SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'ABD ve Avrupa'dan Öndeyiz'

A- A+ PAYLAŞ

Malatya İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Ekibi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, Malatya'da canlı vericiden yapılan karaciğer nakili sayısına ne Amerika'daki ne de Avrupa'daki hiç bir merkezin ulaştığını söyledi.

Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Ekibi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, karaciğer nakil çalışmaları hakkında bilgiler aktararak, "Biz gerçekten son 3 yılda çok çalıştık. Bütün ekip arkadaşlarımız çok fazla çalıştı. 2008 yılının sonunda 153 karaciğer nakli yapmıştık. 2009 yılını ise 108 karaciğer nakli ile kapattık. Son 2 yılı 261 karaciğer nakli ile kapattık. Bu gerçekten çok büyük bir rakam. Bu hakikaten Türkiye'deki veya dünyadaki çoğu merkezin ulaşamayacağı bir rakam. Bizim şansımız son derece
çalışkan insanların burada bir araya gelmesi. Bizim karaciğer nakillerimiz ağırlıklı olarak canlı karaciğer nakli programlarından oluşuyor. Olguların yüzde 90'a yakını canlı vericili karaciğer nakli. Kadavra bağışı son derece az. Bu nedenle kadavra nakilleri de son derece az oluyor. Mutlaka bunu arttırmamız lazım. Bu yılki hedefimizi, biraz daha yüksek tuttuk. Bu yıl 150 ile 200 arasında bir karaciğer nakli yapmayı planlıyoruz. Bu belki de 200'ün üzerine de çıkabilecek" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Yılmaz, "Bizim hastalarımız ağırlıklı olarak Hepatit-B hastalarından oluşuyor. Çünkü neden? Özelikle bölgemizde, Doğu Anadolu'da Güneydoğu Anadolu'da, hatta Orta Anadolu'da insanlarımızın Hepatit-B taşıma oranı biraz daha Türkiye ortalamasından da daha fazla" dedi.

Avrupa ve Amerika'daki merkezlerin Malatya'da yapılan karaciğer nakil sayısına ulaşamadığını söyleyen Prof. Dr. Turgut Özal Tıp Merkezi Karaciğer Nakil Ekibi Başkanı Prof. Dr. Sezai Yılmaz, "Amerika'daki 120 merkezin sonuçlarını çıkarttım. Orada en fazla karaciğer nakli ağırlıklı olarak kadavradan yapılıyor. Canlı karaciğer nakli yapan Lehy Kliniği var. Bu klinikte 25 ile 40 arasında karaciğer nakli yapılmış. Diğer merkezlerde 15 ile 20 arasında karaciğer nakili var. Amerika'da bizim kadar canlı karaciğer nakli yapan bir merkez yok. Avrupa'daki merkezleri çok iyi biliyorum. Biz Avrupa Karaciğer Nakli Kayıt Merkezi'ne üye bir merkeziz. Oradaki bütün merkezlerin sonuçlarını biliyorum. Bizim kadar canlı vericili karaciğer nakli yapan başka bir merkez yok. Zaten ülkemizde 1 numarayız. Hakikaten iyi durumdayız. Önümüzdeki dönemde birçok yabancı doktor karaciğer nakli eğitimini almak için merkezimize gelecek" şeklinde bilgi verdi.

"Amacımız, Malatya'yı ve Turgut Özal Tıp Merkezi'ni birinci noktaya oturtturmaktır" diyen Prof. Dr. Yılmaz, kendilerine destek veren tüm yöneticilere teşekkür etti.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız