SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD Gemileri Libya Açığında

A- A+ PAYLAŞ

ABD'nin gönderdiği savaş gemileri ve jetleri, iç savaşın eşiğindeki Libya açıklarına ulaştı. Uzmanlar, buna rağmen ABD'nin askeri müdahale olasılığını şu aşamada düşük görürken, Libya Devlet Başkanı Muammer Kaddafi ise son silahını çekti.

ABD'nin dün Libya'ya yönlendirdiğini açıkladığı savaş gemisi ve jetlerinin Libya açıklarına ulaştığı bildiriliyor. Pentagon sözcüsü Albay David Lapan, dünkü açıklamasında, gemi ve uçakların yeri ve zamanı hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

Ancak, ABD'nin gemileri İtalya'nın Napoli, İspanya'nın Rota veya Kızıldeniz'deki üssünden yönlendirmiş olabileceği söyleniyor. Napoli'deki askeri üste ünlü Altıncı Filo'nun merkezi bulunuyor.

ABD'nin Akdeniz'de uçak gemisi bulunmuyor ancak Kızıldeniz'deki USS Enterprise ile Arap Denizi'ndeki USS Carl Vinson'ın da bölgeye gönderilmiş olabileceği ifade ediliyor.

ABD'nin bölgeye savaş uçağı göndermek için kullanabileceği hava üsleri arasında ise Adana'daki İncirlik ve İtalya'daki Aviano üsleri ön plana çıkıyor.

ABD aynı zamanda Libya hava sahasının Kaddafi'ye ait savaş uçakları için yasak bölge ilan edilmesi için de çabalarını sürdürüyor. Zira İngiltere Başbakanı David Cameron da müttefik ülkelerle gerçekleştirdikleri temaslarda, Kaddafi'nin, birçok Libya kentinin kontrolünü ele geçiren isyancıların üzerine bomba atmasını engellemek için böyle bir önlem alınması konusunu ele aldıklarını söyledi.

Washington her ne kadar Libya'ya yakın gelecekte bir müdahalede bulunabileceğinin sinyalini verse de uzmanlar, bölgedeki değişken durum nedeniyle ABD'nin bu ülkeye bir kara operasyonu veya hava saldırısı düzenleme ihtimalini düşük görüyor.

KADDAFİ GİDENE KADAR BASKI

ABD'nin Birleşmiş Milletler Büyükelçisi Susan Rice, Washington'ın, görevden ayrılana kadar Libya lideri Muammer Kaddafi üzerindeki siyasi ve mali baskıyı sürdüreceğini söyledi.

ABD televizyonlarına konuşan Rice, Washington yönetiminin Libya üzerinde uçuş yasağı uygulanması amacıyla harekete geçeceğini net bir şekilde dile getirmekten ise kaçındı.

Rice, "Görevden ayrılana ve halkın kendisini özgürce ifade ederek kendi geleceklerini belirlemelerine izin verene kadar Kaddafi üzerindeki baskıyı koruyacağız" diye konuştu. Rice ayrıca Libya'da insani bir krizin yaşanmasından duydukları kaygıyı da dile getirdi.

TUNUS SINIRINA ASKERİ YIĞINAK

Üzerindeki uluslararası baskı giderek artan Kaddafi de tüm silahlarını çekti. Reuters haber ajansının ifadesiyle "karşısında ne denli güçlü bir ittifak oluşmaya başladığının farkına varamayan" ve halen daha "Libya halkının kendisi için ölmeye hazır olduğunu" söyleyen Kaddafi, Tunus sınırı yakınlarına asker yığmaya başladı.

Reuters muhabirleri, dün hiçbir güvenlik gücünün bulunmadığı Dehiba sınır kapısında şu an itibarıyla çok sayıda asker ve zırhlı araç bulunduğunu bildirdi.

Ajans, Dehiba'ya 60 kilometre uzaklıktaki Nalut kasabasında da Kaddafi'ye bağlı güvenlik güçlerinin sayısının artırıldığını belirtti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız