SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD'de BOP Heyecanı Kalmadı

A- A+ PAYLAŞ

ABD’de kasım ayında yapılacak başkanlık seçimlerinde Demokratik Parti’den aday olmayı garantilemek üzere olan siyahi Senatör Barack Obama’nın danışmanı, eski Ulusal Güvenlik Konseyi Avrupa Masası Şefi Philip Gordon, Amerika’nın Türkiye ile son yıllardaki ilişkilerinin, “ülkesinin Ortadoğu’ya demokrasiyi yayma” vizyonu çerçevesinde şekillendiğini belirterek, “Ancak ABD’de artık böyle bir hava kalmadı” dedi.

Konferansta ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Mark Parris de bir konuşma yaptı.

Amerikan düşünce kuruluşu Brookings Institute (Brookings Enstitüsü) ile TÜSİAD tarafından dün İstanbul’da düzenlenen “Amerika’da Başkanlık Seçimi ve ABD-Türkiye İlişkilerine Etkileri” konulu konferansa, Gordon’un yanı sıra ABD’deki Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in danışmanı ve eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Richard Burt, ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Mark Parris ve Brookings Institute Başkanı Strobe Talbott’un da aralarında bulunduğu eski diplomat ve uzmanlar katıldı.

‘Eksik demokrasi tartışma yaratır’
Obama’nın danışmanı Gordon, Türkiye’de “tam demokrasinin” olmaması durumunda bunun ABD- Türkiye ilişkilerini bitirmeyeceğini, ancak büyük tartışmaya yol açacağını savundu.

Cumhuriyetçi Parti’nin başkan adayı John McCain’in kampanya danışmanı Richard Burt de Türkiye’de tam demokrasi eksikliği olursa bunun iki ülke arasındaki ilişkileri kötü bir sona sürüklemeyeceğini, ancak politik ve kültürel ilişkileri tehdit edeceğini bildirdi. Richard Burt, McCain’in başkan seçilmesi durumunda ABD’nin Türkiye de dahil tüm müttefiklerine Başkan George W. Bush’tan çok daha fazla danışacağını da söyledi. Burt, “McCain, Bush gibi, Ya bizimlesiniz ya değilsiniz’ yaklaşımı içinde olmayacak. Müttefiklerimizle daha fazla görüş birliği arayışı içinde olacak. Ama bunun karşılığında da daha fazla işbirliği bekleyeceğiz” diye konuştu.

‘Ermeni tasarısına hazırlanın’
Obama’nın danışmanı Philip Gordon, Obama’nın ve çok sayıda Demokrat Partili milletvekilinin ‘Ermeni soykırımı’ tasarısının kabul edilmesinden yana olduğunu anımsatarak, “Ermeni tasarısı bu kez Kongre’ye sizin için çok daha zor şartlarda geliyor, Türk dostlarımıza tavsiyem, tasarı geçerse ne yapacağınız şimdiden düşünün” dedi.
ABD’nin eski Türkiye Büyükelçisi Mark Parris de seçimi kim kazanırsa kazansın Kongre’deki Demokratların sayısında artış olacağına dikkat çekerek, bu durumun tasarının gelecek yıl Kongre’den geçme ihtimalini de artırdığını vurguladı.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız