SON DAKİKA
SON DEPREMLER

ABD'de Ermeni İddiasına 'Evet'

A- A+ PAYLAŞ

ABD'deki kritik oylama sona erdi...

ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi, Ermeni iddialarının tanınmasına ilişkin tasarıyı 22'ye karşı 23 oyla kabul etti.

Oylamaya bir milletvekili katılmadı.

Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Howard Berman, yaklaşık bir buçuk saat süren oylamanın ardından, tasarının kabul edildiğini açıkladı.

BUNDAN SONRA..
Dış İlişkiler Komitesi’nden geçen tasarının bundan sonra Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nda görüşülüp görüşülmeyeceği belli değil. Nitekim tasarıdan yana olduğu bilinen Başkan Nancy Pelosi, 2007 yılında Bush yönetiminin yoğun çabalarının sonucunda Genel Kurul’da yeterli desteğin bulunmadığı gerekçesiyle tasarıyı gündeme almamıştı.

Tasarıya şimdiye kadar imzasıyle destek veren Temsilciler Meclisi üyelerinin sayısı 137 buldu. Ancak tasarı Genel Kurul’dan geçmesi için 435 üyeden en az 218’inin desteğine ihtiyacı bulunduğuna dikkat çekiliyor.

Genel Kurul’da kabul edilmesi halinde Senato Dış İlişkiler Komitesi'ne gönderilecek. Orada gereken destek sağlanırsa Senato Genel Kurulu'nda oylanması gündeme gelecek. Senato “evet” derse nihai onay için Başkan Barack Obama'nın önüne gelecek.

Tasarının Komite’den geçmesini önleyemeyen Ankara’nın, bundan böyle Temsilciler Meclisi Genel Kurulu’nun gündemine alınmaması için yoğun bir çaba göstermesi bekleniyor.

BAŞBAKANLIKTAN SERT TEPKİ..
Hükümet açıklamasında, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde, Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesine ilişkin olarak, "Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz" denildi.

Açıklamada, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan'ın bu gelişme çerçevesinde istişareler için bu akşam Ankara'ya çağrıldığı bildirildi.

Başbakanlık Basın Merkezinin internet sitesinde yayımlanan "Hükümet Açıklaması"nda, Türkiye'nin, ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi tarafından, 1915 yılı olaylarına ilişkin Ermeni iddialarını içeren tasarının kabul edilmesinin üzüntüyle karşılandığı ifade edildi.

Açıklamada, şunlar kaydedildi:
"Türk ulusunu işlemediği bir suçla itham eden bu tasarıyı kınıyoruz. Bu tasarıyı destekleyenler, tarihi gerçekler ve uzman tarihçiler arasındaki konuyla ilgili fikir ayrılıklarını görmezden gelerek siyasi saiklerle yanlış ve haksız bir tutum benimsemişlerdir.

Tasarı, 1915 olaylarına ilişkin olarak içerdiği somut tarihi hataların yanı sıra, tamamen tek yanlı bir yaklaşımla hazırlanmıştır. Türkiye, Birinci Dünya Savaşı sırasında Anadolu halkının tümünün yaşadığı acı olayların tarihçiler tarafından ön yargısız biçimde ve bilimsel yöntemlerle, tarihi kaynak ve arşivlere dayanılarak incelenmesi gerektiğine inanmaktadır.

Siyasetçilerin, tarihçilerin alanına yönelik müdahaleleri her zaman olumsuz etkiler yaratmıştır.

Tasarının, Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde kabulünün arzu edilmeyen sonuçlara yol açacağına esasen konuya ilişkin girişimlerimiz sırasında açıklıkla işaret edilmişti.

Tüm uyarılarımıza rağmen Komite tarafından kabul edilen bu tasarının Türkiye-ABD ilişkilerine zarar vermesinden ve Türkiye-Ermenistan ilişkilerinin normalleşmesi yönündeki çabaları sekteye uğratacak olmasından ciddi kaygı duyuyoruz.

ABD ile geniş bir ortak gündem çerçevesinde yürüttüğümüz çalışmaları olumsuz etkileyebilecek bu karar, maalesef bir stratejik vizyon eksikliğine de işaret etmektedir.

Washington Büyükelçimiz Namık Tan, bu gelişme çerçevesinde bu akşam istişareler için Ankara'ya çağrılmıştır."

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız