SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD İçin Felaket Senaryoları

A- A+ PAYLAŞ

ABD’nin önde gelen üniversitelerinden ekonomi profesörleri, ülkenin geleceğine yönelik karamsar yorumlarda bulunup, felaket senaryolarını sıraladı. Yorumlardan birinde ABD’nin iflas ettiğine, diğerinde ise iki dipli resesyonun kaçınılmaz olduğuna vurgu yapıldı.

Boston Üniversitesi’nde ekonomi bölümünde ders veren Profesör Laurence Kotlikoff Bloomberg’de kaleme aldığı makalede, ABD’nin iflas ettiğini ancak kimsenin bu durumun farkında olmadığını söyledi.

Kotlikoff, “Biraz gerçekçi olalım. ABD iflas etti. Ne daha fazla harcamak ne de vergi indirimlerine gitmek ülkenin borçlarını ödemesine yardım edecek” dedi.

Ekonomi profesörü, ABD’nin durumu düzeltmek için çok karmaşık olan vergi, sağlık, emeklilik ve finans sistemini büyük oranda basitleştirmesi gerektiğini söyledi.

Kotlikoff, “Aslında bu, o kadar da kötü bir haber değil. Yani bu sistemlerden her biri hedeflerine uygun hale getirilebilir ve böylecek ekonomi canlandırılabilir” dedi.

IMF AÇIKLAMIŞTI

Geçen ay, Uluslararası Para Fonu (IMF), ABD’nin ekonomi politikasına yönelik yıllık raporunu yayımladı. Raporda, IMF’in ABD’li yetkililerin mali istikrara olan bağlılığından oldukça memnun olduğu ancak yüksek borcun gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının dengelenmesi için yeni düzenlemeler gerektiğine dikkat çekildi.

Kotlikoff, daha derine inildiğinde, IMF’in net bir şekilde ABD’nin iflas ettiğini açıkladığına dikkat çekti.

SHILLER: İKİ DİPLİ RESESYON KAÇINILMAZ

MarketWatch sitesinde yayımlanan bir haberde ise, Yale Üniversitesi öğretim üyesi ekonomist Robert Shiller, Obama yönetiminin istihdam konusunda devreye girmemesi durumunda, iki dipli resesyonunun kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Aynı zamanda en çok satan iş dünyası kitaplarından Irrational Exuberance’ın (Rasyonel olmayan çoşkunluk) yazarı olan Shiller, iki dipli resesyon olasılığının yüzde 50’nin üzerinde olduğuna dikkat çekti.

Shiller, ABD’deki ekonomik sıkıntıların büyük bir kısmının, oldukça yüksek seviyelerde olan işsizlik oranından kaynaklandığına da dikkat çekti.

ABD Merkez Bankası’nın (Fed) yeni bir resesyonla baş edecek gücünün kalmadığına dikkat çeken Profesör, Kongre’nin devreye girip, insanların işlerini kaybetmesini engellemesi gerektiğini de söyledi.

Shiller, “Fed’in ötesinde, istihdamı artırmak adına artık hükümetin devreye girdiğini görmek istiyorum” dedi.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız