SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD İpten Döndü...

A- A+ PAYLAŞ
 
Piyasaların merakla beklediği, ABD'de borçlanma limitinin yükseltilmesi için sürenin dolmasına sadece iki gün kala, krize çözüm bulma uğraşında Beyaz Saray ile Kongre liderleri arasında haftalardır süren çıkmazın ardından nihayet anlaşma sağlandığı bildirildi.
ABD Başkanı Barack Obama, “son dakika” anlaşmasını Beyaz Saray'da  yaptığı açıklamayla kamuoyuna duyurdu.
 
“Kongre'nin iki kanadındaki her iki partinin liderlerinin bütçe açığını azaltacak ve temerrüde düşmeyi önleyecek bir anlaşmaya vardığını duyurmak isterim” diyen Obama, açıklamasında, Kongre üyelerine “doğru olanı yapmaları” ve üzerinde uzlaşılan teklifi onaylamaları çağrısında bulundu.
 
BUGÜN OYLANMASI BEKLENİYOR
 
Anlaşmanın Senato ve Temsilciler Meclisi'nde bugün oylamaya sunulması bekleniyor. Kongre'nin her iki kanadının da onay vermesi halinde anlaşmanın hayata geçirilmesi Obama'nın imzasına kalacak ve böylece ABD'nin temerrüde  düşmesi riski, limitin artırılması için olan sürenin son gününde önlenmiş olacak.
 
Senato ve Temsilciler Meclisi'ndeki liderler de planla ilgili olarak parti üyelerini bilgilendirdi. Anlaşmanın Kongre'den geçmesinin yüzde 100 garantisi olmadığı, Senato'da onaylanması beklenirken Temsilciler Meclisi'ndeki akıbetinin ise o kadar kesin olmayabileceği yorumları yapılıyor.
 
TAM DESTEK ALMAYABİLİR
 
Temsilciler Meclisi Başkanı Cumhuriyetçi John Boehner, partililere  yaptığı açıklamada, üzerinde uzlaşılan planın “dünyadaki en iyi anlaşma” olmadığını ancak plana destek verdiğini söyledi.
 
Meclis'teki Demokrat Azınlık Lideri Nancy Pelosi ise “Nihai metnin nasıl olacağı ve etkileri konusunda tüm detayları bilmiyorum. Tamamımız bunu  desteklemeyebilir” dedi.
 
SENATO DAHA OLUMLU
 
Senato'daki liderlerin ise daha olumlu açıklamalar yaptığı gözlendi.
 
Senato'daki Demokrat Çoğunluk Lideri Harry Reid, “Her iki partinin bir  araya gelip tarihi bir anlaşmaya varmasından mutluluk duyduğunu” belirtti,  Senato'daki Cumhuriyetçilerin Lideri Mitch McConnell da “Bu gece Amerikan  halkına, ABD'nin temerrüde düşmeyeceği güvencesini verebiliriz” diye konuştu.
 
10 YILDA 2.4 TRİLYON DOLAR KESİNTİ
 
Reuters'ın haberine göre, tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10  yılda harcamalarda 2,4 trilyon dolar kesinti yapılmasını öngörüyor.
 
Amerikan medyası ve uluslararası ajanslarda yer alan haberlere göre,  tarafların üzerinde uzlaştığı plan, gelecek 10 yılda harcamalarda 2,4 trilyon  dolarlık kesinti yapılmasını öngörüyor. Federal hükümetin borçlanma limitinin,  2012 başkanlık seçimleri sonrasına kadar olan dönemi kapsayacak şekilde, iki  aşamada en az 2,2 trilyon dolar düzeyinde yükseltilmesini içeren plan, Kongre'ye,  bu aşamalara dair “hoşnutsuzluğunu” kayda geçirmesi imkanı tanıyor ancak Kongre'nin bu aşamaları bloke edebilmesi için hem Senato hem de Temsilciler  Meclisi'nde üçte ikilik oy çoğunluğuna ulaşılması zorunluluğunu getiriyor, bunun ise zor bir ihtimal olduğu belirtiliyor.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız