SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD Hükümeti Kepenk Kapattı

0
Güncellendi - 2015-12-27 19:04:32
ABD Hükümeti Kepenk Kapattı
A- A+ PAYLAŞ

 

ABD'de Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi'nin bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanındaki reformlarını erteleme çabalarının Senato tarafından boşa çıkarılmasının ardından, Kongre borç tavanı krizinde uzlaşamadı. Ülkede 17 yıl aradan sonra devlet daireleri kapatılacak, 1 milyona yakın memur ücretsiz izne çıkacak. Ancak bu kararın piyasa üzerinde olumsuz bir etkisi olmadı. Dolar içeride 2 lira sınırına gerilerken, borsadaki yükseliş yüzde 2'ye yaklaştı.

Demokrat ve Cumhuriyetçi partilerin bütçe konusunda yeni bir plan üzerinde anlaşmaya varaması üzerine "hükümet krizi" patlak verdi. Krizle birlikte ABD hükümeti çalışmalarını askıya alacak, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatacak.

Krizin ne kadar süreceği bilinmiyor. Obama televizyon mesajında ABD birliklerinin normal görevlerine devam edeceklerini ancak Savunma Bakanlığı'nda çalışanların ücretsiz izne çıkarılabileceğini açıkladı.

NE ANLAMA GELİYOR

ABD’de “hükümet kapatılması” (government shutdown) olarak tabir edilen hükümet krizi temel olarak özel sektörün greve gitmesi ile benzerlik taşıyor. Yaklaşık 800 bin federal hükümet çalışanının ücretsiz izne çıkarılmasına neden olan krizde, Ulusal Hava Servisi, federal tesislerdeki tıbbi servisler, posta servisi, silahlı kuvvetler, hava trafik idaresi ve ceza infaz kurumları dışındaki kalan devlet binaları kapatılacak.

Askerler, doktor ve hemşireler, hava trafik kontrolörleri, hukuk çalışanları gibi acil durum personeli görevlerine devam ederken geri kalan devlet personeli zorunlu olarak ücretli izne çıkarılıyor.

Kriz nedeniyle gazilik ve emeklilik ödemeleri ertelenecek, müze ve parklar kapalı kalacak, vergi ve pasaport daireleri dahil birçok kamu kurumu hizmet veremeyecek.

ABD’de “hükümet kapatılması” durumu daha önce 17 kez yaşanmış ve en uzunu 1995-1996 yıllarında 21 gün sürmüştü.

SAĞLIK REFORMU YASASI KRİZ ÇIKARDI

ABD'de siyasi çıkmaza yol açan en önemli noktalarından biri, halk arasında Obamacare olarak bilinen ABD Başkanı Barack Obama'nın sağlık reformu yasası. 2010 yılında geçen ve ABD Yüksek Mahkemesi tarafından onaylanan yasanın önemli bir kısmı, Salı günü yürürlüğe girecek. Cumhuriyetçilerin kontrolündeki Temsilciler Meclisi, bütçe kesintilerini önlemek için Başkan Barack Obama'nın sağlık alanında getirdiği reformların bir yıl ertelenmesini, bu yasanın yürürlükten kaldırılması veya finansmansız bırakılmasını istiyor.

ABD'de en son 'hükümet krizi' 1995-96'da yaşanmış, ABD hükümeti 21 gün boyunca çalışmalarını askıya almış, zorunlu olmayan tüm federal hizmetleri kapatmak zorunda kalmıştı. O zaman da Cumhuriyetçiler, Demokrat Partili Başkan Bill Clinton'dan kendi denk bütçe tekliflerini kabul etmesini talep etmişti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız