak Bölge ya da Güvenli Bölge birlikte ya da ayrı ayrı kabul edilmeyecek hem de üsler askeri amaçla kullanılmak istenirse, Türkiye, buna karşı.

ABD, Irak'a yönelik bir operasyonda üsleri kullanmaya istekli, Türkiye ise askeri amaçla kullanıma kapalı."

Abdulkadir Selvi'nin yazısının tamamına aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz:

http://www.yenisafak.com.tr/yazarlar/AbdulkadirSelvi/abd-usleri-neden-istiyor/56434

ARŞİV FOTOĞRAF: Malatya Erhaç Havaalanı,  7.Üssün konuşlandığı askeri bir tesis olmasının yanı sıra, sivil uçuşlar için de kullanılıyor. 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız