SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD Türkiye'ye Yöneldi

A- A+ PAYLAŞ

İsrail, Batı Şeria'da yeni yerleşim birimleri inşa etme kararından vazgeçmeyince bu ülke ile Filistin arasındaki doğrudan barış görüşmeleri çıkmaza girdi. Doğrudan barış görüşmelerine başlanması için çaba harcayan ABD ise amacına ulaşamayınca taktik değiştirdi. İsrail istihbaratına yakınlığı ile bilinen intertet sitesi DEBKA'ya göre ABD önce Türkiye ile İsrail'i yeniden barıştıracak ve İran'ın uranyum değiş-tokuşunu Türk topraklarında yapmasına izin verecek.

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton geçtiğimiz Cumartesi günü konuşmacı olarak katıldığı Saban Forum'da Ortadoğu'daki barış görüşmelerinde çıkmaza girildiğini kabul etti. İsrail hükümetinin, Batı Şeria'da planladığı yeni yerleşim birimlerini inşa etmeye devam kararı vermesinin ardından Filistin tarafı bu şartlarda doğrudan görüşmelere katılmayacağını açıkladı. Clinton konuşmasında diplomatik bir dil kullanarak her iki tarafı da kırmamaya çalıştı.

Clinton, Filistinlilerin "İsrail'in güvenlik kaygılarını", İsrail'in de "Filistinlilerin meşru toprak isteklerini" görmezden gelemeyeceğinin altını çizdi. Clinton "Bir diğer tarafın gereksinimlerini reddetmek, sonuçta kendi kendini yenilgiye uğratmaktır" dedi.

Clinton'ın bu açıklamalarından yola çıkan internet sitesi DEBKA, İsrail ile Filistin arasındaki barış görüşmelerinden umudu kesen ABD'nin önce Türkiye ile İsrail ilişkilerini yeniden düzeltme stratejisi izleyeceğini iddia etti. DEBKA'ya göre İsrail'in karşı çıkmasına rağmen ABD, İran'ın uranyum takasını Türkiye topraklarında yapmasına da izin verecek.

CENEVRE GÖRÜŞMESİNİ ABD TEŞVİK ETTİ

İsrail istihbarat örgütünü yakınlığı ile bilinen DEBKA Türkiye ile İsrail temsilcileri arasında Cenevre’de gerçekleştirilen “özür ve tazminat görüşmelerinin Washington’un inisiyatifiyle gerçekleştiğini öne sürdü.

Washington’un Türkiye-İsrail krizini çözmek için birinci adımı attığını iddia eden site, bu konunun çözüme kavuşturulmasından sonra Beyaz Saray’ın, Türkiye’ye 5+1 ülkeleri ile İran arasında yürütülen nükleer görüşmelerde arabulucu olma yolunu açacağını ileri sürdü.

TÜRKİYE İSRAİL-SURİYE ARASINDA YENİDEN ARABULUCU OLACAK

DEBKAa’nın iddiasına göre, İsrail ile ilişkileri düzeltip İran’ın nükleer faaliyetleri konusunda arabulucu olan Türkiye’ye daha sonra İsrail ile Suriye arasında kesilen dolaylı görüşmelerde yeniden arabulucu olma yolu açılacak. Buna göre Ortadoğu barışında tek başına yol alamayacağını gören Obama yönetimi, Ankara’yı yanına almaya çalışacak.

Washington Ankara’nın diğer konularda belli bir yol almasından sonra da İsrail-Filistin görüşmelerinde devreye girmesini teşvik edecek.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız