SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD ile Kriz Büyüyor

A- A+ PAYLAŞ

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi’nce “Ermeni soykırımı” tasarısının onaylanması üzerine Türkiye’nin ABD ile ekonomik alanlardaki ilişkileri güçlendirme çabalarını dondurduğu bildirildi. Dış Ticaret’ten sorumlu Devlet Bakanı Çağlayan, Financial Times’e verdiği demeçte, “Şimdi kadar atılan tüm adımlar durduruldu” derken, Financial Times, “Türkiye, ABD ile savunma, enerji ve ticaret bağlarını güçlendirme çabalarını dondurdu” ifadesini kullandı.

Ekonomi gazetesi Financial Times, “soykırım” tasarısının onaylanmasının Türk-ABD ilişkilerine verdiği zararı değerlendirildiği, Türkiye muhabirini Delphine Strauss imzalı haberinde Devlet Bakanı Zafer Çağlayan’ın açıklamalarına da yer verdi.

Mart ve Nisan aylarında ABD’ye planladığı iki ziyareti iptal eden Zafer Çağlayan Financial Times’e verdiği demeçte, “Şimdiye kadar atılan tüm adımlan durduruldu” derken “Model ortaklık çerçevesinde yararlı adımların atılabileceğini ummuştu” şeklinde konuştu.

-“DONDURMA, KOMŞULARLA BAĞLARDAKİ HIZLI GELİŞMEYE KESKİN BİR TEZAT”-

Financial Times ise, “Türkiye’nin dış ticaretten sorumlu bakana göre, Kongre’nin bir komitesinin Osmanlı döneminde Ermenilerin öldürülmesini ‘soykırım’ olarak nitelemesinin ardından savunma, enerji ve ticaret alanlarındaki bağları güçlendirme çabalarını dondurdu” diye yazdı. Gazete şöyle devam etti:

“ABD ile yeni ekonomik girişimlerin dondurulması, Türkiye’nin, daha büyük bölgesel angajmanı politikası çerçevesinde daha yakın entegrasyonu hedeflediği, kuzey ve doğudaki komşuları ile bağlarındaki hızlı gelişmeye keskin bir tezat oluşturuyor.”

İngiliz gazetesi, Washington’un uzun bir süreden beri Türkiye’yi enerji, Afganistan ve Irak konularında “kilit bir stratejik müttefik ve önemli bir ortak” olarak gördüğünü belirtti.

İki ülke arasındaki ticarete Türkiye’ye ABD’den yapılan silah ile havacılık ve uzay satışlarının hakim olduğuna dikkat çeken gazete, Çağlayan’ın da, Başkan Barack Obama tarafından önerilen “model ortaklık” çerçevesinde ekonomik bağları geliştirmekle görevli olduğunu kaydetti.

-“ANKARA, ŞİRKETLERE RESMİ ZİYARETLERİ AZALTMA POLİTİKASINI İZLEDİĞİNİ BİLDİRDİ”-

“Soykırım” tasarısının benimsenmesinden sonra meydana gelen diğer gelişmelere de işaret edildiği haberde “Ankara, kamu ve özel şirketlerine Kongre’deki oylama nedeniyle resmi ziyaretlerin azaltılması yönünde bir politikasının olduğunu bildirdi” denildi.

Bu yöndeki açıklamaların, Türkiye’nin IMF ile müzakereleri sona erdirerek “Batı’dan ekonomik bağımsızlığını en güçlü biçimde teyit ettiği” bir sırada meydana geldiğine işaret eden gazete, Sinop nükleer santralı için Güney Kore ile yapılan anlaşmayı anımsatarak Ankara’nın diğer yükselen ekonomilerle de bağları oluşturduğunu kaydetti.

Mersin nükleer santralı için Rusya ile görüşmelerin yapıldığını, tasarının onaylamasından bir gün sonra Türk diplomatlarının, “nükleer projesi ve karmaşık bir boru hattı anlaşmalarını görüşmek üzere” Moskova’ya uçtukları belirtilirken Rus Cumhurbaşkanı Dimitri Medvedev’in de Mayıs ayında Türkiye’yi ziyaret etmesi planlandığı da anımsatıldı.

İngiliz gazetesi, bu çerçevede bir uzmanın, bu gelişmelerin, “arzulanmayan bir senaryo ortaya çıkması durumunda Türkiye’nin Rusya ile bağları güçlendirebileceği bir işareti” olduğu yönündeki görüşünü de aktardığı haberinde yine Türkiye’nin yeni ekonomik ortaklıkları ve genişleyen diplomatik ufuklarının, geleneksel Batı yanlısı tutumunu zayıflatacağı anlamına gelmediği yorumunu da yaptı.

-“TÜRKİYE’NİN ENERJİ ALANINDA STRATEJİSİ, TÜM SEÇENEKLERİ AÇIK TUTMAK”-

Avrupa’nın Türkiye’nin en büyük pazarı olmayı sürdürdüğü belirtilirken Nabucco projesine de dikkat çekilerek “enerji konusunda strateji, tüm seçenekleri açık tutmaktır” denildi. Gazete, şöyle devam etti:

“Fakat Washington’da birçok kişi, Türkiye’nin, geçici üyesi olduğu, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nde İran’a yönelik yeni yaptırımları desteklemekten kaçınacağını varsayıyor.”

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız